zaterdag 20 juni 2020

Dag 11, Ruines en kastelen

Deze woensdag gaan we enkele ruines en kastelen bezoeken. Onze eerste route gaat naar Stari grad Smlednik, een ruine van een oud kasteel.

De ruine ligt ten noorde van Ljubljana en oosten van Å kofja Loka (waar we later vandaag ook nog naartoe gaan). Het is geen hele lange trip, maar wel 1 met wegwerkzaamheden waarbij onze auto zowat een jeep-test track af moet leggen.


Na wat gehobbel komen we al wat dichterbij, het laatste stukje de berg op is het volgende punt waarop je jezelf afvraagt waarom ze bepaalde dingen niet gewoon asfalteren.


Dit straatje is om sommige stukken zo stijl omhoog dat we de achterkant soms weg voelen glijden door de losse steentjes (we hebben achterwiel aandrijving).

Eenmaal boven gooien we de auto op iets wat door moet gaan als een parkeerplaats, de auto wordt er ook niet schoner op met deze routes.


Het laastste stukje is nog best goed te lopen, en niet heel ver. Daar aangekomen blijkt het zo rustig dat je daar ook gerust je auto had kunnen parkeren. Ach, we zijn er al. Entree is gratis, en er is bij de ingang enkel een klein terrasje (wat ze aan het vernieuwen zijn) en een kot waar je wat drinken en ijsjes kunt kopen. We lopen naar de begin om de ruine "binnen" te gaan. Op dat wandelpad heb je al een heel mooi uitzicht.




Boven aangekomen blijkt het eiigenlijk niet echt heel veel voor te stellen, ook al is het wel mooi om te zien.




Het gedeelte bij de toren is afgezet, daar mag je niet komen. Ook al hebben ze het hek niet helemaal doorgetrokken waardoor je er alsnog eenvoudig naartoe kon. Wij hebben dat overigens niet gedaan (voor ver), het zag er niet echt veilig uit bij de randen.


En het mooiste van deze lokatie? Het uitzicht. vooral als je op een muurtje gaat staan (en nee, dat hoeft niet aan de rand 😁) heb je een geweldig uitzicht van de omgeving. Ook al was het vandaag niet helemaal helder, als het helder weer is kun je echt gigantisch ver kijken.





Na zo'n 20 minuutjes stappen we weer in de auto om naar de volgende lokatie te rijden: Grad Divja Loka nabij Å kofja Loka. Een ruine welke in een heel stuk slechtere staat zal zijn dan deze ruine. De ruine is gelegen in een natuurgebied waarbij je met de auto de bergen in moet. Het laatste stuk is enkel een wandelpad.

We gooien de auto op een "parkeerplaats" in een haarspeldbocht.


Er zijn hier meerdere wandelroutes door de natuur, maar ondanks meerdere auto's op de parkeerplaats (okay, in totaal 2 naast die van ons) hebben we geen mens gezien.


Het is zo'n 26 graden, en erg benauwd vochtig weer. Pffff, we beginnen al plakkerig aan de tocht. De tocht is niet heel lang (zo'n kleine 1km), maar ook niet vlak en overal even makkelijk begaanbaar.



Ik zie op 3/4 van de wandeling een pad rechtsboven tegen een berg aanliggen welke er echt belachelijk uitziet en roep al tegen Tamara: "Kijk, daar lopen wij zo ook, Hahahaha". Ik dacht het voor de grap te zeggen.

5 minuten later....

En als we dan de bocht omkomen..... Jawel, daar is de ruine!


Het is nog even klimmen en klauteren voordat je daadwerkelijk "in" de ruinte komt. Eenmaal binnen zie je enkele muren staan, that's it.





We beginnen weer met de route terug.



Eenmaal (doorweekt) bij de auto aangekomen rijden we door naar de volgende stop: het kasteel in het centrum van Å kofja Loka. Daar aangekomen gooien we de auto weer op hetzelfde plekje als de vorige keer.


We lopen richting het kasteel in het centrum. Het laatste stuk is nog een aardige klim.


Aangekomen bij het kasteel/museum kopen we 2 kaartjes wat ons in totaal 10 euro kost. We hebben wederom een prive-kasteel voor onszelf, er is niemand anders te bekennen.


Het museum in het kasteel laat veel zien van de lokale geschiedenis, maar toch had ik iets meer verwacht. Veel zaken zijn ook algemeen voor Slovenie zelf.

De route begint in een kapel.



De rest van de verdieping gaat over de geschiedenis van voornamelijk het kasteel.





Voor de rest zal ik wat foto's selecteren zonder toelichting. Het is voornamelijk algemene history van Slovenie.












Uiteindelijk eindigen we in de "kelder" waar ze de vloer op enkele plekken doorzichtig hebben gemaakt zodat de oude structuur zichtbaar is.




We lopen weer richting het centrum van Å kofja Loka, het is inmiddels al middag, en we moeten ook nog wat eten. We besluiten een broodje te kopen bij een klein lokaal delicatessen winkeltje.


We lopen weer terug naar de auto en rijden weer richting Ljubljana. In het appartement hebben we nog even wat tijd om ons op te frissen en rustig aan te doen. Enkele uurtjes later besluiten we om de hoek nog een keer wat te eten bij de plaatstelijke brouwerij Union.

Tamara gaat voor een worsten-combinatie, en ik voor een soort rookworst. Uiteraard met een bijpassend biertje.



Na enkele biertjes gaan we weer richting het appartement voor een rustig avondje.

De komende dagen hebben we een relax-dagjes in de planning. We gaan kijken naar de open food-market in het centrum, maar veel meer hebben we verder eigenlijk niet ingepland. We hebben tenslotte toch vakantie :-).