zondag 21 februari 2016

Oekraïne (Kiev, Tsjernobyl, Missile base)

En dan is het tijd voor een heel ander soort vakantie. Oekraïne! Met als speciaal doel Tsjernobyl.

Wat? Tsjernobyl? Wat heb je daar dan te zoeken?

We hebben het er al jaren samen met Robert en Vivian over, Tsjernobyl is een plaats welke we toch een keer willen bezoeken, en dan is het nu eindelijk zover. Eind april gaan we met z'n vieren voor een 6 dagen naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, om 2 dagen een bezoek te brengen aan de plaats waar mensen in 1986 riepen "watch out! The shit hits the fan!". Maar dat is natuurlijk niet het enige wat we daar gaan doen, het land heeft natuurlijk een hoop te tonen uit de tijd van de Sovjet-Unie. Dat is toch iets heel anders dan de vakanties welke wij normaal houden.

Ook het cyrillische alfabet zal een uitdaging gaan worden, de schrijfwijze in Oekraïne is heel anders dan het Latijns alfabet dat bij ons gebruikt wordt, iets wat erin zal resulteren dat wij geen idee hebben wat ergens staat geschreven. We zijn straks dus een soort analfabeten in Oekraïne (= Україна in het Cyrillische alfabet).

Vliegen

We vliegen met Ukraine Airlines, vanaf Schiphol naar Kiev (luchthaven Boryspil). Het is een korte vlucht. Heen binnen 3 uur en terug ietsje langer.



Verblijf

Het verblijf is in Kiev, we hebben een klein hotel genomen midden in het centrum bij het onafhankelijkheidsplein (Майдан Незалежності). Overal dichtbij waardoor we niet voor elk klein dingetje een taxi hoeven te pakken.

Missile Base

Uit de tijd van de koude oorlog, in de Sovjet-Unie tijd. De tijden waar een aantal mensen met zwetende handjes altijd in de buurt van "de knop" zaten. Wij gaan op bezoek bij een raket-lanceer centrale waar ze een serieuze kernbom van het type SS-18 (bijnaam: Satan) konden lanceren tijdens de koude oorlog. We gaan meer dan 30 meter onder de grond de silo in, de silo waaruit ze de bijna 201.000kg wegende bom konden lanceren. De bom heeft een bereik van maximaal 16.000km.



Tsjernobyl

We verblijven 2 dagen in Tsjernobyl met een overnachting in een hotel in/bij Tsjernobyl. De 2e dag moeten we iets eerder vertrekken om onze vlucht te halen. Is dit erg? Hoeft niet, we hebben namelijk met z'n vieren hierdoor ook een prive-tour moeten nemen, met natuurlijk als voordeel dat een hele groep altijd wel wat oponthoud geeft. We hebben dus alle tijd om in de twee dagen de zaken te bekijken die wij zelf willen bekijken.


Wat verwachten we eigenlijk allemaal te zien? Er is een hoop te vinden op internet over de bezienswaardigheden, uiteraard is er de kerncentrale waar we een kijkje gaan nemen, maar wat ook zeer bijzonder zal zijn is Pripyat, een dorpje welke naast de centrale ligt in de hermetisch afgesloten zone. Dit dorp is volledig verlaten en in een vervallen staat geraakt, iets wat zeer bijzonder is om te zien.



En dan krijgen wij nu vaak de vraag: Is dat niet heel gevaarlijk daar, met die straling enz? Daar kan ik vrij kort in zijn: nee :-).

Kiev (of Київ zoals ze het lokaal schrijven)

Naast de 3 dagen dag we bezig zijn in Tsjernobyl en bij de raketlanceerinstallatie hebben we nog 3 andere dagen over. We komen zaterdag in de middag aan en hebben zondag en maandag de hele dag om in Kiev en omgeving verschillende zaken te bekijken. Er zijn een hoop musea (ook het Tsjernobyl museum in Kiev, iets wat we eigenlijk niet mogen missen), maar ook een hoop bezichtigingen uit de Sovjet-Unie tijd dat je gezien moet hebben.

En wat nog meer?

Uiteraard gaan wij nog kijken of er nog interessante lokale bieren zijn die ik mee kan nemen zodat we die bij thuiskomst met de bierproefclub kunnen gaan proeven :-).