zaterdag 14 september 2019

Dag 10, Brno, Labyrinth under Zelný trh square en nog meer!

De laatste hele dag in Brno gaan we nog een aantal dingen van ons lijstje afstrepen. In de ochtend beginnen we bij Labyrinth under Zelný trh square, een ondergronds gangenstelsel onder het centrum.


Als we iets voor 10u aankomen krijgen we te horen dat de volgende tour om 10u30 begint, we hebben dus nog even tijd om rond te lopen in het centrum. Op het grote plein voor het Labyrinth is een grote groente/fruit markt. Met redelijk veel mensen en een veelvoud aan wespen.






Om iets voor half 11 melden we ons weer bij de ingang. We krijgen een audio-tourding mee waar we in het Engels uitleg kunnen krijgen bij bepaalde punten, de tour zelf is in het Tjechisch. De tour gaat onder de grond in het centrum en is best leuk om te zien.

We komen als eerst in de vroegere wijn-afdeling :-). Het is er heel erg donker, dus erg lastig om goeie foto's te maken.





We lopen door de gangen naar de volgende afdeling: vlees, groente en fruit.




We lopen weer door naar een volgende tussenstop waar ze wat objecten en lantaarns hebben uitgestald.




De volgende ruimte waar we stoppen is wat groter opgezet. Ik weet niet meer precies wat er te zien was, maar volgens mij iets met chemie ofzo. En een hoekje met flessen wijn :-).





De volgende stop is een plek waar de straffen werden uitgedeelt. Martelen waren ze niet echt vies van.





We lopen door naar een extra ruimte, hier staat een kooi voor de mensen met een geestelijke beperking. Hooggeleerde dachten vroeger dat dat door de duivel kwam. Tsja..


We lopen door naar de laatste stop van de tour, een oud "cafe" dat is nagemaakt. Het is niet echt heel bijzonder verder. Soms zijn dingen gewoon te nep en teveel opgezet.

Als we na een uurtje naar buiten lopen gaan we direct door naar onze volgende bezichtiging: Bunker 10-Z. Een bunker naast het centrum van Brno. Deze bunker is gebouwd tijdens de duitse bezetting in WWII. Na de oorlog is in het private handen gekomen, maar het communistisch regime heeft het in 1959 van de eigenaren afgepakt.  Tot 1993 was deze bunker top-secret voor de Tjechische militaire.

Als we binnnekomen kopen we kaartjes en lopen zelfstandig een ronde door de bunker. In de bunker kun je overigens ook hotelkamers boeken, wij hebben dit niet gedaan omdat je enkel gezamelijke badkamers hebt.








Er is eigenlijk nog maar weinig in de originele staat. Je ziet wel dat ze wat objecten van vroeger proberen uit te stallen, maar het is lastig om een mooi overzicht te krijgen.





Binnen een halfuurtje staan we weer buiten. We hadden er eigenlijk iets meer van verwacht.

De volgende stop wordt Hrad Špilberk, een groote kasteel op een berg in het centrum van Brno, en letterlijk bovenop de bunker waar ze zojuist waren. Het is even en tripje naar boven door het park om het kasteel heen.

Boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht op een gedeelte van de stad.




We kopen twee "complete" kaartjes (je hebt kaartjes voor verschillende onderdelen) en beginnen aan de tour in het kasteel. Ik zal er niet teveel woorden aan besteden, alles stond in enkel het Tjechisch uitgelegd. Het is wel heeeeeel erg groot. Het gaan van WWII tot aan sportprestaties uit het verleden. Heel erg divers.








De eerste tour bleek erg groot te zijn, met heel erg veel te zien. Veel groter dan we hadden verwacht. Ik heb hierboven maar een heel erg kleine selectie van de foto's gebruikt. Vanuit het hoofdgebouw gaan we naar buiten naar een uitzichtpunt (waar je dus apart voor moet betalen).




Je hebt van boven een geweldig uitzicht over de stad. Nadat we het uitzicht hadden bekeken gaan we weer terug naar beneden, de kelders van het kasteel om precies te zijn. Daar heb je nog een open riolering liggen en cellen.

We beginnen bij een stukje riool.



En lopen nadien snel door naar het cellen gedeelte. Er valt daar eigenlijk niet heel erg veel te zien. Ze hebben veel in sceene gezet met goedkope poppen, daarnaast hebben ze volgens mij last van lekkages :-)






Als we de cellen hebben bekeken besluiten we nog een hapje te eten bij het kasteel, we hebben tenslotte nog geen lunch naar binnengewerkt. We nemen plaats in een restaurant naast het kasteel en gaan beide voor een salade met een biertje erbij.



Als we klaar zijn met eten lopen we weer richting het appartement, we besluiten daar de rest van de middag nog even te relaxen. We hebben vandaag weer best wel wat gelopen en geklommen.

In de avond gaan we bij een restaurant in de buurt wat bierjes proberen met wat lekker eten erbij. Tamara kiest voor de chickenwings, ik ga voor een rare spies met stukken beest eraan.




We maken het deze avond niet te laat. De volgende dag vertrekken we weer uit Brno om naar het plaatsje Český Krumlov te rijden.