zaterdag 25 juni 2022

Dag 10 en 11, musea en de rest van de stad.

De laatste 2 dagen in Szczezin, we doen het steeds rustiger aan :-). 

Dag 9, dinsdag, een dag waarbij het zonnetje weer achter de wolken uit komt. We besluiten in de ochtend om eerst te beginnen met een bezoek aan "Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie", ofwel: het kasteel van Szczezin. Het is 200 meter van ons appartement vandaan, dus lang lopen hoeven we niet :-).

Aangekomen kopen we 2 tickets per persoon. Een ticket voor de expeditie en een ticket voor het beklimmen van de toren. De expedities blijken helaas enorm gelimiteerd omdat ze bezig zijn met renovatie. Jammer, maar niets aan te doen. 

We lopen door een binnenplein naar de ingang van de eerste expositie.


De expedities hadden niet direct iets met dit kasteel te maken. De eerste ging om (land)kaarten.


En vandaar uit ging je naar een onderdeel van martelen. 

En deze sloot weer aan met een kleine ruimte voor de ridders en wapens. 



Er is ook een grote zaal met diverse schilderen en (houten)-beelden.






De laatste expeditie is voornamelijk gericht op zilverwerk van vroeger. Dit lijkt allemaal gerelateerd aan het kasteel, maar we weten het niet zeker. Het staat er natuurlijk enkel in het Pools bij.


Als we de expedities hebben gezien lopen we richting de toren. Aangekomen moeten we eerst even wachten totdat de vorige groep eruit is.

Als de groep eruit is beginnen we aan de trap. Aan het begin zucht ik gelijk eventjes, een hele smalle trap. het zal toch niet zo zijn dat het tot bovenaan zo is?

Gelukkig blijken we heel snel van deze trap af te kunnen en komen er bredere trappen tevoorschijn om verder naar boven te klimmen. Met heel veel netten om de paar meter. 

Eenmaal boven gekomen heb je vanuit de toren een geweldig uitzicht. 





Dan is het weer tijd om naar beneden te huppelen. Het laatst deel van de trap bovenaan is overigens ook een minst leuke deel voor iemand die hoogtevrees heeft.



Als we uit de toren zijn geklommen gaan we naar het volgende museum: het nationale museum van Szczezin. Een groot imposant gebouw bij het water.

In het museum begint de tour met enkele bootjes in glazen boxen met enorm veel weerspiegeling.

De volgende ruimte had meerdere schilderijen en kunst objecten. 



Het is erg rustig in het museum. Per ruimte hebben ze 2 personen zitten welke op de ruimte moeten letten. En o zo irritant, de 2 personen lopen achter ons aan om op ons te letten alsof we honing aan ons reet hebben hangen. Echt zo ongemakkelijk, achteraf heb ik er spijt van dat ik ze er niet direct op heb aangesproken. 

De volgende ruimte gaat over de christelijke historie. 




En nog een ruimte met flink wat schilderijen. 


Verder is er nog een ruimte met een foto-tentoonstelling, iets wat niet echt de moeite waard was. En een ruimte gericht op Afrika, iets waarvan ik mijzelf afvraag wat dat hier tussen doet.


 


Al met al had ik iets meer van het museum verwacht, maar het mocht helaas niet zo zijn. We besluiten om vanuit het museum een terrasje op te zoeken voor de lunch.


Tamara is voor de salade gegaan, ik voor de kipburger. Na de lunch en een lekker biertje lopen we weer terug richting het appartement om ff rustig te zitten.

In de avond belanden we op een terrasje met een heel felle laagstaande zon. Beide besluiten we om een stuk varken naar binnen te werken.



En we sluiten uiteindelijk af met een lekker toetje.

Morgen is onze laatste dag in Szczezin, en hebben we eigenlijk geen echter dingen meer op de planning staan. 

Dag 11

Het is woensdag, onze volledige laatste dag in Szczezin. Het zonnetje schijnt en het is ongeveer 22 graden in de ochtend als we op pad gaan. En waar gaan we naartoe op pad? Lekker eindje lopen door de stad en langs de shoppingmall waar we nog niet geweest zijn (Galaxy). 

Rond half 12 stappen we het winkelcentrum binnen, en het is een stuk groter dan het andere winkelcentrum in het centrum (Kaskade). Er is ook nog een 3e winkelcentrum, maar daar zijn we niet geweest.


Het winkelcentrum heeft in totaal 3 verdiepingen en nog een soort aanbouw met een grote ruimte.


 Na een uurtje houden we het weer voor gezien, we zijn ook geen echte shoppers. We lopen het winkelcentrum uit richting een park. Dit park is, net zoals alle andere parken, redelijk vrij van onderhoud. Het is een beetje verwilderd. Maar niet perse in de negatieve zin. In Nederland moet elk park op socialistische wijze vaak tot in de puntjes onderhouden worden. Losse takken weg, gras maaien. Nou, hier niet. Dat zal ze heel erg veel geld schelen denk ik.


Ook in het park staat een waterpomp, een pomp welke je door de gehele stad tegenkomt.

Als we het park uitlopen komen we in een straat waar een bepaald bekend beeld is geschetst. Het Poolse parkeerbeeld. Mocht je jezelf afvragen waarom Polen in Nederland soms zo raar parkeren.... Nou, dit is de reden, ze weten niet beter in hun thuisland.

Uiteindelijk komen we aan bij de kade, bij een deel waar we nog niet zijn geweest. Hier liggen een aantal rondvaartboten en restaurantjes. Het is er erg rustig.

We lopen verder de lange kade af, vanaf de kade zijn de imposante gebouwen van Szczezin te zien.



Een stuk verderop bij de kade hebben ze bankjes staan met zonnecellen en een draadloze oplader voor de telefoon. Gelijk geprobeerd, maar helaas. Ze werken nu blijkbaar al niet meer. 

Bij de restaurantjes gaan we een leuk plekje op het terras uitzoeken. Wel in de schaduw, het is inmiddels weer opgelopen tot 27 graden.

We bestellen een lekkere hapjesplank zodat we deze kunnen verorberen met een biertje. Jammie!

En hier blijven we nog eventjes zitten met een mooi uitzicht over het water.

Na een tijdje lopen we weer richting het appartement. In de avond gaan we nog een terrasje pakken om een diner te verorberen. We belanden in het oude centrum bij een restaurantje waar we nog niet eerder waren geweest.

Morgen vertrekken we weer richting Berlijn. De weersverwachtingen zijn vooralsnog goed (in het weekend een stuk minder helaas).