zondag 14 april 2019

Wit-Rusland 2019

Wit-Rusland 2019


Ja, Wit-Rusland, Belarus of noem het Беларусь, het is onze volgende vakantiebestemming in de mei-vakantie.We gaan met z'n viertjes, en het kan gezien worden als opvolger van onze vakantie in Oekraine in 2016.

We vliegen met Belavia, de Wit-Russische airliner, vanaf Amsterdam naar Minsk. Een vlucht van ongeveer 2,5 uur.


Aangekomen bij de luchthaven in Minsk wacht er een auto op ons bij Sixt. Als het goed is een voertugi op hoge poten (de wegen kunnen wel eens teleurstellen in dit soort landen) en groot genoeg voor ons vieren + alle bagage. Wat we met de auto gaan doen? Rondrijden in het zuid/oosten van het land.


We beginnen in Minsk voor enkele dagen. Ik heb hiervoor een hotel geboekt op loopafstand van het centrum.



Vanuit Minsk rijden we voor 1 overnachting richting het zuiden naar het plaatsje Babruysk (Бабру́йск op de verkeersborden, lang leven navigatie ;-)). Vanuit dat plaatsje vertrekken we de volgende dag naar de wat grotere plaats Gomel. We hebben de tussenstop omdat anders de rit te lang is om in 1 keer te rijden.

In het plaatsje Gomel gaan we wat langer blijven, of ik moet eigenlijk zeggen, in de zuidelijke regio. En waarom? Voor de tour in de exclusion zone van Wit Rusland! De locatie welke we gaan bezoeken is best groot, en wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken alsvolgt omschreven


Juist, het gaat dus om de noordelijke kant van Tjernobyl, een gebied in Wit-Rusland dat - in tegenstelling tot het gebied in Oekraine - heel lang afgesloten is geweest voor bezoekers.



Pas sinds eind 2018 is het opengesteld voor bezoek onder begeleiding, en uiteraard met alle benodigde vergunningen. Ik heb hiervoor iemand gevonden welke alles regelt en met ons als gids mee gaat het gebied in.



De planning voor de dagen in dat gebied:



Vrijdag = Aankomst in Gomel, aan het einde van de dag worden we opgehaald en vertrekken we richting het afgesloten gebied. We overnachten daar in de regio Choiniki, grenzend aan het afgesloten gebied.

Zaterdag = dag 1 in het gebied. We gaan op zogenoemde "Urban exploring" We verkennen het gebied waar de natuur al jaren de verlaten dorpen heeft overwoekerd.

Zondag = dag 2 in het gebied. We gaan mee op eco-tour waarbij we de natuur met een groep mensen gaan bekijken in het gebied. Hierbij moet je denken aan wilde dieren en planten. Aan wilde dieren geen gebrek (dat was ook in de Oekraine kant het geval), de dieren welke hier leven zijn oa de Bison, wolf, Lynx en wilde paarden.

Maandag = dag 3 in het gebied. Op dag 3 zetten we voort waar we op dag 1 mee zijn begonnen. Het verkennen van het verlaten gebied.

Maandag avond vertrekken we vanuit Gomel richting het noorden naar het plaatsje Mogilev, wat een dikke 2 uur rijden is. Daar zullen we 2 nachten verblijven en hebben hiervoor een Airbnb geregeld.

Op woensdag gaan we weer riching Minsk op de laatste daagjes nog te struinen door de hoofdstad van Wit-Rusland.

Ik heb wel gemerkt bij de planning van deze vakantie dat het erg moeilijk is om vooraf dingen op te zoeken. Websites van hotels zijn niet vanzelfsprekend in het Engels beschikbaar (of te boeken via bijvoorbeeld een booking.com). Maar ook bezienswaardigheden zoeken is (buiten Minsk om) echt een enorme uitdaging. We zullen dan ook pas veel op locatie zelf moeten gaan uitzoeken. Maar dat gaat natuurlijk vast goedkomen.

Ik ga in ieder geval weer een blog bijhouden zodat jullie kunnen zien wat wij allemaal uitspoken in Wit-Rusland, en wie weet wil je er zelf nadien ook gelijk naartoe 😄.