maandag 14 november 2022

Laatste weekend in Pilsen

Vrijdag vertrekken we van Brno richting Pilsen. We zijn op tijd ons bed uit om de spulletjes op het gemak bij elkaar te zoeken om de auto in te laden. Om 9u20 stappen we in de auto en rijden we de straat uit.

In de route van vandaag hebben we ook een tussenstop in Tábor gepland. Het is dus vandaag maar een klein beetje snelweg, de rest provinciaalse wegen (of hoe ze die wegen daarzo ook noemen).

Op de snelweg is het lekker rustig.

Eenmaal van de snelweg af is het uitzicht natuurlijk een stuk mooier dan op de snelweg. 

Aangekomen in Tábor gooien we de auto in een parkeergarage, een parkeergarage welke overigens erg krap is op sommige plekken. Gelukkig hebben we een mooi plekje helemaal vooraan waar we ook nog kunnen laden.


En dan gaan we naar het oude centrum van Tábor, maar daarvoor mogen we wel trap gaan lopen.

Bovenaan de trap hebben we een mooi uitzicht.

Het oude centrum is voorzien van vele kleine straatjes, en uiteraard een groot plein.








We blijven niet heel lang rondlopen, echt heel veel is er (voor ons) niet te doen. We stappen weer in de auto en vervolgen onze weg. Een groot voordeel van de binnendoor wegen is het uitzicht, het nadeel: vrachtwagens. Deze kunnen soms erg hinderlijk zijn, vooral bergop en zonder inhaal mogelijkheden.


Iets voor half 4 komen we Pilsen binnen gereden. 

Als we de spullen in de hotelkamer hebben gesmeten gaan we snel richting centrum. Ik heb vanaf woensdag pogingen gedaan om voor vandaag en morgen een restaurant te reserveren. Morgen is gelukt, maar voor vandaag heb ik nog niets voor elkaar gekregen. Echt ongelooflijk hoe lastig het hier is om ergens een plekje in een restaurant te bemachtigen.

Na een uurtje ronddolen is de conclusie: we hebben geen plekje kunnen regelen in een restaurant. Nou, lekker dan. We pakken maar snel een biertje bij de Urquell brouwerij om van de schrik af te komen :-).

En verder pakken we wat te knabbelen bij het bier. 

En zoals altijd, je komt hier niets tekort.

We keren rond 9-9u30 weer terug richting het hotel, daar hebben we ook nog wel wat eetbaars liggen dat we kunnen verorberen. Morgen gaan we een relax dagje houden in Pilsen. Eigelijk had ik nog een atoombunker willen bezoeken welke hier op een half-uurtje rijden vanaf ligt, maar dat bewaren we voor ons volgende bezoek.

Zaterdag

De ochtend op zaterdag begint erg mistig, van onze overburen bij de brouwerij is niet veel te zien. De temperatuur is er ook na, het is ongeveer 1 graden buiten, met een gevoelstemperatuur van -2.

Bij het ontbijt is het heel rustig in het hotel.

We besluiten voordat we op pad gaan nog even op de hotelkamer te blijven, kan ik ook gelijk mooi het blog weer even bijwerken. Als we vervolgens om 11u onze kamer afkruipen is het weer al een stuk bijgetrokken. Je ziet nog een flinke mistbank achterin de bergen.

We gaan op pad. Het is een heerlijk zonnige dag, en we lopen langs het oude centrum waar ze nu markt hebben naar het winkelcentrum toe.




Sinds ons vorige bezoek hebben ze het winkelcentrum aardig weten te versieren met kerstdecoratie.


We wandelen lekker verder door het centrum, om uiteindelijk ergens een kleine lunch te pakken.

Na nog een leuke wandeling eindigen we uiteindelijk weer bij de brouwerij om wat spullen te kopen om mee naar huis te nemen.



We laden de winkel leeg met onder andere een growler vol met vers pils om mee te nemen. Dit is een grote fles welke ze uit de tank afvullen en 3 dagen goed blijft (onder de juiste omstandigheden). Hoppa, die gaat mee zodat we maandag thuis pils kunnen drinken.

We gooien de spulletjes in de auto en gaan nog ff op de hotelkamer relaxen. Vroeg in de avond vetrekken we voor de laatste vakantie in de avond naar het centrum.

Aangekomen bij het restaurant blijkt maar weer dat reservering hier echt noodzaak is. Onze tafel is na ons bezoek al voor de volgende reserveerd. En dat is bij elk restaurant in het centrum. Dus mocht je naar Pilsen gaan: reserveer vooraf een restaurant om te gaan eten.

 


We bestellen een lekker pilsje en boterhammekes om te eten.


We maken het deze avond niet te laat met wat minder bier. Morgen willen we al op tijd terug naar Nederland rijden. We lopen in het donkere Pilsen weer terug naar het hotel waar we in het donker een mooi zicht hebben op de brouwerij, en voor de laatste keer in de avond ons hotel zullen zien.


 We eindigen dus op tijd weer terug in de hotelkamer waar we nog een filmpje kijken.

Zondag, de terugrit

Om 6u gaat de wekker af. Veel spullen hoeven we gelukkig niet in te pakken, we hebben maar 1 handbage koffer bij met spullen welke we in Pilsen nodig hebben, de rest ligt nog in de auto.

Om half 7 staan we in de ontbijt-ruimte om wat voer te verorberen zodat we zonder honger op weg kunnen.

En om 7u zijn we onderweg. Het is gelukkig niet zo mistig als de vorige ochtend, maar de mist is nog zeker niet weg.

En eenmaal op de snelweg hebben een variatie van veel mist tot iets minder mist. 


De combinatie van vriezen, strooiwagens en de mist zorgt er wel voor dat we helaas wat minder door kunnen rijden onderweg. Ik ben een beetje terughoudend, vooral vanwege de strooiwagens en het weinige verkeer dat we zien.

Onderweg in Duitsland gaat het niet veel anders. Gelukkig zie je vaak wel de mist ruim vooraf aankomen.


Iets na 9u hebben we onze eerste laadstop in Duitsland.

En vanaf het middag-uur na onze 2e laadstop hebben we eigenlijk geen last meer gehad van de mist.


Eenmaal in Nederland eindigen we met een gruwelijk felle laagstaande zon. En een korte file bij Galder.

Uiteindelijk komen we exact om 17u aan thuis. Tijd om de auto uit te laden en te relaxen!

Het was weer een leuke vakantie, ook al hebben we een stuk minder ondernomen dan gebruikelijk. Tsjechie blijft zeker weten weer voor herhaling vatbaar.