vrijdag 15 oktober 2021

Tsjechie, een dagje Praag

Vandaag gaan we een dagje naar Praag, en dat doen we met de trein. Ons hotel ligt op 200 meter afstand van centraal-station in Pilsen, en een voor en retourtje 1e-klas zijn we met 2 man zo'n 36 euro kwijt. We gaan dus niet moeilijk doen met parkeren in Praag, we doen de makkelijke route dit keer 😁.

De e-tickets voor de trein heb ik besteld via www.cd.cz, en met de QR-code welke je digitaal krijgt toegestuurd na aankoop kun je het kaartje laten scannen door de conducteur in de trein (als er controle komt). 

Je koopt een kaartje voor een bepaalde trein, hierin kun je gelijk je plekken reserveren. Onze trein komt vertrekt om 10u, maar vooraf is helaas niet bekend op welk perron we moeten opstappen. Iedereen op het station staat dus de hele tijd tot het laatste moment naar schermen te gapen voor perron informatie, en als deze dan eindelijk bekend is rent iedereen naar dat perron.

Om 5 voor 10 komt onze trein voorgereden. 

In de 1e-klas hebben we een cabine voor 6 personen, uiteindelijk zit er maar 1 iemand bij ons in zo'n hok. We hebben geen klagen: goede stoelen en USB-aansluiting om eventueel de telefoon op te laden.

Om 11u20 komen we aan op Praag centraal. We lopen het grote station door op zoek naar de uitgang.

Eenmaal buiten verwacht je in Praag toch eigenlijk wel een mooi, groot en statig gebouw: dat is het niet.

Onze eerste stop in Praag is het nationale museum, deze ligt op 5 minuten lopen van het station af. Het is een groot gebouw met een indrukwekkende uitstraling.

Binnen kopen we via een digitale-kiosk een ticket en lopen door poortjes om het museum binnen te komen. Eenmaal binnen ziet de centrale hal met trappen er bijzonder indrukwekkend uit.

Vanuit de centrale hal met trappen loop je diverse ruimtes in waarvandaan weer andere ruimtes beschikbaar zijn met expedities. Ook deze ruimtes zijn vaak bijzonder, van plafond tot aan de indeling.


De eerste ruimte welke we betreden is een ruimte met mineralen. 

Mijn eerste idee was: pfff, wat een hoop stenen, nou, ff snel doorheen hobbelen, zo bijzonder is dat niet. Maar daar ben ik toch wel op terug gekomen. Het is echt een gigantische collectie, ik schat in totaal minimaal 10 van die kasten van bovenstaande foto's welke aan beide kanten gevuld zijn. En er liggen echt heel bijzondere exemplaren bij.





 Ik heb ook nog gekeken of ze kryptonite hebben, maar dat bleek niet het geval, ook superman kan dus veilig op vakantie naar Praag 😎.

We lopen de ruimte uit op zoek naar de volgende locatie. Ze hebben in een ander gedeelte een ruimte ingericht voor de olympische spelen. 

Er staan wat fietsen en zo'n rare kano (dat vast geen kano heet). Ook zijn er wat oude objecten te vinden uit de geschiedenis. Nu heb ik altijd best weinig met de olympische spelen gehad, dus we lopen er ook redelijk snel doorheen. Achteraan is er nog een ruimte met wat medailles. 


Vanuit de voorkant van het museum heb je overigens een erg mooi uitzicht op de stad. Op dit moment is het zonnetje nog helaas achter de wolkjes. 

De volgende ruimte laat diverse zeebeesten zien. We beginnen met een neef van Spongebob.

 Helaas wel een erg donkere ruimte. 



Waar we bij andere musea vaak alle ruimte hadden merk je dat het hier echt wel een stuk drukker is. De volgende ruimtes volgen op met allerlei diverse dieren. 





Als we klaar zijn in het museum gaan we even een broodje eten welke we halen aan de overkant van het museum.

In de straat tegenover het hotel heb je ook nog een oorlogsmuseum met een ondergrondse bunker, deze gaat om 13u open. Het is in de kelder van een hotel. Tijdens het broodje bekijk ik nog ff snel de website door van het museum. Hier lees ik opeens dat je geen kaartjes kan kopen in het museum zelf, maar dat je deze via een kiosk moet kopen aan de andere kant van het centrum. Pffff, wat een flapdrollen, dat gaan we niet doen, deze slaan we dus over. We lopen richting het historische centrum van Praag. We merken dat het op sommige plekken al wat drukker is, maar zeker niet zo druk als de een aantal jaar terug, toen was het echt bizar druk.

In het historisch centrum is het vooral druk bij het grote plein waar ook de "beroemde" klok te zien is.


 We lopen nu richting een andere kant van het centrum waar we een biermuseum willen bezoeken. Sommige gedeelten van de stad zijn echt heel rustig.

Om je een idee te geven van de drukte in 2017: 

https://ruudentamara.blogspot.com/2017/10/dag-15-praag-deel-ii.html

Nee, dan is het nu rustiger 😎. Wat wel jammer is: doordat het rustiger is zijn sommige musea minder vaak open, zo ook het biermuseum. Jammer dat ze hun Google profiel niet hebben bijgewerkt, daar stond nog dat ze 7 dagen in de week open waren :-(.

Vanuit het gesloten museum lopen we richting de oude "beroemde" brug. Waar het vorige keer helemaal vol met mensen stond is het nu een stuk beter te doen. Zie hieronder een foto van nu en uit 2017.


We besluiten om half 3 nog even ergens een hapje te eten. Het vele lopen maakt je toch hongerig. Ik ga voor  bierworsten met toast, Tamara gaat voor kip-onderdelen.

 


Tijdens het eten bestel ik ondertussen te tickets voor terugweg met de trein. We hebben de stad inmiddels wel weer gezien. 

