donderdag 19 september 2019

Dag 15 en 16 in Plzeň

Dag 15 (zondag) hebben we een aantal dingen op het programma staan om te doen:

Een bezoekje aan de ondergrondse gangen in Pilsen
Een bezoekje aan het biermuseum
Een bezoekje aan de Urquell brouwerij.

Alle tickets heb ik de dag ervoor online besteld, en met de e-tickets op de telefoon lopen we rond half 11 naar het centum waar het bier-museum en de ondergrondse gangen zijn te vinden, de ingang van beide is in hetzelfde gebouw.




Als de e-ticket is omgezet in een echte ticket bij de balie (lekker efficient) kunnen we beginnen met de eerte tour: een wandeling door het ondergrondse gangenstelsel in Pilsen. Onder heel de stad ligt een ondergronds gangenstelsel waar we nu maar een heel klein gedeelte van gaan bekijken.

We krijgen een helm op (wat geen overbodige luxe blijkt te zijn) en beginnen de wandeling door de donkere ondergrondse gangen.


Veel gangen (of eigenlijk allemaal) zijn volledig gerenoveerd, en eigenlijk zie je nog maar weinig terug van de "oude gangen". Je krijgt ook geen gevoel in een oud gangenstelsel rond te lopen. We stoppen regelmatig bij wat inhammen waar ze wat onderdelen van vroeger hebben uitgestald.




De tour gaat allemaal vrij snel. We zijn met een redelijk grote groep (zo'n 10 man, wat ook gelijk de max is), en het is niet zo ruim. In combinatie met een hele donkere omgeving is foto's maken niet altijd makkelijk.










De gids kwam heel enthousiast over, soms iets te. Tjee, die kon snel praten. Daardoor was het echter niet altijd even makkelijk te volgen.


De plekken/gangen welke afgesloten zijn zien er vaak het aantrekkelijkst uit om naartoe te gaan :-). Vooral de wetenschap dat er nog kilometers aan tunnels onder de stad liggen welke niet toegankelijk zijn.



We lopen verder naar 1 van de laatste stops: een groot waterrad-ding welke water naar een toren bracht (als ik het goed begrepen had). We komen ook regelmatig een put tegen in de gang waaruit zonlicht te zien is.








Na een kleine 55 minuten staan we weer buiten, naast de ingang van het biermuseum waar we gelijk naar binnen gaan. In het museum is het heeeeeel erg rustig, de eerste stuk zijn we de enige.



Op de eerste verdieping hebben ze voornamelijk oude machines opgesteld staan, wat kleine selectie aan kleinere spulletjes en een opzet hoe vroeger gewerkt werd. Ook een hele diepe put.





Er stond ook een deur open naar buiten, daar hadden ze hop-planten staan.




We lopen verder naar de bovenste verdieping van het museum. Er is in de eerste zaal niet heel veel te zien.


In de volgende (kleinere) ruimte waar we komen hadden ze een oud cafe nagemaakt met hele goedkope poppen, het zag er echt zo fake uit dat het niet eens waard om een foto van te maken. Echt, waarom doen ze dat nu. Dat doet echt afbreuk aan de kwaliteit van een museum. We komen na deze ruimte in een vergelijkbare situatie waar ze een laboratorium hebben nagemaakt. Deze ziet er al een heel stuk beter uit (ook al hadden zie die pop wel weg mogen laten).





De rest van de ruimtes hadden vooral glazen/bekers opgesteld staan en wat flessen.






We hebben niet heel lang gedaan over het museum, en persoonlijk had ik er iets meer van verwacht. Dit is toch "het" bier museum van Pilsen tenslotte.

We besluiten om een hapje te eten bij een koffie-tentje naast het museum. Dit keer nemen we er geen pils bij, we moeten tenslotte zo nog naar de brouwerij toe.


Na de lunch lopen we op ons gemak naar de brouwerij welke net naast het oude centrum ligt. Via een binnendoor weggetje kun je een stuk afsnijden en kom je via een zij-ingang op het terrein terecht, je loopt het eerste gedeelte zelfs over een dak heen.



We zijn nog iets te vroeg, dus besluiten lekker in het zonnetje nog even te wachten. In de tussentijd ga ik ook nog even een kijkje nemen bij de bekende ingang van de brouwerij. Ik moest even wachten voordat ik een foto kon maken, er was een chinees een kwartier (nee, ik overdrijf niet) allemaal foto's aan het maken van zijn vrouw voor de ingang.


