zaterdag 5 november 2022

Naar Brno via Olomouc

Vandaag vertrekken we richting Brno, maar niet zonder een tussenstop in het plaatsje Olomouc. 

Na ons ontbijt pakken we op ons gemak onze spulletjes in, rond kwart voor 10 stappen we in de auto om koers te zetten naar Olomouc, een plaats met 100.000 inwoners tussen Ostrava en Brno. 

Het zonnetje schijnt lekker fel, maar het is niet heel warm buiten: 5 graden, met 3 graden gevoelstemperatuur. Maar in de auto heb je daar gelukkig niet veel last van. Maar waar het tijdens dit voornamelijk zonnig is, slaat het om zodra we bij Olomouc aankomen naar mist.


In Olomouc aangekomen parkeren we de auto in een parkeergarage van een nieuw groot winkelcentrum. 

Het winkelcentrum is best groot, maar na 3 kwartiertjes hebben we het echt wel gezien. We lopen vanaf het winkelcentrum naar de oude binnenstad van Olomouc. In het oude centrum komen we al vrij snel uit bij het grote centrum-plein.


We lopen verder door het centrum heen.






Aan de andere kant van het centrum staat een gigantische kerk welk uit de 12e eeuw stamt. 

Na een uurtje te hebben gelopen door het oude centrum komen we weer terug bij onze auto, we rijden weer verder richting Brno. Wel met een heel erg fel zonnetje waar we recht inkijken.

Iets na 2en komen we aan in Brno, niet bij onze Airbnb maar bij een snellader bij een winkelcentrum. We kunnen namelijk pas om 15u inchecken.

Het Olympia winkelcentrum is werkelijk gigantisch. We hebben al veel grote gezien, maar deze staat wel redelijk aan de top verwacht ik. 

Na zo'n halfuurtje gaan we naar het appartement toe, wat een kwartiertje van het winkelcentrum afligt. Daar aangekomen laden we de auto auto en gaan we ff relaxen. 

In de avond pakken we een mooi restaurantje om de hoek van ons appartement. Tijd voor bier en wat voer :-). We beginnen met camembert om te delen als voorgerecht.

Ik ga daarna voor een aged rib eye met frietjes en blauwe-kaas saus, Tamara pakt een lekker lokaal gerecht.


We keren weer redelijk op tijd terug naar ons appartement waar we nog ff een filmpje kijken. Morgen zijn de weersverwachtingen een stuk minder, dus we gaan kijken wat we kunnen doen zonder afhankelijk te zijn van het weer.

donderdag 3 november 2022

2 dagen in Ostrava

Maandag in de ochtend pakken we al op tijd het ontbijt in het hotel. 

We stappen in de volgeladen auto en gaan onderweg. Het is midden in de spits als we wegrijden, maar de drukte lijkt gelukkig echt mee te vallen. De zon is wel gruwelijk fel, en er lijkt wat mist te hangen.

Op de snelweg was het wisselend flink mistig.


De route is bijna 500km welke we vandaag moeten rijden, we zijn dus nog wel een tijdje onderweg. Na een dikke 2 uur is het tijd voor een korte laadstop, we zitten dan net voor Brno.

Het is te merken dat de laatste tijd in Tsjechiƫ flink is gewerkt aan de laadinfrastructuur langs de snelweg. Bij veel benzinepompen heb je ook laadpunten voor de auto's. Een mooie ontwikkeling.

Een uurtje voordat we bij Ostrava aankomen pakken we nog een korte laadstop mee, en het is tijd voor wat voer. Het is inmiddels 12 uur, en we beginnen wat honger te krijgen.

Als we Ostrava naderen ga ik ook eens kijken vanaf hoe laat we in kunnen checken. Ojee, vanaf 15u, en we lijken nu net na 13u aan te komen. We besluiten om nog even een tussenstop in de navigatie te gooien bij een museum. Een Museum die bij aankomst gesloten bleek te zijn op maandag. We konden gelukkig nog wel "iets" zien. Bji de parkeerplaats hebben ze oud materiaal liggen welke gebruikt is in de mijnbouw.


