zaterdag 7 september 2019

Dag 5, Kutná Hora en Hradec Králové

De vijfde dag gaan we in de ochtend eerst naar het plaatsje Kutná Hora rijden, hier gaan we een tweetal kerken bezoeken.

Kutná Hora is een klein uurtje rijden vanaf ons hotel in Hradec Králové. Aangekomen lijkt het nog vrij rustig als we kaartjes kopen om 2 kerken te kunnen bezoeken. De eerste kerk is vrij luguber, deze staat bekend om de menselijke schedels en botten. brrrrrr.

Voordat we de eerste lugubere kerk met de naam Sedlec Ossuary binnenstappen nemen we eerst een foto van een groot beeld voor het gebouw.


Als we naar binnen gaan is de kerk vrij klein, ik had het gebouw een stuk groter verwacht. Het interieur bestaat uit skeletten van tussen de 40.000 tot 70.000 personen.










Als we de eerste kerk hebben gehad gaan we naar de 2e kerk welke op zo'n 100 meter afstand staat van deze kerk. De andere kerk is wat "normaler" om het even simpel te zeggen.


Deze kerk was van binnen vooral erg open en redelijk kaal.






Woohoo, we kunnen ook met een trap omhoog. Dat gaan we natuurlijk gelijk doen. We kunnen via de zolder van de zijkant naar het midden lopen.






Rond 11u zijn we uitgekeken op de kerken en zoeken we de auto weer op om terug te rijden naar Hradec Králové.

Aangekomen in Hradec Králové parkeren we de auto weer voor het hotel en lopen richting het centrum. Aangekomen bij het water dat naast het centrum loopt komen we een hele hoop hulpdiensten tegen. Ze hebben allemaal een opstelling gemaakt, en daarnaast hebben ze ook roeiwedstrijden tussen de teams. Er komt een hoop volk op af.




Als we ff gekeken hebben lopen we door richting het centrum, het is weer tijd om wat eten naar binnen te werken. We belanden uiteindelijk bij een restaurant wat de Mexicaanse met de Italiaanse keuken combineert, hoe komen ze erop. Tamara gaat voor pasta, ik voor de pizza. uiteraard met een lekker biertje erbij.




Als we klaar zijn met eten lopen we richting het museum over de lokale historie. Nu heeft deze vakantie al wat tegen gezeten mbt de musea, maar hier gaat het niet veel beter. Museum is dus dicht.... Hmmmm.


We lopen nog even door het stadje wat niet al te groot is. Er blijkt een evenement gepland te zijn voor komend weekend, heel het centrum is afgesloten voor parkeren.



We lopen uiteindelijk weer terug naar het hotel om even op te frissen. Niet al te lange tijd keren we weer terug. Het is weer tijd om te eten. We lopen veel, dus dat er moet weer energie aangevuld worden. We belanden bij een leuk tentje aan een pleintje net naast het centrum.







Als het te koud gaat worden voor het terras houden we het voor gezien en lopen weer terug naar het hotel. Bij het water is het inmiddels rustig geworden.


Morgen vertrekken we weer naar de volgende plaats: Brno. Ook daar hebben we weer wat tussenstops gepland.

vrijdag 6 september 2019

Dag 4, via Český ráj en Prachovské skály naar Hradec Králové

Dag 4 rijden we naar onze nieuwe hotel in Hradec Králové, maar niet zonder een aantal tussenstops.

Rond 9u15 rijden de bij ons hotel weg naar de eerste stop: Vyhlídka na Kapelu, een rotspartij in het natuurgebied Český ráj. Het is niet heel erg ver rijden, en komen al binnen een uurtje aan bij een parkeerplaatsje in het bos waar we de auto achter kunnen laten.

We wandelen verder de route af naar de uitzichtlocaties. Bij het pad dat redelijk breed is heb je aan de zijkant weer aardig diepe afgronden.



Na een kwartiertje komen we al bij het eerste uitzicht-punt. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de rotsen in het gebied.


 We lopen na het punt nog een stukje verder, er zijn nog een aantal uitzichtpunten, maar de eerste was toch overduidelijk de mooiste.



Na een halfuurtje keren we terug naar de auto voor de volgende stop, een oud kasteel op een rots (Hrad Trosky).



Eenmaal aangekomen besluiten we om niet de klim te gaan maken. Gisteren hadden we al erg veel geklommen, en deze ochtend bij de eerste stop zaten ook weer een aantal aardige heuvels in de route. Onze beentjes hebben er geen zin in. We rijden verder naar de volgende stop, Hlaholská vyhlídka in het gebied Prachovské skály. Ook hier zijn aardige rotspartijen te vinden.

Bij aankomst blijkt het aardig touristisch. Een flinke parkeerplaats waar ook al snel 3 bussen aan komen rijden met kinderen. Hop, snel aan de route beginnen dus. We kiezen ervoor om niet de korte maar een wat langere route te pakken van "maar" 3,5 km. Vooraf wisten we echter niet dat het grotendeels klimmen is. Voorbij de entree zit alles er heel makkelijk begaanbaar uit, en aan het begin kun je nog kiezen tussen kort en lang.


En dan gaan we de splisting door en kunnen gelijk een "trap" omhoog.



De route loopt bij de trappen vaak erg lastig, ze zijn glad en schuin afgesleten. De omgeving maakt echter veel goed.






Sommige stukken waren heel erg krap.








Maar sommige uitzichtpunten waren geweldig om te zien.



Maar een trapfobie is ook wel op te lopen hierzo.



Een dikke half uur later kwamen we eindelijk weer aan bij de auto. Pffff, we hebben eigenlijk wel genoeg geklommen voor vandaag. We stappen in de auto, en voor de volgende stop heb ik een kleine bierbrouwer op de planning staan.

Eenmaal aangekomen blijken we echter niet meer te zien dan een restaurant waar je kan zitten. De rest lijkt gesloten.


We besluiten om weer door te rijden naar het eindpunt: het plaatsje Hradec Králové. Als we aankomen gooien we de spullen in het hotel af, frissen ons een beetje op en lopen naar het centrum. Het is tijd voor wat bier en eten. Het is goed geweest voor vandaag :-).



Morgen gaan we dit plaatsje verder verkennen en een bezoekje brengen aan het plaatsje Kutná Hora.