Een kwartiertje voor onze tour begint lopen we richting het informatie-gebouw waar de tour start. Eenmaal gestart beginnen we met een relatief kleine groep aan de rondleiding. We zijn met 14 man, en de groepen gaan tot max 40.

De start begint bij een klein overzicht met zeer oude documentatie, glazen en nog een aantal andere zaken.




De volgende stop is een watertoren waar we met de bus naartoe rijden.



Achteraf gezien een compleet onnodige tijdrovende stop: bus in, rijden naar toren. (bus gaat weer weg). Kijken in toren, terug naar plek waar bus komt, wachten op bus. En uiteindelijk weer terugrijden naar het punt waar we opgestapt zijn. En dat allemaal voor een toren waarin eigenlijk niets te zien viel (je kon ook niet naar boven), en welke ook vanaf een afstand goed zichtbaar was. Maar okay, als we weer de bus uitstappen komen we bij de brouwerij aan waar we aan het begin een soort uitleg krijgen van de ingedienten. Hier hebben ze ook de gist staan.



De volgende stop zijn de oude ketels, hier krijgen we ook een presentatie te zien hoe het brouwen precies werkt.




Als we deze ruimte uitlopen komen we bij het moderne gedeelte uit dat echt in gebruik is. De ruimte is heel erg warm.





Van deze ruimte gaan we naar een groot ondergronds gedeelte, daar is het al een stuk koeler.






Het is bijna zover, jawel, we krijgen zo ongefilterde pils te drinken uit 1 van die grote drinkbakken!



Vooraf was ik bang dat het lauw bier zou zijn, maar wees niet bang, het is goed op temperatuur hier beneden. Het ongefilterde pils is bijzonder goed te drinken moet ik bekennen. Helaas krijgen we maar 1 glas.


We lopen verder door het ondergrondse gedeelte van de brouwerij, waaronder een ijskamer waar vroeger ijs in werd gesmeten om de ruimtes koud te houden.



Als we klaar zijn met de tour komen we uit met de lift in de souvernirshop. Ze hebben vanalles te koop, van golfbal tot shirt. Van glas tot fusten van 50 liter. Het is echter allemaal (op het bier na) wel heeeel erg duur.

We besluiten om nog een aantal biertjes te drinken bij het restaurant van de brouwerij, hier hadden we 4 bier-vouchers voor gehad bij de kaartjes.


Als we de smakelijke pilsjes hebben weggewerkt in de zon lopen we weer richting het centrum. Het is inmiddels tijd om wat te eten. We belanden uiteindelijk op een terrasje bij het park. Tamara gaat voor een biefstukding en ik voor wat lekkere ribben. Uiteraard met een lekker biertje erbij.




Na nog een aantal biertjes lopen we weer terug richting ons appartement. Morgen is onze laatste hele dag in Pilsen.

Dag 16, onze laatste dag in Pilsen.

Dan breekt onze laatste hele dag aan. We hebben inmiddels alles van het lijstje afgestreept van wat we hadden willen zien in Pilsen, vandaag hebben we vandaag een redelijk rustig dagje. We starten bij een winkelcentrum om de hoek bij ons appartement waar we een kijkje nemen. Ding ziet er nog heel erg nieuw uit. Aan de achterkant hadden ze een soort openlucht tribune voor optredes gemaakt.



We lopen via de achterkant verder van het centrum af, via en park en het water. Er blijkt echter niet veel bijzonders te zien hier.



We lopen het centrum weer in waar we nog wat rondwandelen. Ik heb het nog niet eerder vemeld, maar de stad Pilsen is vergeleken met andere steden in Tjechie echt een vuile stad. Waar je bij andere steden niet zomaar peuken op de grond tegenkomt, laat staan andere troep, is het in deze stad echt wel anders.


En besluiten na de wandeling bij een italiaans restaurant een pizza naar binnen te werken.



Na de lunch lopen we op ons gemakje weer terug naar het appartement waar we alvast een aantal dingen klaar kunnen leggen voor de terugrit morgen. In de avond gaan we nog ergens een lekker hapje eten. Met voor de laatste keer deze vakantie nog een lekker pilsje erbij.




We gaan optijd weer terug naar het appartement, morgen willen we vroeg weer richting huis rijden zodat we voor de spits in Nederland weer thuis arriveren.