vrijdag 29 september 2017

Dag 6, 28 september, Plitvice Lakes National Park

Vandaag gaan we naar een natuurpark in Kroatië, deze ligt op een dikke 2 uur rijden van Zagreb.


We rijden in de ochtend rond half 9 in de ochtend weg, in Zagreb is de spits nog niet helemaal afgelopen, dus echt snel gaat het niet.


De snelweg is verder rustig, het enige wat een beetje oponthoud kon geven was de 2e helft van de route, deze ging over een provinciale weg door de bergen. Mooi uitzicht, maar inhalen als er een schildpad voor je rijdt is vaak lastig, onveilig of niet toegestaan.



Om iets voor 11 uur komen we uiteindelijk aan bij ingang 1 van het park (er zijn twee verschillende ingangen). Er zijn verschillende routes waaruit je kunt kiezen.


Wij kiezen voor route B, 4 km lang en een geschatte duur van 3-4 uur lijkt ons mooi. Het is niet lastig om de weg te vinden, overal staan bordjes met de route-letters.

Als we beginnen aan de route (of eigenlijk al bij de kassa), merken we toch wel dat dit echt massa-toerisme is. Het is er erg druk, dit terwijl het echt buiten elk vakantie-seizoen is op dit moment. Door de drukte worden we vaak opgehouden, iets wat erg jammer is als je juist van een beetje doorlopen houdt.


We proberen een beetje van de grote drukte weg te blijven, de omgeving is ongelooflijk mooi om te zien! Het is groots en indrukwekkend.


De paden zijn over het algemeen goed te doen, ook al heb je momenten dat de paden niet echt geweldig zijn voor iemand met hoogtevrees, een grote diepte naast de paden is niet heel erg zeldzaam.



De hele wandeltocht welke wij hebben afgelegd was in totaal 4,68 km (inclusief een boottocht om het meer over te steken), en de totale wandeltijd was anderhalf uur. We hebben er dus een heel erg stuk sneller over gelopen dan vooraf  was opgegeven.


De omgeving was de hele toch echt wel indrukwekkend om te zien. Veel watervallen(tjes) en mooi uitzicht.












Na een dikke twee uur lopen we het park weer uit. Het is echt de moeite waard om het te bezoeken, maar of het een bezoekje waard is in het hoofdseizoen betwijfelen we, wij vonden het nu al soms te druk, laat staan als het echt afgeladen is met toeristen. En echt heel goedkoop is het ook niet.

De terugweg naar Zagreb gaat lekker vlot, geen files zorgen ervoor dat we weer tegen half 4 terug zijn in het appartement waar nog even kunnen relaxen.

Na het relaxen is het toch tijd om ergens wat te gaan eten, we kiezen ervoor om een terras uit te zoeken in het centrum. We gaan voor een grote plank vol met voer, iets wat achteraf natuurlijk veel te veel was.


Na het eten gaan we naar de andere kant van het centrum, er is nog steeds een bierlijst af te vinken waar ik bijna bij het einde ben :-).


Rond 10 uur houden we het voor gezien en lopen terug naar het appartement, het is toch weer een lange drukke dag geweest.

Ik heb in de avond nog proberen een tour-agency te strikken voor een guide welke ons de leuke plekjes kan laten zien op de Medvednica, de berg in het noorden van Zagreb. Hier staat een kasteel en oud verlaten ziekenhuis, en dat verlaten ziekenhuis is volgens zeggen ook "haunted", woohoo, spannend enzo! Kijken of het nog lukt om daar naartoe te gaan! :-)


Dag 5, 27 september, musea in Zagreb

Vandaag breekt de 5e dag aan van onze vakantie. Deze dag gaan we in het centrum van Zagreb een aantal musea bezoeken.


Als we in de ochtend ongeveer om 10 uur weglopen bij ons appartement, lopen we richting het noord-westen van Zagreb.


In de route komen we weer een flink aantal trappen tegen waarbij je vanzelf een hekel krijgt aan de zwaartekracht. Bij de foto hieronder zijn we al op de helft van de trap, de GPS logging van Endomondo geeft aan dat de trap ongeveer 45 meter hoog was.


Dan komen we naar ongeveer 20 minuutjes lopen aan in het oude centrum van Zagreb waar ook de bekende St. Mark's Church te vinden is.


