woensdag 28 juni 2023

Dag 16, Villa Tugendhat in Brno

Villa Tugendhat, een bekende villa in Brno waar veel mensen op afkomen elke dag. Het is lastig kaartjes te krijgen, en vaak moet je maanden vooraf al een plekje reserveren. Mij was het ditmaal gelukt om in een duitstalige tour aan te sluiten aan het einde van de ochtend.

Om kwart over 10 lopen we naar buiten, lekker in het zonnetje. Het weer is weer helemaal omgeslagen naar lekker zonnig weer. 

Het is naar de villa een dikke 2 kilometer lopen, en het laatste stuk in de wijk waar de villa ligt is heuvelop.

En we zijn weer aangekomen bij de villa. Voor de 2e keer overigens, de vorige keer kwamen we zonder reservering aan, iets wat eigenlijk redelijk kansloos is bij deze locatie.

We zijn een half uurtje te vroeg, op zich niet erg omdat we de mogelijkheid hebben om de tuin te bekijken.



De tuin is niet heel groot, maar wel mooi om doorheen te lopen.



En bij de bloemetjes wemelt het van de bijtjes.

Als het bijna half 12 is lopen we richting de ingang van de villa en laten we onze tickets zien. Op die locatie kun je ook een blik werpen in de garage.

Als dan de tour eenmaal begint legt de gids uit dat het voor foto's eigenlijk nodig is om een apart ticket van 300 CZK te kopen. Maar drie man willen fotograferen, en niemand wist daarvan. Zie lacht het een beetje weg met "als je dat straks alsnog maar doet dan". De gids voert een introductie op het dakterras waar je ook een geweldig uitzicht hebt op de stad.



Dan lopen we met de groep naar de voordeur toe, eenmaal binnen moet iedereen plastic bescherming over de voetjes doen.


De gids begint meer met uitleggen van de history van deze villa. In de groep zit 1 kind dat buiten al vervelend was, en dat zet zich hier lekker door. Hierdoor is het lastig om het verhaal van de gids goed te volgen. De gids haalt een kussentje erbij en een kleurplaat in de hoop dat hij in een hoekje zich bezit gaat houden, iets wat redelijk lukt. De gids gaat weer verder met haar verhaal, de villa was klaar in 1930 en gebouwd voor Fritz en Greta Tugendhat. Fritz stamde af van een vermogende joodse familie. 

De villa was verder zeer vooruitstrevend en was zelfs voorzien van een airconditioning, iets wat echt heel ongewoon was in die tijd. 

We beginnen met de bovenste verdieping, de verdieping met de slaap- en badkamers van de familie. Deze verdieping is overigens dezelfde verdieping als waar de voordeur zit.







We mogen helemaal vrij rondlopen na de uitleg, iets wat het wel een stuk leuker maakt. We gaan een verdieping lager, waar de woonkamer en keuken is gelokaliseerd. Wat hier opvalt zijn de enorme ramen waarvan er 1 helemaal naar beneden kunnen om open te zetten.








Vanuit deze ruimte kunnen we nog een verdieping naar beneden, hier vinden we het klimaatsysteem, het systeem om de ramen te laten zakken en een was- en mottenruimte. Ook een foto ruimte, want de eigenaar was een hobby-fotograaf.









Dan zijn we bij het einde van de tour. Het was een bijzondere villa om te bekijken, maar ik heb wel het gevoel dat het een beetje overhyped is. Let wel: de moeite waard maar de villa welke we gisteren hadden bekeken is evengoed zo bijzonder, en daar heb je geen wachttijden (en is een stuk goedkoper).

