zaterdag 18 juni 2022

Dag 5, wandelen naar een oude vernietigde uitkijktoren

Dag 5 breekt aan, donderdag 16 juni. Ja, de dag dat blijkbaar een nationale feestdag is in Polen. En op deze nationale feestdag is het winkelcentrum dicht, het winkelcentrum waar onze auto staat geparkeerd. De auto die we nodig hebben om naar het noorden te rijden om bunkers te bezoeken.

Nou, dat was dus goed vooronderzoek van mij. De auto staat nu dus in een parkeergarage waar we niet bij kunnen. Alle musea zijn gesloten vandaag, winkels zijn dicht... Wat nu..... 

Backup gaat in werking: Wieża Quistorpa. We gaan wandelen naar een oude uitkijktoren welke in 1900-1904 is gebouwd en inmiddels helemaal in verval is geraakt. Het is discutabel wat nu de exacte reden is geweest van de vernietiging van deze toren, maar het was in ieder geval aan het einde van WW2 dat het is gesneuveld. Er is in ieder geval 1 ding zeker: we moeten een flink stuk gaan lopen.

We gaan dus aan een wandeling beginnen van in totaal 6 kilometer naar een bos waar de restanten van de uitkijktoren liggen. 1 groot voordeel: we zien weer wat meer van de stad, ook al is de route niet zo heel bijzonder.

We komen bijvoorbeeld een fietspad tegen, let wel op met fietsen dat er palen midden op de weg staan.

Maar het blijft altijd bijzonder om de mooie gebouwen te zien in de buitenwijken. 

Na een uur lopen komen we bij het bos uit waar we de ruine kunnen vinden. Er staat een lange trap op ons te wachten.

Eenmaal in het bos loopt het makkelijk, en is het lekker verkoelend. Jammer genoeg vinden muggen het ook een fijne omgeving. 

Het laatste stukje, de ruine is al in zicht, is nog even flink bergop.

En dan zijn we er eindelijk. 

Van de uitkijktoren is niet veel meer over, enkel de basis staat nog overeind. En ook die is aardig in verval.




Ik klim nog via de vervallen trappen naar boven om de bovenkant beter te bekijken, maar veel is er niet meer te zien.


We besluiten om weer het bos uit te lopen, en ik besluit dat ik niet helemaal meer terug wil lopen naar het centrum. Ik fix dus een taxi zodat mijn luie reet naar het centrum gereden wordt. Daar aangekomen lunchen we in ons appartement, om vervolgens een kijkje te nemen bij het water. Hier is een lange kade waar allerlei eettentjes te vinden zijn (ja, dat lunchen was dus niet slim, dat hadden we ook daar kunnen doen)

Ondanks dat het een nationale feestdag is, is het niet heel druk op de kade. We hadden het veel drukker verwacht.

En waar we ook achter zijn: als rondvaartboot keert moet je niet op de verkeerde plek op de kade staan, daar ga je stuk van.

En vanuit de kade heb je een mooi uitzicht op het centrum van Szczezin. 


Bij de kade staat er een hele verzameling met verschillende food-trucks. Ziet er allemaal goed uit. 

Uiteindelijk besluiten we om toch terug te lopen naar het oude centrum van Szczezin om daar een terrasje te pakken.

En na een paar biertjes besluiten we er ook maar te blijven eten. Tamara gaat voor vis, ik voor lam.


Na het eten houden we het eigenlijk snel voor gezien. We hebben erg veel gelopen vandaag, en merken dat onze beentjes rust nodig hebben. Morgen gaan we een nieuwe poging wagen om onze auto weer te bemachtigen zodat we richting noorden kunnen rijden.

vrijdag 17 juni 2022

Dag 4 museum of technology and transportation

Dag 4, woensdag, we besluiten in de ochtend om het deze dag lekker rustig aan te doen. We gaan in de ochtend lekker een wandeling maken naar "Museum of Technology and Transportation", een museum aan de andere kant van het centrum waar ze diverse leuke voertuigen hebben staan.

Met deze wandeling zien we gelijk wat meer van de stad. Meer dan de helft - tot aan het gemeentehuis - van de route lopen we op een voetpad tussen 2 wegen in. 




Om vervolgens mij een groot park/veld uit te komen. Hier hadden ze ook een hoop bloemetjes staan waar ze hun best op hadden gedaan.



Iets na 10u komen we bij het museum aan.

Binnen komen we eerst langs 2 ruimtes waar ze typmachines en naaimachines hadden staan. Deze werden hier in Szczezin geproduceerd door Stoewer, welke overigens ook een autoproducent was. Dit was in de tijd voordat Szczezin bij Polen hoorde, en nog Stettin heette. 

Ze hadden van de oude Stoewer auto's naast heel oude modellen ook een prototype staan, en een leuke motor. Allemaal in erg goede staat.




Vanuit deze ruimte lopen we naar de volgende ruimte, een grote hal met heel veel verschillende voertuigen. Van brommers tot aan trams.

De meeste ook allemaal in top conditie, en ook met enkele leuke prototypes.










Ze hadden zelfs een communistische tegenhanger van de Formule 1 staan. Alleen jammer dat ze zo'n groot bord ervoor zetten.


Als we alles bekeken hebben lopen we weer richting centrum. Een centrum met een groot contrast van gebouwen. En een centrum waar je goed merkt dat onze oude diesels hier naartoe komen. Pfff, wat lijkt die luchtkwaliteit soms gruwelijk slecht hier.



Als we een tijdje door het centrum gelopen hebben zijn onze beentjes toe aan wat rust. Bij het water (er huppelt een rivier door de stad) nemen we plaats op een terrasje bij een restaurant.

We nemen een lekker pilsje, en omdat we ook honger hebben gekregen gaat Tamara voor een salade, ik voor een hamburger.




Als we alles naar binnen hebben geschrokt gaan we weer eventjes naar het appartement. In de avond zoeken we weer een brouwerij op om wat biertjes te proeven en lekker te eten. Ik neem een kleine proeverij om te kijken of er nog pareltjes tussen zitten.

En we besluiten om voor het voorgerecht te kiezen voor 5 verschillende zelf gerookte vleessoorten te gaan. Nou, wat we krijgen is een stuk meer dan wat we hadden verwacht. Maar het was wel lekker.

Nog voordat we het voorgerecht hadden kunnen verorberen komen ze al met het hoofdgerecht aan gezet.


Ik kan je verklappen: het is niet op gegaan. Uiteindelijk hebben we natuurlijk weer veel te veel naar binnen zitten schrokken, en gaan we op tijd weer terug richting appartement. In de avond maken we nog even een wandeling door het centrum, en zien we nog een paar leuke straatjes waar we komende dagen nog wel een keer wat leuke tentjes kunnen bezoeken.

Morgen gaan we naar het noorden van Polen toe, richting de zee. Bunkers en museums bekijken.