donderdag 30 juni 2022

Dag 14 in Berlijn en de terugweg.

Zaterdag is onze laatste volledige dag in Berlijn. Er is veel regen verwacht vandaag, maar in de ochtend is daar maar erg weinig van te merken. 


 Iets na negen pakken we ontbijt aan de overkant van het hotel. 

De planning van vandaag is eigenlijk vrij simpel: we pakken een hotel over de Berlijnse muur en verder doen we relax aan, het is tenslotte onze laatste dag. En we hopen dat het droog blijft.

We lopen de straat af waar ons hotel in staat, zo'n dikke 2 kilometer verderop staat het museum over de Berlijnse muur. Tevens hebben ze daar een lange muur staan met beschilderingen.




Bij het museum aangekomen lopen we een warm gebouw binnen. De warmte van voorgaande dagen was er echt in blijven hangen. We mogen eerst een trap op, we moeten 2 verdiepingen hoger zijn.

Eenmaal in het museum zijn het veel kleine ruimte, we starten bij een huiskamer in DDR style.


 Je kunt hier ook buiten op een balkon staan met uitzicht op een oude brug waar vroeger een checkpoint was. Hier was tijdens ons bezoek een race met kano's.

We lopen binnen verder de kamers af waar veel presentaties afspelen.



Het museum was niet zo heel groot, we staan dan ook vrij snel weer buiten. We lopen weer richting het centrum om daar een kijkje te nemen. Gelukkig is het nu nog steeds droog. 


Aangekomen in het oude centrum is het op sommige plekken redelijk druk, maar het blijft gelukkig goed te doen.



En voor we het door hebben is het tijd om ergens wat te eten. We vinden een leuk plekje langs het water. Ik ga voor aardappelsoep, Tamara voor een salade.


Na de lunch lopen we nog even terug naar het hotel. In de avond rijden we met de fiets/step terug richting een ander centrum vlakbij het museum waar we eerder zijn geweest. Ik heb daar een centrum op het oog waar restaurantjes zijn. Als we eenmaal door die wijk lopen, tjongejongejonge, wat een verloederde stad.



Ook blijken de helft van de restaurantjes hier af te vallen omdat ze volledig vegan zijn. Zucht. Nou, uiteindelijk vinden we dan toch nog een leuk terrasje waar we na een paar pilsjes ook nog een lekkere boterham kunnen scoren. Het uitzicht had echter wel wat beter gekunnen.



Na het eten duurt het niet lang voordat we serieus gerommel horen vanuit de lucht. We rekenen af en scoren snel wat vervoersmiddelen om terug te keren naar het hotel voordat het begint met onweren. Bij het hotel zetten we de voitures weer netjes op de stoep weg, net op het moment dat er andere leuke wagentjes langs rijden.

De rest van de avond houden we ons gemak op de hotelkamer, morgen willen we tenslotte op tijd weer richting huis rijden.

De terugweg

Zondagochtend zitten we iets voor 7 uur in de auto, netjes helemaal volgeladen.

En onderweg is het vooral in het begin heerlijk rustig op de weg. En eenmaal op de snelweg is het tijd voor ontbijt.

Rond 9u komen we aan bij onze eerste laadstop, het is er rustig, heel rustig.

Iets wat bij de volgende stop om 11u15 niet veel anders is.

Uiteindelijk rijden we rond 12u15 Nederland binnen, waar het verkeer ook snel een stuk drukker gaat worden.

Om iets voor 3u komen we thuis aan. Het was weer een mooie vakantie waar we veel hebben gezien.We zijn benieuwd wat de volgende bestemming zal worden.

maandag 27 juni 2022

Dag 12 en 13, Berlijn

Donderdag, dag 12, we vertrekken deze dag weer richting Berlijn. Als we wakker worden schijnt het zonnetje al volop. We pakken onze spulletjes in en gaan richting Duitsland. We maken onderweg een tussenstop bij een luchtvaart museum in Finowfurt. Om 10u15 vertrekken we, en ja, het is al best warm met 29 graden :-).

Bij de Pools/Duitse grens is er een grote controle, ze hebben ze snelweg afgesloten en controleren auto's. 

We lopen gelukkig niet veel vertraging op. Het is rustig en wij mogen gelijk doorrijden. 

Rond half 12 komen we aan bij het museum, er is een hoop aan de hand. 

Wat blijkt nu, er is een groot event dit weekend wat ze nu aan het opbouwen zijn. Het museum is eigenlijk gesloten. De dame bij de poort geeft echter aan dat we zonder te betalen rond mogen lopen zodat we wel van vliegtuigen kunnen zien staan. We kunnen echter nergens naar binnen. Er jammer, maar toch blij dat we alsnog het terrein op mogen.


