vrijdag 25 juni 2021

Dag 17, de laatste dag in Košice. We gaan naar de dierentuin + de terugweg naar huis

De maandag is aangebroken, de laatste volle dag in Košice voordat we dinsdag weer vertrekken richting huis. Het weer is nog steeds erg heet (> 30 graden), en we willen de laatste dag vrij relax doorbrengen. Gisteren hadden we al besloten: we gaan naar de dierentuin!

Voordat we naar de dierentuin gaan schrokken we eerst rond 9u ons ontbijt in het hotel naar binnen.

De dierentuin ligt buiten het centrum, en zou zo'n 20 minuutjes rijden zijn. We stappen in de auto en zijn onderweg. Eerst een deel door de stad, langs een buitenwijk de berg op. De dierentuin ligt namelijk op een flinke heuvel. 


Aangekomen bij de dierentuin parkeren we onze gruwelijk vuile auto op de parkeerplaats.

En ook bij deze dierentuin hebben ze een apart dino-park, waar wij overigens niet naar binnen zijn gegaan. Als ze nu echte dino's hadden.... 

Bij de entree kopen we 2 kaartjes voor totaal 11 euro en beginnen aan de ronde. We hoopte aan het begin ergens een plattegrond aan te treffen van het park, maar dat laat nog even op zich wachten. Net na de ingang kunnen we al wel een paar diertjes bekijken, waaronder schildpadden.


Als we de eerste diertjes zijn gepasseerd moeten we een stukje lopen naar het volgende deel van het park.

Daar komen we op een kruispunt uit, en daar kunnen we eindelijk een plattegrond bekijken. Zoals je op de foto's kunt zien is het niet druk in de dierentuin.


Bij deze kruising staan ook de rode panda's, waarvan er 1 heel nieuwsgierig even komt kijken wie er bij hem voor het hek staat.


De volgende plek waar we stoppen is een vijver met verschillende dieren. Ook de capybara's staan  hier. Oooh, die zijn leuk!


De capybara's hadden denk ik net nieuw hooi gehad wat ze aan het verorberen waren. Een krijsende groep schoolkinderen op de achtergrond ontnam ze niet de aandacht op het eten.

Een stukje verderop blijkt ook in deze dierentuin, net zoals in Bratislava, dat de kamelen zich hebben vermenigvuldigd.

Ook de stokstaartjes staan wee op de uitkijk. Althans, er staat er 1 op de uitkijk, de rest zit ruzie te maken :-).


Tegenover de ruziemakers staat een hok waar je voer en drinken kan halen. We lopen nu al te puffen in de zon, dus halen ook gelijk maar even een sloot water. Uiteraard kun je, indien je dat wilt, ook hier halve liters pils krijgen :-).

Een stukje verderop staat een barcode-paard bij zijn voerding te wachten totdat de verzorgster komt met hooi, er loopt op dit tijdstip erg veel personeel rond met allerlei verschillende soorten eten voor de dieren.

Vanaf het noordelijkste deel van het park kun je ook het dino-park inkijken. 

Ook bij de zwijnen is er net eten in hun verblijf gelegd. Die waren ook heel druk bezig om dat eten weg te werken.


Als we weer verder lopen komen we langs een soort bambie-dieren en komen uiteindelijk bij de wolf terecht. Deze laat zich makkelijk zien, en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de verzorgster net een lading vlees in het eet-hok deponeert. 


Veel dieren komen ff kijken als je aankomt bij hun verblijf.

Zo ook deze struisvogel.

Veel dieren hadden erg veel ruimte in hun verblijf. Met als grootste nadeel (voor ons): soms kon je ze niet vinden. Bij de meeste hadden we gelukkig geen probleem.


 De dierentuin ligt in een erg mooie omgeving, op de achtergrond heb je vaak een heel mooi uitzicht op de heuvels.

De grote loop-vogels zoeken vaak de schaduw op.


Uiteraard ontbreken de lama's en alpaca's ook niet in deze dierentuin, ook al staan de lama's helemaal aan de andere kant van hun grote verblijf, en blijven de alpaca's voornamelijk in de schaduw bij hun casa.





Ze hebben ook 2 beren in een groot verblijf zitten. Die zijn vrij actief, wat natuurlijk leuk is om te zien :-).




