zaterdag 19 juni 2021

Dag 13, Košice

Vandaag worden we op tijd wakker. Ook hier in het hotel hebben ze helaas geen goede raam verduistering waardoor je door het hoeveelheid licht van buiten wakker wordt. 

Vandaag willen we niet teveel ondernemen, maar willen wel wat meer van de stad gaan zien. We besluiten om op ons gemak 2 museums te bezoeken in Košice. Maar eerst: ontbijt!

In tegenstelling tot het hotel in Bratislava hebben ze hier geen buffetvorm voor het ontbijt. Ze zeggen vanwege de regelgeving, maar volgens mij is dat inmiddels wel redelijk gelijkgetrokken tussen alle regio's. (per regio waren er in Slowakije verschillende regels, en er zijn heeeeeeel veel regio's). Maar goed, ontbijt dus:

Als we het ontbijt op hebben werk ik nog ff het blog bij, na een klein tijdje lopen we richting het centrum. Ondanks dat het ochtend is, is er al een hoop leven op de terrasjes.

Onze eerste stop: Eastern Slovak Museum, welke aan de rand van het historisch centrum staat.

Bij de kassa vragen ze ons welke onderdelen we allemaal willen zien, voor elk deel moet je apart betalen. We pakken gelijk alles :-). Voor in totaal 12 euro lopen we door naar de eerste ruimte waar de oude geschiedenis van de bronstijd begint.



De 2e ruimte is een expeditie over de geschiedenis van de literatuur. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik erg weinig met literatuur heb, desondanks was het best interessant. 


Ze hadden van vele schrijvers verschillende objecten uitgestald. Maar ook zaken uit het verleden welke vaak nog onderbelicht zijn. Voor het eerst kwam ik een object tegen met de term CSSR, wat staat voor "Czechoslovak Socialist Republic". Het communistisch regime waarvan ze nog steeds aan het herstellen zijn. Het regime is in 1989 begonnen met het verliezen van de macht, iets wat in principe nog vers in het geheugen zal staan van menig Tjech en Slowaak. Desondanks echt naar mijn idee onderbelicht.

De volgende ruimte is ook een bijzondere ruimte. We gaan naar de kelder waar een grote kluisdeur open staat.

In de kluis hebben ze een grote collectie met gouden munten. Nederland staat ook redelijk centraal uitgestald in verschillende vitrines.


Veel munten lijken in een erg goede staat te verkeren. Een aantal munten worden in een aparte ronde pilaar gepresenteerd.



En in 1 pilaar hebben ze ook een halsketting hangen.

Erg indrukwekkend om zo'n collectie in 1 ruimte te zien.Als we de kluis uitgaan hebben ze in een ander deel van de kelder een expeditie over zeeleven. Van zeester tot aan koraal. Wij vonden het niet zo heel erg bijzonder allemaal.

Vanaf de kelder gaan we nu 2 verdiepingen omhoog, hier krijgen we een presentatie te zien van de geschiedenis van Košice. 




De bovenste verdieping heeft een expeditie met "nieuwe" kunst. Sommige zijn gerelateerd aan de huidige tijd.


Na een klein uurtje hebben we het museum helemaal doorgelopen. We lopen nu naar het volgende museum, het technische museum. Deze ligt in de hoofdstraat van het historische centrum.

Bij de kassa spreekt de dame geen woord Engels, ze probeert niet eens duidelijk te communiceren en blijft volop in het Slowaaks ratelen. Op een papiertje komt dan uiteindelijk toch het hoge woord eruit: we moeten 5 euro per persoon betalen :-). 

In het begin staat alles in het teken van mijnwerken en vooral het omsmelten van de metalen.



Elke ruimte (of in sommige gevallen meerdere ruimtes) hebben hun eigen onderwerp. Het komt soms wel nogal chaotisch over. De 2e ruimte gaat over meetapparatuur.


Ik zal voor de rest de foto's voor zichzelf laten spreken. Ik heb nogal wat foto's gemaakt, en bij veel foto's zegt de foto genoeg. En bij veel dingen heb ik ook nog steeds geen idee wat het nu precies was :-). Het gaat in ieder geval van VHS tot aan tandarts-technieken.









Bovenstaande foto's doen eigenlijk geen recht tot hetgeen we daadwerkelijk gezien hebben. Het was echt de moeite waard, en ik denk dat met een goede gids je makkelijk uren kunt verblijven in dit museum. Als dit je interesses zijn in ieder geval, anders spring je denk ik zo uit het raam :-).

Als we klaar zijn in het museum besluiten we een hapje te eten bij een tentje dat ons wel leuk leek. Het was er heel druk met lokale mensen, meestal is dat een goed teken. 

We bestellen beide iets van het dagmenu, die begint standaard met soep. Vandaag was dat soep met knoflook. 

Tamara heeft verder gekozen voor een schnitzel, ik voor kip-stroganoff. 


Voor zo'n lunch betaal je hier aan de hoofdstraat 5,50, honger heb je in ieder geval niet meer nadat je zo'n bord naar binnen hebt geschrokt.

Na de lunch lopen we nog een beetje door het centrum en lopen uiteindelijk via een groot park dat vlak naast ons hotel ligt weer terug naar het hotel.

 








In de avond lopen we weer richting centrum voor een hapje en een drankje. We nemen plaats bij wederom een populair tentje bij de lokale mensen: The beer house. Dat klinkt niet enkel goed, het was ook goed :-). Na een paar biertjes van de kaart te hebben geproefd gaan we voor het eten. Tamara kiest een worst met frietjes, ik ga voor een schnitzel met blauwe kaassaus wat een erg lekkere combinatie bleek.



Morgen gaan we weer met de auto op pad om leuke dingen te bekijken!