zaterdag 30 april 2016

Dag 5 deel 2, de eerste dag in Tsjernobyl

Dag 5 deel 2, zoals eerder aangegeven heb ik vanwege de lengte van verslag deze dag in twee delen gesplitst, we gaan hieronder verder met deel 2. 

Vanaf het zwembad lopen we naar het volgende gebouw, dit is een verlaten school waarvan je veel foto's tegen komt op internet als je zoekt naar afbeeldingen van Pripyat.

Er waren meerdere scholen in Pripyat. Op deze school waren naar ons idee wel echt een aantal zaken in scene gezet, bijvoorbeeld de ruimte waar alle gasmaskers op de grond lagen.







Het gebouw was in een slechte staat. Muren die los kwamen, veel, heel veel vocht.






Op het moment dat wij binnen waren kwamen we weer de mensen tegen die opnames aan het maken waren bij de kermis.


Na deze school gaan we een bezoek brengen aan een politiebureau. Het bureau zelf is niet zo heel groot, en het is er vooral heeeeeel erg donker op sommige plekken (cellen).

De ingang, opvallend zijn de symbolen op het raam aan de linkerkant.


Bij binnenkomst staat er een grote plattegrond van Pripyat. 


Een simpele cel de kamer na binnenkomst. Een groter cellencomplex zit een stuk verderop, deze is echter veel te donker om goed te fotograferen.


Verder ligt er overal een hoop troep.



De ingang naar een hal met cellen. De hal was zelf heel donker.


Als je door de hal was gelopen kwam je op de luchtplaats. 


Als we langs de achteruitgang in op de luchtplaats naar buiten lopen komen we uit bij een garage. 






Buiten liggen heel veel wrakken van oude auto's.









Aan de overkant van de straat staat ons busje inmiddels al klaar, hij staat voor de brandweer waar we eerst nog even binnenin een kijkje gaan nemen.










Er liggen nog heel erg veel spullen binnen bij de brandweer als je het gaat vergelijken met andere gebouwen. Soms kom je ook echt opvallende dingen tegen, zoals onderstaande reliƫf in de muur .





Als we klaar zijn bij de brandweer lopen we terug naar het busje. We rijden naar de volgende locatie, maar voordat we dat daar aankomen stoppen we nog even omdat er een vos op de weg zit. Dit beestje blijkt niet bang, ik denk dat hij regelmatig te eten krijgt :-). Hij heeft wel last van zijn poot.



Als hij wat te eten heeft gekregen van onze chauffeur (dat is diegene met die lichtgevende schoentjes) rijden we weer verder. In de tussentijd krijgt de gids door dat wij onze verklaringen nog niet hebben ondertekend, of we dat nog even snel willen doen :-).


De volgende stop is een groot appartementencomplex waar we vanaf dak een geweldig uitzicht gaan krijgen. Nadien krijgen we ook nog de vrijheid om overal naar binnen te kijken.

We staan voor het gebouw en kijken naar boven. Pfoe, dat is best hoog..... En geen lift natuurlijk, dat gaat weer traplopen worden...


Een filmpje van de trap. Aan het begin is hij niet helemaal scherp, maar dat herstelt vrij snel.


Vanaf het dak hebben we een geweldig uitzicht! Het weer is natuurlijk ook schitterend, iets waar we veel geluk mee hebben vandaag!

Vanaf het dak heb je een compleet overzicht van Pripyat en de centrale op de achtergrond.





Het nodigt overigens niet uit om heel dicht bij de reling te staan.


Als we weer naar beneden gaan maken we een aantal keer een tussenstop om wat appartementen te bekijken. Het blijken echt communistische staats-appartementen. Alles is gelijk aan elkaar. Hetzelfde gasfornuis, dezelfde kasten. De deuren zijn mooi afgewerkt met gevulde stoffen :-). Af en toe komen we een piano tegen. Het blijkt al snel dat het niet echt de moeite waard is om heel veel appartementen af te gaan.

Het is overigens wel zo dat veel gebouwen bijna helemaal leeg zijn, dit kun je ook goed zien op vorige foto's. Dachten wij eerst dat dit allemaal gestolen was door indringers in het gebied, blijkt dit na navraag aan onze gids door de overheid te zijn gedaan. Vooral metalen zijn overal gestript van de gebouwen.







Het is inmiddels 6 uur in de avond. Tijd om wat te gaan eten, dit doen we op dezelfde locatie als de lunch, het hotel in Chernobyl.


Uiteraard wordt dit eten vergezeld met een pul bier die ook hier nog geen euro kost.


Rond een uur of negen houden we het voor gezien en betreden ons Sovjet-Style hotel. We blijven nog even met z'n vieren een biertje drinken om de dag door te spreken. 


We zijn het met z'n allen wel over eens dat het tripje nu toch anders verloopt dan we hadden verwacht. We hadden al veel foto's voorbij zien komen uit Tsjernobyl, maar als je daar dan rond aan het lopen en rijden bent vallen veel dingen op:
  • Het gebied is enorm, echt enorm.
  • Er zijn veel gebouwen, heel veel gebouwen.
  • De foto's die je vaak tegenkomt op internet zijn toch wel vaak in scene gezet, veel hetzelfde. En er is zoveel meer. 
  • Je krijgt ongelooflijk veel vrijheid, veel meer dan we verwacht hadden.
  • Het is indrukwekkend, heel erg indrukwekkend.
  • We krijgen straks een probleem om de volgende vakantie in te plannen, het zal lastig worden om iets te vinden dat net zoveel indruk zal achterlaten.
  • Zo'n trip naar Tsjernobyl komt alleen tot zijn recht met een private tour zoals wij hebben gedaan. We zijn enkele keren een andere groep tegen gekomen welke ook in het gebied rondreden, en je bent dan veel minder flexibel. En het zal lastig worden om foto's te maken zonder andere mensen erop.
  • Je moet niet onderschatten hoe vermoeiend zo'n trip kan zijn. Het is heel veel lopen, en je bent op veel gevaarlijke plekken. Je moet echt continue je hoofd erbij houden. Ben je heel lang? Let op dat veel dingen laag en los hangen. Ben je te zwaar? Pas op dat je nergens door de vloer zakt. Ben je laconiek met veiligheid? Succes, hou er rekening mee dat er niet zo maar een ziekenauto bij is. 
Ik probeer via dit blog een zo breed mogelijk beeld te geven van het gebied in Tsjernobyl, niet alleen de standaard plekjes die je overal tegenkomt, maar ook de andere locaties. 

Morgen gaan we voor de 2e en tevens laatste dag door Tsjernobyl heen. Tijd voor nog meer indrukwekkende momenten!