Wat nog wel even het vermelden waard is:

  • Tijdens de 2e-wereldoorlog was deze villa ook in gebruik door de Gestapo vanaf 1939. 
  • Willy Messerschmitt, een vliegtuig-engineer van de Duitsers heeft in deze villa tijdens de oorlog gewoond in 1 van de kamers.
  • Nadat ze van de Duiters verlost waren kwam de socialisitsche staat om het huis in gebruik te nemen.
  • Nadien is het huis nog voor verschillende zaken gebruikt, waaronder een kinderfysiotherapie centrum.
  • Václav Klaus en Vladimír Mečiar hebben elkaar in deze villa ontmoet om de splitsing tussen Tsjechie en Slowakije te ondertekenen.
  • Er zijn vele films opgenomen in de villa, waaronder "The Affair" en "Hannibal Rising".

We lopen weer richting het centrum in het warme weer, en ploffen uiteindelijk op een terrasje neer. Tijd voor een lekker biertje met wat eten erbij.



In de avond gaan we met de tram weer naar de Starobrno brouwerij voor een biertje met een hapje.





Om 10 uur in de avond gaat de tent hier dicht, dus we zijn weer op een schappelijke tijd met de tram terug naar het appartement. Morgen gaan we naar het westen van Brno om water op te zoeken.

maandag 26 juni 2023

Dag 14 en 15, van Boedapest naar Brno en villa Stiassni

Vrijdag pakken we vroeg in de ochtend onze spulletjes bij elkaar, we willen rond half 10 de auto klaar hebben om te vertrekken naar Brno in Tsjechië.

Eenmaal onderweg gaat het tot aan de rivier tussen Buda en Pest lekker, echter na het water duikt er een donker oranje weg in beeld in onze navigatie. Ohohoh, het is druk.


Uiteindelijk lijkt het allemaal wel mee te vallen. En eenmaal op de snelweg gaat alles voorspoedig. Een paar keer wat wegwerkzaamheden, maar we konden voornamelijk gewoon lekker doorrijden.

In Gyor is het net voordat we Slowakije inrijden tijd voor een laadstop en een moment om wat voer te halen. Het is best druk bij de pomp waar de laders bij staan met buitenlanders en vooral erg veel motorrijders. 


Na de stop rijden we weer door, en eenmaal door Slowakije in Tsjechië aangekomen is het weer al wat bewolkter. Het is er zeker niet meer zo warm zoals in Boedapest.

We kunnen pas om 15u inchecken in het Airbnb appartement, dus we huppelen in Brno nog even vrolijk door het winkelcentrum.

Om iets voor 15u komen we aan bij het appartement waar we de auto mooi voor de deur kunnen gooien. We laden de spullen uit en frissen onszelf eerst even op. In de avond heb ik een restaurant gereserveerd om de hoek waar we al eerder zijn geweest. 

Om 18u is het dan tijd om een biertje te pakken. Dag dure Hongaarse prijzen, hallo halve liter voor 1,80 euro :-).

Na een paar biertjes is het ook tijd voor het eten. Tamara gaat voor de bier goulash met gebakken aardappel-pannenkoeken (ja, die zijn echt lekker!), ik voor spareribs.

Niet al te laat gaan we weer richting het appartement. Morgen hebben we het bezoek voor wat historische villa's in de planning staan in het westen van Brno.

Dag 15, het bezoek aan historische villa's

Brrrrrrr, deze zaterdag begint vroeg in de ochtend met 18 graden. Pfff, dat is koud. In de loop van de middag loopt het wel op naar 22 graden, maar er zit een gigantisch verschil met de temperaturen welke we de laatste dagen gewend zijn. 

Vandaag hebben we 2 villa's in de planning staan om te bezoeken: Jurkovičova vila en Vila Stiassni. We beginnen met de eerste. De villa's liggen geheel in het westen van de stad, totaal niet op loopafstand, we beginnen in de ochtend dus met een ritje in de tram.

Na de tram is het nog een kwartiertje door een woonwijk lopen naar de eerste villa.

Aangekomen bij de villa ziet het gebouw er mooi uit, met een mooie tuin erbij.



