zaterdag 12 november 2022

Museums in Brno

Deze dinsdag hebben we de intentie om naar Vila Tugendhat te gaan. Iets na 10'en beginnen we aan de wandeling, een wandeling niet op zich niet heel er lang is.

Je ziet het in veel landen, zo ook in Tsjechië, muurtekeningen op gebouwen.


De villa waar we naar onderweg zijn is de jaren 30 gebouwd en is een icoon voor modernisering. Deze villa is aan het UNESCO lijstje toegevoegd in 2021. Aangekomen bij de villa staat er een bordje achter een hek dat we moeten bellen bij een intercom om ons aan te melden.

ring ring. Hellow, how can aai help joew. Nou, het kwam er op neer: geen reservering = geen tour. Blijkbaar moet je hier vooraf kaartjes reserveren, iets wat wij niet wisten. En ze zijn voor de rest van de week al bomvol geboekt. Erg jammer!

Een dikke kilometer van de villa vandaan ligt nog het Roma museum, we besluiten daar naartoe uit te wijken.

Roma's, oftewel zigeuners (ook al vinden sommige dit een scheldwoord), zijn niet heel populair in Tsjechië en Slowakije (ook niet in Nederland overigens, of misschien zelfs wel nergens).  Dit museum richt zich op de geschiedenis van de Roma's.

Als we bij het museum naar binnenlopen kopen we 2 kaartjes aan een balie. Het is niet zo'n heel groot museum, en we zijn ook wederom de enige bezoekers. Na de kaartjes kunnen we onze jassen in een kluisje stoppen en moeten we even wachten tot iemand komt om ons naar de juiste locatie te brengen en instructies te geven. Bij de aankomsthal hangt een overzicht van Europa met belangrijke Roma's.

De eerste zaal waar we binnenkomen start met een hele hoop spiegels. Zoveel spiegels (vloer, muren en plafond) dat het heel lastig is om jezelf te oriënteren. 

De 1e ruimte gaat over de oorsprong, wat heeeeel ver terug gaat naar India. Ze hebben hier diverse objecten uitgestald welke erg lastig zijn te fotograferen door de spiegeling icm het licht. 

Bij de uitgang van deze ruimte hangt een overzicht van de geschiedenis en het verloop naar bepaalde regio's.

De volgende ruimte waar we inkomen gaat wat verder in op de ontwikkelingen in diverse landen waar de Roma's terecht zijn gekomen. Tevens besteden ze aandacht aan de uitsluiting van de maatschappij, en dat daardoor de Roma's creatief moesten zijn om te overleven. Met dat creatieve doelt men met name op diefstal en andere maatschappelijk niet geaccepteerde acties. Dit is nog steeds merkbaar, in het oosten van Slowakije is een groep Roma's zelfs letterlijk in een wijk geplaatst ver buiten de reguliere samenleving. Tsjechië heeft ook zo'n recente geschiedenis waar ze proberen de Roma's buiten de reguliere samenleving proberen te houden. Maar ook Nederland heeft een geschiedenis, neem als voorbeeld de familie Petalo. 



En ook Nederland komt hier in de historie terug met wetgeving in het verleden.


Magie is ook echt wel een dingetje binnen de cultuur.


De manier van leven was ook begin 20e eeuw niet makkelijk. Ze werden nergens geaccepteerd, en hadden moeite met werken. Elk seizoen/regio had men een ander vakgebied nodig om met eerlijk werk een boterham te verdienen. Daarom vestigde sommige zich ook op vaste plaatsen in een huis ipv het continue rondreizen. Muziek was uiteraard ook heel belangrijk, en tevens een belangrijk onderdeel van inkomen.


We komen nu in het museum uit in een herdenk ruimte voor de WWII waar Hitler het ook gemunt had op Roma's. In deze ruimte had men gevraagd om geen foto's te maken. 

We komen vervolgens in het museum op het laatste deel uit van de route: de tijd na de oorlog. Ook hier komen dingen duidelijk naar voren: uiterlijk vertoon (bling bling), religie en muziek zijn erg belangrijk voor de Roma's.




De bovenste verdieping van het museum heeft ook nog een tijdelijke expositie met foto's van Roma's.

Al met al een interessant museum waar je nog best een hoop leert over de achtergrond van de Roma's.

We besluiten om weer richting het appartement te lopen, dit keer langs een andere route.

En deze route geeft wat meer beeld over de industriële omgeving van Brno.




