zaterdag 7 oktober 2017

Dag 13, van Bratislava naar Praag

Dag 13 wordt opgeofferd om van Bratislava naar Praag te rijden. Een dikke 325 km rijden, waar we naar verwachting een dikke 3 uur over zullen doen.

De ochtend begint vroeg als we iets voor 8 een ontbijtje bestellen bij een koffie-zaakje naast het hotel (en nee, een koffiezaakje is geen Starsucks).


Als we de boterham en de cafeïne naar binnen hebben gewerkt gooien we onze spullen van de hotelkamer in de auto en checken uit bij het hotel. We zijn lekker op tijd onderweg zodat we ook vroeger in Praag aankomen. De weersverwachtingen zijn voor vandaag niet echt lekker (veel regen wordt er verwacht), dus een ideale dag om een aantal uurtjes in de auto door te brengen. Tot aan de Tsjechische grens is het overigens gewoon droog, voor half 10 rijden we Tsjechië binnen. Kan niet missen als je er eenmaal aan het rijden bent, om de kilometer staat er een grote vlag-sign naast de snelweg.


Om iets over 10 uur begint het ook te regenen. Op een hoop werkzaamheden na hebben we verder gelukkig weinig oponthoud. We kunnen op veel plekken lekker doorrijden.



Om iets voor 12 rijden we het centrum van Praag binnen, enkele minuten van ons hotel verwijderd.


Om iets na 12 uur checken we in bij het hotel. Als we onze spullen in het hoek hebben gegooid gaan we eerst even wat eten. Dit doen we bij een Budweiser restaurant :-).




Je zult zo merken dat het blog van deze dag enkel bestaat uit foto's van voer, bier en onderweg. We besluiten namelijk verder in de middag rustig in het hotel te blijven. Kan ik het blog bijwerken (waar ik wat mee achterliep), en wat dingen uitzoeken om de komende twee volle dagen te doen in Praag.

In de avond gaan we 5 deuren verderop wat eten (en drinken) bij een bier-eetcafe.





Als we genoeg bieren hebben geproefd rekenen we minder dan 50 euro af (voor eten + 14 verschillende grote bieren, zo, dat is goedkoop zeg...) en keren terug naar het hotel. Morgen gaan we deel 1 van Praag verkennen, voornamelijk het noordelijke deel.



vrijdag 6 oktober 2017

Dag 12, Bratislava

Vandaag hebben we een hele dag Bratislava op het programma staan. Gisteren aangekomen in de regen, vandaag zou de hele dag zonnig weer zijn volgens het weerbericht.

Rond 8u lopen we vanaf het hotel naar een plek waar we ons ontbijt kunnen verorberen, de stad komt al aardig tot leven. Tijdens de wandeling is het een mooie blauwe lucht, maar is het nog wel frisjes.


Uiteindelijk komen we aan bij een winkel waar we belegde broodjes en koffie kunnen halen.


Als we klaar zijn met het ontbijt lopen we weer richting hotel. Niet omdat we terug gaan naar het hotel, maar met een doel om naar het kasteel te lopen, het kasteel dat op een berg staat en vanuit vele plekken van de stad heel erg goed zichtbaar is.


Aangekomen bij het kasteel blijkt deze pas vanaf 10 uur open te gaan, we moeten een dik half uur wachten daarvoor. Er staat al een hoop volk voor het kasteel. We besluiten rond het kasteel te lopen, waar we een tuin en uitzicht kunnen bewonderen.






Om kwart voor tien zien we inmiddels een gigantische mensenmassa voor het kasteel ontstaan.


Op zo'n grote drukte zitten wij niet te wachten tijdens een tour door het kasteel, we besluiten dit aan ons voorbij te laten gaan en keren terug naar het oude centrum van Bratislava.







Waar de kleine straatjes bijzonder zijn om te zien, en ook bijzonder rustig zijn, hebben we om menig andere plek in het oude centrum een heel andere situatie. Er lopen bijzonder veel georganiseerde groepen met toeristen door de stad. Iemand met een stok en een vlaggetje (soms zelfs met de tekst "bus 7" oid), een grote groepen die erachteraan hobbelen. En natuurlijk bij sommige locaties de hele straat in de breedte blokkeren.


Het is een mooie oude binnenstad met best wel wat contrast.




Bij het plein besluiten we het Bratislava museum een bezoekje te brengen. Het museum heeft de entree op het plein, en het is gehuisvest in een oud gebouw. Binnen betalen we een paar euro entree per persoon en starten de looproute.

Het is weer een soort tijdlijn waar je doorheen geloodst wordt. Het is er rustig, ik heb het idee dat we de enige zijn welke op dit moment in het museum rondlopen, vreemd gezien de grote groepen toeristen in de stad.




Dat het zo rustig is heeft ook direct een keerzijde in dit museum lijkt het. Op elke afdeling staat een dame om iedereen de goede richting in te wijzen, ze heeft echter geen zak te doen met als resultaat dat we continue letterlijk worden gevolgd. Bij elke andere afdeling volgt een andere medewerkster de vorige op. Dit is absoluut niet fijn rondlopen.



Het museum is een stuk groter dan we hadden verwacht, uiteindelijk worden we ook de toren in gestuurd. Hier kunnen oude bellen bekeken worden, maar ook bij de toren kun je naar buiten om een mooi uitzicht te krijgen vanaf de toren.




Als we weer naar beneden lopen worden we de andere kant van het gebouw opgestuurd.






De route eindigt in de kelder, waar ze een martel-thema hebben opgezet. Aha, die dingen komen ons allemaal bekend voor van het martel-museum in Zagreb.



Na een uurtje komen we aan het einde van het museum, een museum dat wij echt de moeite waard vonden. Het is inmiddels 12 uur, dus ook tijd om ergens een hapje te gaan eten.



Na de lunch lopen we nog een stuk door de binnenstad om uiteindelijk nog even rustig te zitten op de hotelkamer. In de avond gaan we naar de Meat&Beer om een hapje te eten. De zaak is net nieuw, en ziet er mooi ingericht uit. Het is wel erg rustig, maar dat is het bijna in alle restaurantjes, ik denk vanwege het seizoen.




Na het eten gaan we nog even de avond afsluiten bij een barretje.


Niet al te laat vertrekken we weer richting hotel. Morgen gaan we van Bratislava naar Praag.