We lopen naar binnen en kopen 2 kaartjes. Er is wat papierwerk dat we mee krijgen om te lezen als we door de villa lopen. Naast dit papierwerk hangt ook bij veel objecten best wel wat tekst. De villa is ontworpen door architect Dusan Jurkovič, en deze heeft hier ook gewoond. De villa stamt uit 1906.

De eerste ruimtes waar we in komen staan ontwerpen van meubels.

En de 2e ruimte die er toe doet is de woonkamer.


En vanuit de woonkamer was er ook nog een trap naar boven.

Er waren nog wel wat meer ruimtes in de villa, maar die waren gevuld met andere kunst, kunst die ons echt totaal niets doet. Na een kwartier staan we met een beetje teleurstelling eigenlijk weer buiten. We hadden er eigenlijk wel iets meer van verwacht. 

We gaan nu lopend naar Vila Stiassni, waarbij op de map de afstand reuze meevalt (2,2 km). Iemand heeft echter een flinke heuvel ertussen gezet, en dat voelen we aan onze beentjes onderweg. De route gaat door woonwijken, bebossing en wat andere saaie wegen.

    





Aangekomen bij Villa Stiassni heeft alles een heel andere uitstaling, en het is serieus groot. Zowel de villa als de omliggende tuinen. Het begint al met een enorme oprit.

Je kunt hier overigens niet vrij rondlopen. We kopen 2 kaartjes voor een tour. In het Tsjechisch, maar we krijgen er ook Engelse teksten bij. De tour start op de binnenplaats waar ook de ingang zit van de villa.



De villa is gebouwd in opdracht van een joodse textiel ondernemer welke een grote fabriek had in Brno. Deze is tijdens de oorlog afgepakt door de Duitsers (het was het verblijf van de Gestapo), en de villa is uiteindelijk ook door de staat gebruikt als een soort staatsvilla in de tijd dat Tsjecho-Slowakije nog een socialistische staat was. Veel bekende mensen hebben hier in overnacht, zoals Fidel Castro en vele (inter)nationale presidenten.

Binnen hebben ze zoveel mogelijk proberen terug in de jaren 30 te bouwen, echter zijn tijdens de oorlogen heel veel originele objecten verloren gegaan. Ze hebben hiervoor nu andere vergelijkbare objecten van andere locaties gebruikt. De tour begint in de ontvangstruimte en de hal met trap.




Vanuit deze ruimte gaan we naar de eetkamer.

Ik geloof dat de volgende ruimte een algemene ontmoetingsruimte was.





Vanuit deze ruimte lopen we naar een zakelijke ontmoetingsruimte. 





Dan gaan we naar boven. Hier heb je de kledingkamer, badkamer, speelkamer en slaapkamers. Deze zijn allemaal iets minder gedetailleerd dan de ruimtes beneden.






Boven is ook een heel groot terras waar je een mooi uitzicht hebt over de enorme tuin. 





Na een 75 minuten is de tour afgelopen, dit was echt het bezoeken waard. Een villa met een enorm interessante historie en veel leuke details om te bekijken.

We rijden weer terug richting het centrum, dit doen we weer met de tram.

En we stappen uit bij Starobrno brouwerij voor een klein hapje eten met een lekker biertje erbij.


Na 2 biertjes en het verorberen van onze tartaar met toast rijden we weer verder met de tram naar ons appartement waar we rond 15:15 weer terug aankomen. Nog even tijd om wat op te frissen en te relaxen, om 18u heb ik gereserveerd bij Beer exchange eetcafe, een plek waar we al eerder zijn geweest.


En de avond gaat verder met een hoop verschillende hapjes en bieren. De prijzen variëren de gehele avond op basis van vraag en aanbod, en op de juiste momenten heb je een halve liter voor je staan voor omgerekend 1,60 euro. Bestellen er 2 mensen het bier dat je zo ook wilt hebben? Dan zie je de prijs op het scherm omhoog gaan. Erg leuk bedacht.









Na 5 uur eten en drinken houden we het voor gezien en gaan we terug naar ons appartement. Morgen gaan we weer een villa bezoeken in Brno.