Als we een klein stukje doorlopen komen we bij het eerste museum van vandaag aan. Het "Museum of broken relationships". Dit museum laat tastbare herinneringen zien van mensen welke zijn overgehouden van een verbroken relatie. Deze tastbare herinneringen zijn gegeven aan het museum door mensen over de gehele wereld. De meeste objecten zijn van mensen waarbij de relaties zijn gebroken door onenigheid, maar een zelfmoordbrief (toevallig uit Nederland) komt ook voor in de collectie.




Elk object heeft zijn eigen verhaal, de ene heeft 1 regel waar een ander een compleet verhaal erachter heeft.




Ik was eerst een beetje sceptisch over dit museum voordat we naar binnen gingen, de recensies waren echter veelbelovend. Al met al een bijzonder hotel om te bezoeken wanneer je in Zagreb bent. En voor als je het jezelf afvraagt, die MDMA komt inderdaad ook uit Nederland ;-).



Het museum is niet zo heel groot, en na een dik half uurtje lopen we weer naar buiten toe. We gaan nu van het oude centrum richting het "nieuwere" centrum. Het oude centrum ligt een stuk hoger dan het andere gedeelte, je hebt ook een geweldig uitzicht vanaf het oude op het nieuwe.



En ook hier hebben we weer hoogteverschil tijdens de oversteek, alleen nu helpt zwaartekracht wel een handje mee :-).


Het volgende museum dat we bezoeken is een beetje luguber, maar wel iets wat ik graag wilde bezoeken. Het is het "Museum of Torture", oftewel een museum met martelwerktuigen in de hoofdrol.


Het is geen groot museum, maar de aantal objecten welke uitgestald zijn in het museum zijn er genoeg. De meeste zijn ook vrij klein, dus veel ruimte heb je niet nodig. Innovatie bij dit museum is zeer zeker ook aanwezig, elke bezoeker krijgt een tablet mee waarbij dmv NFC chip bij het object de tablet laat weten waar je uitleg van wilt hebben. Niet alles werkte helemaal vlekkeloos, maar het is leuk om te zien dat zo'n klein museum hier best veel aandacht aan heeft gegeven. En ik ben natuurlijk ook een beetje nerd, en dat soort dingen spreken dan vanzelf iets meer aan dan die simpele audio-guides die je overal ziet :-). Binnen in het museum hebben ze een heel leuke sfeer weten te creëren door een grote duistere ruimte met marteling-achtige achtergrond geluiden.







Ja, dat museum was een bijzondere ervaring. We hebben er zelfs honger van gekregen en besluiten om snel een lekkere boterham te gaan eten bij een leuk restaurantje om de hoek.


Mocht je denken "Alleen maar die boterhammetjes?" Nee, tuurlijk niet, ook aderdichtslipmateriaal in de vorm van een grote bak friet met twee soorten kaas en een saus er doorheen... Maar het was wel lekker :-).


Als we uitgegeten zijn lopen we weer terug naar het oude gedeelte van Zagreb waar we een bezoekje gaan brengen aan het museum over de geschiedenis van Zagreb.


In het museum (dat best groot is) loop je door een tijdlijn heen van oud naar nieuw. Maar een klein gedeelte van de objecten is echter voorzien van Engelstalige teksten, achteraf gezien hadden we dus beter kunnen gaan voor een optionele audio-tour.





Het is een type museum waar iemand heel de dag kan rondlopen als je echt geïnteresseerd ben in historie. Het is echt heel veel wat ze tentoonstellen. Ik laat hier maar een hele kleine selectie van foto's zien omdat het anders erg zal gaan vervelen :-).





Uitgekeken in het museum lopen we weer terug naar ons appartement. Gelukkig nu de goede kant op bij de trap, naar beneden.


In de avond zoeken we een leuk terrasje uit om iets te gaan eten.


Na het eten sluiten we de dag weer af bij een biercafé om de bierlijst verder af te werken, en Tamara gaat voor een wijntje :-). Morgen gaan we naar een natuurpark met de naam "Plitvička Jezera" welke bekend staat voor de meren met watervallen. Inmiddels kan ik ook zeggen dat het gevangenis-eiland helaas vanwege het slechte weer niet doorgaat. Volgens de reisorganisatie is het niet veilig om met een speedboot naar het eiland te varen.