vrijdag 22 april 2016

Het is bijna zover, de koffers zijn al (bijna) ingepakt!

Nog een dagje wachten, morgen vertrekken we vroeg in de ochtend richting Schiphol voor de vlucht naar Kiev! Inmiddels zijn we twee maandjes verder sinds de laatste blog-post, dus nog een kleine update voordat we vertrekken.


Hotel in Tsjernobyl

We hadden aangegeven bij de organisatie waar we de Tsjernobyl trip hebben geboekt dat we willen overnachten in het staatshotel in het afgesloten gebied, er zijn daar 2 staats-hotels, beide op sovjet style ingericht (=karig). Beide voorzien van 0-sterren. In het hotel hanteren ze een avond-klok, de deur gaat in de avond op slot en het is niet toegestaan om zelfstandig (of onder begeleiding) naar buiten te gaan. Over het eten geven ze zelf aan: "Please be aware that meals in the zone are basic - just a source of carbs and protein.", de verwachtingen betreft de culinaire hoogstandjes hebben we alvast bijgesteld naar beneden :-). Het is overigens afwachten of het druk is, het is blijkbaar niet uitzonderlijk dat je alleen bent in het hotel tijdens de overnachting.


Gisteren kreeg ik nog een mailtje van de reis-organisatie: "We’re in the process of booking Prypiat hotel for you and were informed that there is no hot water there and central heating doesn’t work". Okay, duidelijk, het gaat heel erg basic worden. Het is enkel het hotel waar we 1 nachtje slapen in "The dead zone" bij Tsjernobyl. In Kiev hebben we (gelukkig) een luxere accommodatie.

En het weer?
De weersverwachtingen zijn op dit moment redelijk te noemen. Het is natuurlijk niet echt een subtropisch klimaat in Oekraïne, maar een beetje lekker weer hoop je altijd wel op. Het belangrijkste is eigenlijk wel dat het droog is. Er wordt wel wat regen verwacht, maar het is minimaal. Mijn bikini mag ik thuis laten met een gemiddelde temperatuur onder de 20 graden.


De lente is in ieder geval al aangebroken in Oekraïne, wat zal resulteren in een prachtig groene natuur in de omgeving bij Tsjernobyl. Vergeet niet dat het het meest ongerept stuk natuurgebied is in Europa. 

Is er verder nog iets aan de planning veranderd?
Nee, eigenlijk niet. Het is natuurlijk ook niet zo'n lange periode dat we er zitten, maar maandag staat vast dat we de missile base gaan bezoeken en woensdag en donderdag Tsjernobyl. Misschien wel een leuk weetje, het moment dat wij in Kiev zijn is het exact 30 jaar geleden dat de kerncentrale is ontploft (op 26 april). De dag zelf (dinsdag) is het gebied gesloten voor toeristen, dat is ook de reden dat wij woensdag en donderdag gaan, eigenlijk hadden we (dus onbewust) de dag ervoor aangevraagd bij de organisatie welke de tours regelt.

Wij gaan nu verder met de koffers inpakken en de camera's klaarmaken. We gaan proberen het blog up-to-date te houden.