Alles staat nu echt tussen de kraampjes, campers en auto's in. Toch is het altijd leuk om dit soort dingen te zien. Het is er erg droog en stoffig. Soms rijdt er ook nog een motor of ander voertuig langs dat een hoop stof op doet waaien.

De voertuigen die je hier ziet staan komen allen van de DDR tijd af.


Een peek-a-boo tussen 2 deuren van een hangaar laat een mooie collectie met auto's zien van de brandweer. Helaas voor ons op dit moment niet toegankelijk.


We lopen weer een stukje verder het terrein op.



Op het terrein staat ook nog een oud standbeeld van Lenin. 

En na wat raketjes staat ook nog een groot passagiersvliegtuig.


We lopen langs de laatste hangaars weer terug naar de auto toe. Hier staan nog een aantal straaljagers.


We stappen weer in de auto om de laatste 45 kilometer te rijden naar het hotel. Hier komen we iets voor 13u aan. 

Als we de spullen in de hotelkamer hebben gelegd gaan we op stap naar een mooi plekje om een biertje te doen met een hapje. We lopen langs een gedeelte in Berlijn wat ongelooflijk in verval lijkt te liggen. Overal kraakvolk en ander raar volk, echt een deel waar ik mezelf absoluut niet thuis voel. We lopen snel door naar een ander deel van het centrum. brrrrrrr. Berlijn heeft wel echt een uitdaging met vandalisme (graffiti) en enorm veel straatvuil op veel plekken.

We belanden uiteindelijk bij een enorme biergarten op een fatsoenlijk plek in het centrum waar we een lekker glas pils naar binnen werken. Met natuurlijk ook een lekker hapje erbij!


Burp, dat smaakt goed met 32 graden. 


Na een paar biertjes bestellen we nog wat extra te happen erbij. Met die zware pullen verbrand je veel energie, dat moeten we wel aanvullen :-).


Aan het einde blijkt dit geen goedkoop tentje te zijn. We rekenen 155 euro af en lopen weer richting hotel. Aangekomen bij het hotel kiezen we er toch nog voor om 1 biertje te doen bij de overburen. 

Morgen hebben we een bezoekje aan de "Flak Tower G Humboldthain" in de planning staan, en morgen is de weersverwachting niet veel anders: heel warm. 

Vrijdag, dag 13

Deze vrijdag beginnen we rond 9u met een ontbijt. Na het ontbijt vertrekken we naar "Flak Tower G Humboldthain". Als we te voet zouden gaan dan gaat ons dat erg veel tijd kosten, en met 32 graden zo'n route lopen gaat ook wel wat impact hebben verwachten we.

We besluiten het anders aan te pakken. De hele stad ligt vol met electrische deel steppen/fietsen, die gaan we dus vangen om naar de locatie toe te rijden, waar we na 35 trappelen ook arriveren. 

Het gaat niet heel snel op de fiets door de stad, erg veel verkeerslichten en echte snelheid zit er helaas niet in. Maar we zijn gearriveerd bij het park waar ons doel staat.

In het park zijn nog een aantal andere dingen te zien, onder andere een oude bunker.



Het park is best groot, en het is er voor een doordeweekse dag ook nog redelijk druk (ook al zie je dat niet op de foto's).


Als we bij de andere kant van het park aankomen zien we de trap naar ons doel: Flak Tower G. Deze torens waren in WW2 voor luchtafweergeschut. Hier konden ze vliegtuigen zien aankomen en neerhalen. Zo'n ding staat hoog, dus dat houdt ook in: trapjes trappelen.



Eenmaal boven heb je wel een geweldig uitzicht op een deel van Berlijn. En zoals overal in Berlijn: alles onder de graffiti en overal kapot glas.






Als we alles bekeken hebben lopen we weer naar beneden. Het is inmiddels ook al ruim na 12u, dus tijd om wat te eten.

Dan is het tijd om weer richting het centrum te rijden. Waren we heen met 2 fietsen, pakt Tamara nu de fiets en ik een step.  Na een kwartiertje toeren gooien we de apparaten netjes op de stoep.

En we lopen nog een tijdje door het drukke en warme centrum van Berlijn.

Uiteindelijk komen we nog netjes op tijd terug bij het hotel aan zodat we nog eventjes kunnen zitten voordat het weer tijd is om een leuk diner-plekje op te zoeken.

In de avond pakken we weer een mooi plekje bij een biergarten waar we een lekker biertje en maaltijd verorberen.


We lopen op tijd weer terug naar het hotel, later deze avond is de voorspelling op regen/onweer, en het is best een stukje lopen naar het hotel. 

Morgen is onze laatste volledige dag in Berlijn.