vrijdag 23 juni 2023

Dag 10 en 11, Boedepest deel 2

Dag 10 van onze vakantie: maandag in Boedapest. Ik had eigenlijk een museum op de planning staan, maar de maandag lijkt hier aardig een rustdag te zijn voor museums. Ze zijn dus eigenlijk allemaal gesloten.

We besluiten om vandaag lekker relax aan het water een leuk plekje op te zoeken. In het noorden van Boedapest heb je een schiereiland waar je lekker aan de Donau een biertje kan drinken, we besluiten begin van de middag om daar naartoe te lopen, ondanks dat het gruwelijk warm is (zo'n dikke 30 graden).

Onderweg kom je natuurlijk mooie architectuur tegen đź‘€.

En natuurlijk wat standbeelden.

We komen uiteindelijk aan bij de brug naar het schiereiland, daar ligt een haventje bij de brug en zie je ook wat watersporters in het water.




Eenmaal de brug over hebben we nog een redelijke wandeling te gaan over een zandpad naar de horeca op het schiereiland.



Aangekomen bij de horeca-tentjes hebben we keus uit verschillende plekjes. Het is overal nog rustig.



Het is best een leuk plekje om te zitten. We zitten lekker in de schaduw met een hapje en drankje.






Vanaf 16u wordt het al wat drukker, en zijn de meeste tafeltjes met schaduw wel bezet. Is best leuk plekje om de dag zo door te komen. Rond half 8 houden we het voor gezien, en lopen weer richting de metro om naar het appartement te gaan. Inderdaad, we lopen dit keer niet terug, maar gaan voor de gemakkelijke weg :-).







Aangekomen bij het appartement doen we niet veel meer. Morgen weer een dag met lekker weer in de voorspelling, kijken of we dan wel wat musea kunnen bezoeken!

Dag 11, musea in Boedapest

Deze dinsdag is het weer eens tijd om een museum te gaan bezoeken. Om half 11 stappen we in de metro, we gaan naar het zuidelijke deel van het centrum, hier hebben ze een museum dat gaat over medische behandelingen in de geschiedenis.
 
Als we uit het metrostation stappen loop je gelijk tegen een groot statig gebouw aan.

 

We lopen een grote brug over waar je op het einde van de brug nog een mooie bezichtiging hebt, als je trap wilt lopen. En dat willen we niet met dit weer. Op de brug heb je natuurlijk wel weer een mooi uitzicht over het water.


Eenmaal over het water is het nog een heel klein stukje lopen naar het museum. Aangekomen kopen we 2 kaartjes en begint een man van achter de toonbank super enthousiast te vertellen over een kamer aan de overkant van de balie. Deze kamer is ter nagedachtenis van een Hongaarse arts welke heel bekend was, hij was 1 van de eerste die de probeerde door te dringen dat handen wassen echt wel een belangrijk ding is voor het behandelen en opereren. 

Hoe dan ook, we komen zo bij die kamer, eerst nog wat andere objecten bekijken uit de geschiedenis en andere culturen, het museum gaat namelijk niet enkel over de lokale cultuur.






Zoals je kunt zien hebben ze ook wat meer lugubere objecten, maar het is wel interessant om allemaal te zien. Het museum is niet heel groot, en het is er op dit moment ook lekker rustig. De kamer welke ter nagedachtenis was opgezet was niet zo heel bijzonder, wellicht omdat we daar ook niet zo in thuis zijn.

Ze hadden een soort apotheek nagemaakt, je mocht er helaas niet naar binnen, maar je kunt je hoofd mooi in de deuropening over een touw manoeuvreren.

Naast de apotheek heb je een grote ruimte waar ze best wel wat verschillende zaken presenteren. Van tandartsstoel tot aan een X-ray machine.




We hebben nog 1 ruimte, een ruimte waarin echt een heel breed assortiment aan artikelen ligt dat is gebruikt door medici in het verleden. Van instrumenten tot aan homeopathische medicijnen.






Het museum was best interessant om te bezoeken, we lopen weer verder door de Buda kant van Budapest. Niet ver van het museum af ligt het kasteel, dat merk je ook aan de omgeving en de hoeveelheid toeristen. 



Het is echt heel warm vandaag, en we proberen tijdens het lopen wat schaduw op te zoeken. Iets wat helaas niet altijd mogelijk is. Bij de kabelbaan om naar boven te gaan staat een grote groep toeristen in de wachtrij, lekker in het zonnetje kapot te fikken.


We lopen verder langs het water waar je een mooi uitzicht hebt op het parlementsgebouw in Pest.

Na een warme wandeltocht komen we aan bij de brug om het water weer over te steken.



We lopen nu naar een volgend museum: house of terror (Terror Háza MĂşzeum). Een museum dat in het teken staat van de gevolgen van de nazi- en Sovjetregime in Hongarije. 

Van buiten is het een imposant gebouw.

Binnen kopen we 2 kaartjes en lopen het museum in. Het ziet er allemaal uit dat er nergens op bezuinigd is, ik ben benieuwd, bij museums is dat niet altijd een goed teken. We moeten in het begin naar de 2e verdieping om te starten, in de centrale hal hebben ze een tank geparkeerd.


Als we de eerste ruimte inlopen zien we al snel dat het begin in ieder geval heel erg is ingesteld op het gebruik van een audio guide en videobeelden. Na meerdere ruimtes heb ik met moeite wat foto's kunnen maken.








Dan komen we in een propaganda kamer met een hoop posters.


En dit was ook de ruimte waarin iemand van het museum heel nors tegen mij riep "A mĂşzeumban fĂ©nykĂ©pezni tilos!" waarom ik zei "Iek nie schnap" waarop hij opnieuw antwoorde "Ietsch not alloewt toe teik piektures in ties museem". Pffff, ook dat nog. Heb je een museum waar bijna niets te zien is, mag je er ook nog geen foto's maken ook. 

Enfin, we vervolgen de route in de kelder nadat we een trage lift zijn ingestapt welke er 5 minuten over deed om 2 verdiepingen te zakken. Ik schat dat het zo'n 40+ graden was in de lift met een saaie video presentatie. Sta je daar met 12 man in die lift... Eindelijk aangekomen bij de kelder hebben ze wat cellen proberen in te richten en wat memorial dingetjes met lampkes enzo. Heb niet overal foto's van kunnen maken omdat er zo'n zenuwachtig personeelslid continue overal doorheen liep te stuiteren.


Eindelijk aan het einde van de route lopen we naar buiten. Ben je in Boedepest en zoek je een museum om te bezoeken? Sla deze vooral over. Heb al veel musea gezien, maar deze staat ergens onderaan het lijstje. 

Het is tijd voor een terrasje, we lopen weer richting het centrum waar de terrasjes te vinden zijn (die zijn er niet zo heel veel hier). Als met via een brug het spoor over gaan zien we nog wat vervallen gebouwen bij een trein-rangeer locatie.



Aangekomen bij het terras eerst het eerst tijd voor wat lekker koud bier, en nadien ook wat lekkers te happen erbij.




Niet al te laat keren we weer terug naar het appartement. Mocht je overigens naar Boedepest willen gaan om een budgettrip te maken, het is geen heel goedkope stad. Prijzen wijken niet veel af van Nederlandse prijzen.