We lopen naar het hoofdgebouw welke nu helaas dicht is. Het is wel erg mooi om te zien. Net of je terug in de tijd gaat, dit terwijl het allemaal nog niet zo lang geleden in gebruik was.





Na wat rondgelopen te hebben keren we weer terug richting de auto, we rijden naar het hotel. Een uurtje te vroeg, maar meestal is dat geen probleem. Aangekomen pleuren we de auto aan de lader en lopen we een hotel in wat helemaal verlaten lijkt. Het is er erg rustig.

Einde van de middag lopen we vanaf het hotel naar het centrum, hierbij komen we ook langs de lokale Ostravar brouwerij. 

In het centrum hebben ze hier ook een groot plein met diverse kraampjes. Wel dicht op dit moment. 

We gaan nu niet uitgebreid door het centrum lopen, we zijn hier nu even voor iets anders.

En dat hebben we snel gevonden. Een lekker pilsje van de lokale brouwerij. Uiteraard hier ook erg goed betaalbaar voor omgerekend 1,80 euro per halve liter.

Nadat we de 2 lokale biertjes geprobeerd hebben (Ostravar heeft ook nog Mustang bier), gaan we op zoek naar een plekje om te eten. We komen bij een lokaal tentje uit welke net buiten het drukke centrum ligt. Personeel spreekt geen woord Engels, maar we komen daar wel aan uit.

Het eten was hier ook bijzonder goed. Het was er ook best druk, dat is meestal ook niet zonder reden. Tamara gaat voor kip, ik ga voor ribs.


De service is hier echt op zijn Tsjechisch, gewoon bijzonder goed. Als je biertje op het niveau is van het rechter glas komt er een nieuw biertje bij. Zo hoef je nooit zonder te zitten.

 Na een paar biertjes gaan we weer terug naar het hotel. Morgen gaan we rondkijken in het centrum, en wat musea bezoeken.

In de ochtend beginnen we rond 9u met het ontbijt in het hotel, als we hier mee klaar zijn lopen we na een uurtje richting het centrum van Ostrava. We willen hier het Ostrava museum bezoeken en nadien kijken bij een kasteel welke net buiten het centrum ligt.




 

Aangekomen bij het museum kopen we 2 kaartjes voor omgerekend 6,40 euro in totaal. Er loopt na de aankoop van de kaartjes een dame met ons mee naar het begin van het museum. Wij zijn de enige, en bijna alles is nog op slot en de lampen staan nog niet aan. 

We beginnen met een tijdelijke expositie, een munten verzameling.


En een ruimte met oude foto's van Ostrava.


Ook hier hebben ze mineralen en fossielen liggen.



Ook de natuur in de omgeving, en de historie van deze regio krijgt de benodigde aandacht.


De mijnenbouw was een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Ostrava. Ook hier hebben ze een hele collectie olie-lampen staan. En ook hier zijn ze begin 20e eeuw over gegaan naar accu-lampen.



De rest van het museum ging over geschiedenis, maar nergens werd echt diep op ingegaan.



Als we klaar zijn in het museum gaan we op pad naar het kasteel, SlezskoostravskĆ½ hrad om precies te zijn. Om bij dit kasteel te komen moeten we het buiten het centrum zijn, en het water oversteken.


Het is vandaag overigens flink kouder dan voorgaande dagen. Er staat een flinke wind, en die wind is ijskoud. Brrrrrrr.... Gelukkig hoeven we niet heel ver te lopen.

We betalen hier ook ongeveer 6 euro voor 2 tickets en lopen het kasteel in. 


Eenmaal binnen blijkt er heeeeeeel veel niet toegangkelijk te zijn. Een galerij, de toren, eigenlijk is er gewoonweg niets te zien. Ze kunnen beter gewoon dicht gaan als het zo moet. We staan na een kwartiertje weer buiten. 