Om 15u40 zitten we weer in de trein, klaar om terug te reizen richting Pilsen.

In Pilsen komen we iets voor 5u aan, mooi nog tijd om nog even op frissen in het hotel en richting het centrum te lopen. Hier belanden we uiteindelijk bij een top burger tent Delish waar ik voor een goeie boterham ga en Tamara voor een erg goede steak. Bij deze tent waren we enkele jaren geleden ook al een keer geweest, toen waren ze ook al echt top.


Nadat we onze medium-rare kadavers naar binnen hebben geschrokt en weggespoeld hebben met de benodigde pils lopen we weer terug richting het hotel.

Maar wel in de regen, de eerste keer dat we regen hebben. Het is gelukkig nog goed te doen zonder paraplu.

Morgen is onze volledige laatste dag in Pilsen. We hebben eigenlijk niet iets gepland voor die dag, en de weersverwachtingen bestaan ook uit regen. We zullen zien wat we morgen allemaal gaan beleven.

dinsdag 12 oktober 2021

Tsjechie, de dierentuin van Pilsen

De dierentuin van Pilsen gaan we vandaag vereren met een bezoekje. De weersverwachtingen zijn fris (vooral in de ochtend) maar goed.

Iets na half 10 lopen we bij het hotel weg. Het is een dikke 3km lopen vanaf het hotel. Zodra we de voetjes buiten de deur zetten merken we dat het vannacht gevroren heeft. Brrrrr. De route naar de dierentuin loopt langs de ringweg naar het noorden buiten de stad. De dierentuin staat aan de overkant bij het hotel al aangegeven bij een groot statig gebouw.

En eenmaal buiten de stad merken we goed dat het goed koud is geweest afgelopen nacht, het ijs ligt nog op het gras.

Als we bij de dierentuin aankomen kopen we 2 tickets voor totaal 360 CZK (zo'n 14 euro) en beginnen aan de ronde. We komen eerst aan bij een groot verblijf waar pelikanen, aapjes en een nijlpaard wonen.


Wij zoeken naar dat nijlpaard, ligt dat beest gewoon met z'n luie harses nog in zijn hok te slapen. 

We merken eigenlijk direct dat de dierentuin erg ruim is opgezet. Hele grote verblijven voor de dieren, en erg veel groen. 


En heel veel verschillende dieren staan bij elkaar. Zo staan de barcode-koeien, de struisvogel en nog een aantal dieren (die hierboven staan afgebeeld) allemaal in hetzelfde verblijf.

We merkte wel dat veel dieren nog in hun hok zaten. De giraffen waren net aan het ontbijten.

Het was lekker rustig verder in de dierentuin. Af en toe kwamen we wel wat andere mensen tegen, maar het was echt minimaal. En het leek er echt op dat veel dieren nu lekker na een koude nacht lekker in het zonnetje zaten te chillen.


Ze hadden 3 grote beren, en deze beren hadden echt een gigantisch verblijf. We hebben wel 5 minuten moeten klauteren (het was bergop) om hun verblijf te passeren.


Het volgende verblijf waar we bij uitkwamen was de die van de wolven. We zagen er maar 1, en deze zat -jawel- lekker in het zonnetje.

De volgende stap was de weg naar het "centrum" van de dierentuin waar een aantal restaurantjes liggen. Onderweg komen we nog een paar leuke diertjes tegen.


En aangekomen bij de restaurantjes lopen wij gewoon door.

Het is namelijk nog iets voor half 12, te vroeg om te eten. Je ziet overigens al wel mensen die plaats hebben genomen op het terras en een lekkere pul met pils naar binnen te werken. Aan de rand van het centrum heb je een mooi uitzicht op Pilsen.

En als je naar beneden kijkt zie je de kooi van een katachtig beest die helemaal bovenin zijn hok rond aan het lopen is.

Wat natuurlijk mooi is, want iets later blijkt dat je vanaf de onderkant bij de route echt onmogelijk bovenin kan kijken. We lopen weer verder uit het centrum waar nog een paar andere katten zitten.

We lopen weer een stukje door waar we uitkomen bij capybara's welke in de zon liggen. Iets verderop staan er een aantal lama-achtige dieren.

Als we weer een stukje verder lopen komen we uit bij een aantal hokken waar verschillende aapjes zitten. En die aapjes zijn heel erg klein 😁.



De volgende stop is een grote kas maar ze schildpadden enzo in hebben rondhuppelen.

Het is er heel erg warm in die kas, dus we lopen weer snel door naar de volgende stop.

En de volgende stop is: voeren! Jawel, we hebben inmiddels toch wel honger gekregen, en besluiten om bij een pleintje bij het begin van de dierentuin iets van eten te scoren. Het worden hamburgers, die overigens echt niet slecht zijn!

Bij het begin van de dierentuin staan er nog een aantal meer dieren opgesteld welke we nog niet hebben bekeken, dus daar lopen we ook nog even langs.






Uiteindelijk staan we rond kwart over 1 weer buiten bij de dierentuin.

We lopen weer richting het hotel om nog ff te relaxen voordat we in de avond weer ergens een hapje gaan eten. We komen uiteindelijk terecht bij een locatie waar we de vakantie ook zijn begonnen. 

Als vooraf beginnen we met brood en verschillende lokale smeersels welke erg lekker zijn.

Als hoofdgerecht gaat Tamara voor een typisch lokaal gerecht. Ik ga voor een flink stuk steak, lekker!


En omdat we bang zijn dat we verhongeren sluiten we af met een dessert.

Na nog een paar biertjes te drinken komen we uiteindelijk redelijk op tijd weer terug aan in het hotel. Morgen hebben we ook een redelijk drukke dag, we gaan dan weer een keertje in Praag kijken.