In het appartement relaxen we nog wat in de middag. In de avond gaan we weer richting centrum waar ik een leuk restaurantje heb gereserveerd.

Vooraf beginnen we met een stuk rauwe koe met een pilsje erbij.   

En als hoofdgerecht pakken we een combinatie van grill om te delen.

En ook dat schrokken we naar binnen samen met wat lekker pils.

Morgen hebben we nog niet echt een vaste planning. We hebben nog wel een museum op het lijstje staan dat we moeten bezoeken, en een kasteel hebben we van het lijstje af moeten halen omdat deze dicht bleek te zijn buiten het weekend in November. We zullen zien, we zullen ons vast niet vervelen!

Woensdag

Deze woensdag besluiten we het Moravië museum in het centrum van Brno te bezoeken. Naast het Roma museum is dit 1 van de weinige musea welke wij de vorige keer bij ons bezoek aan Brno nog niet hadden bezocht. Het museum ligt aan het grote plein waar dagelijks ook de markt staat.

Binnen kopen we 2 kaartjes voor 460 kronen, omgerekend zo'n 16,50 euro.

Het Moravië gaat over de regio Moravië, waar Brno de hoofdstad van is. 

CZ-cleneni-Morava-wl.png

Het museum is echt best groot, het behelst in totaal 3 verdiepingen van een groot gebouw. We beginnen met een tijdelijke expositie over cartoons in Tsjechië. 


Cartoons waren leuk om te zien, sommige exemplaren kwamen van einde van 19e eeuw. Vanuit deze expositie beginnen we aan de daadwerkelijke tour binnen het museum.



Nadat we wat mammoet onderdelen hebben kunnen bekijken, en wat fossielen, lopen we naar de volgende afdeling, mineralen, daar zijn ze hier dol op!





Naast deze ruimte hebben ze een kantoor van Karel Absolon, een wetenschapper uit Brno.


En buiten de kamer hadden ze nog wat enkele andere objecten uitgestald.



We gaan nu een verdieping hoger, waar ze iets dieper in gaan op de historie van mensen in de regio. 

 







Deze verdieping eindigt bij de middeleeuwen.

We hebben nu nog 1 verdieping te gaan, de 20e eeuw. Zoals je overigens kan zien op de foto's is het totaal niet druk in het museum. We zijn aan het begin 2 andere koppels tegengekomen, maar verder is er naast personeel niemand.

De 20e eeuw is hier veel gebeurd. Groei van industrie, oorlog, communisme, de scheiding tussen Tsjechië en Slowakije. 





Ook de propaganda van het afgrijselijke communisme heeft hier een plekje gekregen.

Ze hadden ook nog enkele leuke voertuigen staan, en een vliegtuig aan het plafond mag natuurlijk ook niet ontbreken.






Als we klaar zijn met het museum besluiten we om de hoek een hapje te gaan eten, het is inmiddels 12u geweest.


Na de lunch gaan we weer richting het appartement om wat te relaxen. In de avond heb ik weer bij een leuk tentje gereserveerd om wat bier en voer te verorberen. Tamara gaat voor goulash, ik voor een burger.


En na het eten besluiten we ook nog wat drankjes te proberen om te kijken of we nog wat mee naar huis moeten nemen.

Morgen is onze laatste hele dag in Brno. We hebben nog plannen om naar een groot winkelcentrum te gaan (waar we ook begonnen zijn) en naar een kleine brouwerij welke bij ons appartement om de hoek zit.

Donderdag

De laatste volledige dag in Brno.  We rijden in het begin van de middag richting het winkelcentrum om de auto volledig op te laden voor morgen en om wat te shoppen.

Na een tijdje shoppen eindigen we met enkele vestjes voor Tamara, worsten om bij het bier te eten zodra we thuis zijn :-), en uiteraard wat flesjes drank om mee naar huis te nemen.


In de middag blijven we lekker relaxen bij het appartement. In de avond hebben we het restaurant om de hoek gereserveerd waar we ook bij aankomst in Brno hebben gegeten. We pakken bij aankomst uiteraard eerst een lekker biertje.

Daarna gaan we voor het eten. Tamara gaat voor de spare-ribs, ik ga voor de porck-nuckle. 


We maken het niet heel laat, we pakken in de avond nog even een filmpje + biertje in het appartement. Morgen hebben we in de planning staan om weer terug te rijden naar Pilsen.