We lopen weer richting het centrum, en gaan kijken voor een leuk plekje om wat te eten, het is inmiddels 12u geweest, en we beginnen toch wel honger te krijgen. We belanden uiteindelijk bij een leuk tentje. Tamara gaat voor een soort toast, ik ga voor een pannekoek met spinazie.


Na de lunch lopen we weer richting het hotel.

Einde van de middag huppelen we weer richting het centrum om een hapje te eten en wat bier te verorberen. We belanden bij een leuk restaurant midden in het centrum. We bestellen gelijk een lekker Radegast pilsje.



We besluiten om niet voor de standaard gerechten te gaan, maar voor gerechtjes welke we kunnen delen. De rauwe koe kan dan natuurlijk niet ontbreken.


Na een paar uur houden we het weer voor gezien, en keren weer terug naar het hotel.

Morgen gaan we buiten het centrum met de auto op pad om wat meer museums te bekijken welke gerelateerd zijn aan de mijnbouw.

Woensdag gaan we rond half 9 ontbijten, het is vandaag onze laatste volledige dag in Ostrava, morgen vertrekken we namelijk naar Brno. Vandaag gaan we een museum bezoeken waar we bij aankomst in Ostrava ook even gestopt waren: een "oude" mijn.  In de loop van de jaren 90 is de mijn gesloten en nu 1 van de grootste bedrijfsmuseum van TsjechiĆ«. 

Om half 10 komen we aan bij het Landek park, dat is de naam van het hele complex. Op het complex zijn naast de mijn nog vele andere dingen te vinden. We kopen 2 kaartjes voor totaal ongeveer 17,50 euro. We hebben de tour genomen van 2 uur. Het eerste uur gaan we in een soort museum rondhuppelen, het 2e uur is onder de grond.

In het museum besteden ze heel erg veel tijd aan mijn-reddingswerkers, en ze hebben ook een herdenk-muur voor de 103 omgekomen reddingswerkers. 


We zijn in totaal met 4 bezoekers welke de tour volgen. Naast ons een Tsjechisch stel. De gids spreekt geen woord Engels, we zijn aanwezen op 5 a4-tjes met uitleg en een audio-guide via de telefoon. 

Vanuit de memorial lopen we naar een bovenverdieping waar ze pakken hebben hangen voor de reddingswerkers. Het heeft ook allemaal veel weg van duik pakken, maar dat is niet zo heel vreemd, ze hebben toch beademing nodig. Sommige pakken stammen van rond 1890.



De volgende ruimte heeft ook weer relatie met reddingswerk. Naast pakken, verdere uitrusting is ook ander materiaal te zien welke gebruikt werd bij de redding. Bijvoorbeeld een apparaat welke dmv een bepaald gas het vuur kon doven.





De laatste ruimte in dit gebouw is een trainingsruimte. Deze ruimtes (het zijn 2 ruimtes) zetten ze vol rook op een 37 graden temperatuur om te oefenen. De mensen moesten 1x per kwartaal testen doorstaan.


Na deze ronde van in totaal een uur was het nu tijd om met een andere gids ondergronds te gaan. We begonnen met een lift.

Ondergrond gingen we de gangen verder door. Van mijnwerkers tot aan stroomvoorziening, alles was wel te zien.












Nadat deze rondleiding is afgelopen rijden we langs een supermarkt voor wat lunch te scoren, in de middag gaan we ff wat relaxen bij het hotel.

In de avond pakken is het uiteraard weer tijd om een restaurant te pakken voor een biertje en een hapje. We beginnen met een simpel hapje aan het begin, een soort borrelplankje. 

Daarna ga ik voor de ribs en Tamara voor de chickenwings.


We maken het deze avond niet al te laat, morgen vertrekken we namelijk weer uit Ostrava om naar onze Airbnb te gaan in Brno.