woensdag 27 juni 2018

Dag 7, Musea bezoeken op de laatste dag

De laatste hele dag breekt aan, de dag waarop we nog een aantal verschillende musea op het todo lijstje hebben staan. Als we na ons ontbijt in het appartement richting het centrum lopen besluiten we het illusie museum (Illusion room) als eerste te bezoeken. Dit kleine (dat lijkt in ieder geval aan de buitenkant heel erg klein) museum waren we de dag vooraf tegen gekomen, en het zag er wel leuk uit.

Bij binnenkomst rekenen we een tientje per persoon af en gaan met de trap naar boven om de illusies te bekijken. Een aantal illusies zijn simpel van opzet, maar voordat je ze door hebt moet je toch echt even van dichtbij kijken hoe ze het nu hebben gedaan. De meeste dingen zijn lastig op foto te zetten omdat ze vooral met de oogjes erg manipuleren.



Ze hebben een aantal verschillende opstellingen gemaakt waarin simpele illusies een leuk effect geven, het is bijzonder hoe je zelf zo voor “de gek” gehouden kan worden. Ook met spiegels hebben ze leuke opstellingen gemaakt.





Tamara gaat nog even raar doen in een kamer en in een keuken.





Ze hadden ook twee andere leuke attracties, een soort van windtunnel waarbij je over een brug loopt en de rest om je heen draait. Het is onmogelijk om hier recht doorheen te lopen, dit terwijl er eigenlijk niets gebeurd op het tunneltje zelf. Het is echt het geluid en het beeld dat hiervoor zorgt.



De andere leuke attractie is een spiegeldoolhof(je). Je loopt erin en je hoopt ooit nog een keer aan de andere kant uit te komen. Het lijkt zo simpel, maar pfoe, dat viel toch tegen. Oriëntatie is echt compleet weg als je hier in gaat, en het enige wat je kan doen is voelen of er ruimte is of dat er een spiegel staat (je hebt ook handschoentje aan). We hebben het uiteindelijk toch binnen 2,5 minuut voor elkaar gekregen 😊.



Het tweede museum dat we gaan bezoeken ligt op 5 minuutjes lopen van het illusie museum. Het is het nationaal oorlogs museum (Latvijas Kara muzejs). Dit museum biedt gratis toegang, en heeft een aantal verdiepingen met verschillende tijdsperiodes. Van het ontstaan van de Baltische staten tot aan het ontstaan van het huidige Letland.



Het museum is groot genoeg om een flink aantal uur in rond te lopen als je ook alle teksten gaat lezen. Dit doen wij echter niet, we willen ook nog andere dingen doen deze dag. De objecten welke ze hebben tentoongesteld zijn echter wel heel interessant om te zien.
















Na een kleine twee uur zijn we klaar in het museum en besluiten we wat voer te vangen op een terrasje. Het is heerlijk weer vandaag, een zonnetje met een klein briesje. Een terrasje overslaan is dan natuurlijk geen puik plan. We komen uiteindelijk bij de “I love you” bar waar ik een pizza bestel en Tamara gaat voor noodles met stukken koe. Uiteraard nemen we er een biertje bij.






Als we uitgegeten en gedronken zijn lopen we naar ons volgende doel, het Museum of the History of Riga and Navigation (Navigation Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs). Het museum ligt wederom in het oude centrum en op 5 minuutjes lopen afstand van het terras.



Binnengekomen kopen we twee kaartjes van 5 euro per stuk en beginnen we aan de route door het grote gebouw. Te beginnen bij een tijdelijke expeditie van klokken.




De tweede ruimte welke we bezoeken gaat over boten (of schepen, weet ik veel hoe ze die dingen noemen). We hebben vrij weinig met die apparaten, dus lopen er vrij snel doorheen.


Dan gaan we beginnen aan een doorlopende route door het museum, waarbij later blijkt dat we A) op het verkeerde punt zijn begonnen, en B) een tussendeur hebben gepakt die ook nog niet eens bij de route hoorde. We kwamen er dus na een tijdje achter dat we helemaal verkeerd liepen. Toch maar besloten om de route op het juiste punt te starten.








Het museum is vrij groot, en er staan een hoop objecten. Als je hier de tekst van wilt lezen ben je een aantal dagen bezig, je moet het namelijk ook gaan vertalen van Lets naar Engels. Alles is namelijk enkel in het Lets beschikbaar.







De verschillende objecten welke worden gepresenteerd zijn ook van een hele lange periode, en lapt ook op veel plekken over met het andere museum waar we eerder die dag zijn geweest. Toch is het de moeite waard om ze beide te bezoeken.



In dit museum zijn we iets minder lang bezig, en na een uurtje staan we weer buiten. Als we alle huidige variabelen bij elkaar pakken: briesje+zon+warm+dorst, komen we tot de conclusie dat er niets anders opzit dan nog een terrasje te pakken om een biertje te drinken.
Aangekomen bij een terras komen we er weer achter dat het soms heel lastig is om het juiste bier te krijgen, en worden we opgescheept met een donkerder bier. Helaas niet onze smaak, dus deze wordt halverwege toch echt omgeruild voor iets lekkerders.


De bediening op terrassen kan heel erg verschillen, je merkt dat personeel niet altijd even goed gefocussed is op het werk, maar nogal snel afgeleid met andere zaken die leuker zijn (bijvoorbeeld vrouwelijke collega’s). Onze serveerder was een aardige kerel, maar in de bediening liet het nogal wat te wensen over.

Tegen zes uur besluiten we ergens anders wat te eten, en lopen door het centrum om een leuk plekje te zoeken. Uiteindelijk komen we uit bij de Blue Cow, wat een steak & fish restaurant is. Eens kijken wat voor stuk koe we naar binnen kunnen werken.

Tamara gaat voor een Beer steak, en ik ga voor een T-Bone steak, medium rare, het moet net lijken of ik een wilde rauwe koe wegwerk, zo uit een veld getrokken. Jammie!





Na het eten besluiten we met de taxi terug naar het appartement te gaan. Onze beentjes zijn inmiddels versleten tijdens de vele huppelende periodes in de vakantie, dus het wordt tijd om wat rust te houden nu. Aangekomen bij het appartement gaan we nog ff relaxen de laatste avond.
Morgen hebben we om 12u10 de vlucht naar huis, dan zit de vakantie er weer op.

Tot de volgende vakantie!