Als we weer verder lopen komen we bij een nieuwe groep emoe's welke bij lama's zijn gezet. Een groot deel van de lama's waren voornamelijk druk bezig met eten, de emoe's waren voornamelijk heel nieuwsgierig.




We gaan inmiddels weer richting uitgang, maar niet voordat we nog wat dieren passeren. Eerst langs een vijver met verschillende dieren. Een zwaan zit ruzie te maken met een pelicaan welke in de weg zwemt. 


Bij de pinguins is hun verblijf in renovatie. Op het moment dat wij aan komen lopen krijgen ze zojuist voer van de verzorgster. De verzorgster die tevens heel enthousiast door haar microfoon allemaal dingen naar ons roept. Als ik terug roep dat we geen Slowaaks praten stopt ze hier ook maar mee (er was ook hier niemand anders).
 


De laatste dieren op de looproute zijn lelijke vogels. 

En terug bij de ingang (/uitgang) gaan we nog even kijken naar wat aapjes.


Iets voor half 3 lopen we weer richting de auto. Deze dierentuin vonden we leuker ingericht dan de dierentuin in Bratislava. We rijden weer richting het hotel om de auto weg te zetten: tijd om een terrasje te pakken!

En het is inmiddels ook weer etenstijd, dus we bestellen er gelijk wat voer bij!


Uiteindelijk maken we het niet te laat, we moeten nog wat spullen inpakken, en willen ook zo alvast wat spullen in de auto gooien. Morgen vertrekken we namelijk weer richting Nederland (via een overnachting in Duitsland). Omdat de terugweg niet een apart blog-artikel waard is zal ik deze hieronder zetten.

De terugweg in 2 dagen

We hebben dinsdag in het hotel om half 7 ons "take-away" ontbijt gereserveerd. Als om 6u de wekker afgaat is het even opfrissen, enkele tassen in de auto gooien (de rest staat er al in) en ons ontbijt bij de balie afhalen. We krijgen ook nog koffie mee voor onderweg. Het is weer tijd om naar huis te gaan.

We hebben de route in 2 dagen verdeelt om de rit niet te lang te maken. Stap 1: Košice -> Regensburg (Duitsland). Een rit van zo'n 900km.

En met een bijna volle accu (ik was vergeten het laden aan te zetten toen ik wakker werd, de auto heel de nacht met 100% laten staan is slecht voor de accu) rijden we iets na half 7 bij het hotel weg. En ach, die paar procenten maakt ook niets uit, we halen ruimschoots de tussenstops om te laden.

Op de terugweg hebben we besloten om langs het zuiden van Slowakije te rijden. Niet omdat dit sneller is (langs het noorden heb je prachtige snelwegen), maar omdat we het zuiden nog niet gezien hebben. Het zullen echter wel, vooral in het zuid-oosten, provinciale wegen zijn.

Aan het begin van de route, net als we de stad uitgaan, krijgen we heel eventjes een klein beetje regen, maar het zal niet langer hebben geduurd dan 10 minuten. 

Op de meeste plekken zijn de wegen erg goed begaanbaar, en het is er gelukkig ook niet heel druk.

Rond half 10 is het tijd voor de eerste stop halverwege Slowakije. We gooien de auto aan de lader en lopen 1 voor 1 het hotel binnen voor een toiletbezoek. Nog ff snel een croissantje van het take-away ontbijt buiten de auto naar binnen schrokken (de auto was al vuil genoeg van het 1e croissantje 😅), en we kunnen weer verder rijden.

Onze volgende korte stop is gepland bij de Tesla Supercharger in Bratislava, hier kunnen we gelijk ff lunch halen. De route tussen deze 2 laadpunten bestaat voornamelijk uit goede snelwegen. 

Voornamelijk is dus niet overal. Het laatste stuk snelweg, net voor je Bratislava binnenkomt, is voornamelijk werkzaamheden. Hier komen we even in de file terecht. En het toeval wilt ook nog dat er zowaar een andere electrische auto voor ons rijdt. Geloof ons, dat is echt zeldzaam hier. Tot nu toe kunnen we alle electrische auto's welke we zijn tegengekomen op 2 handen tellen.

Bij Bratislava gaan we rond 12u weer aan de lader bij een groot winkelcentrum. Tamara kan mooi in de tussentijd bij het winkelcentrum een toilet opzoeken en broodjes scoren. 

Terug bij de auto kan de stekker er weer terug uit en gaan we weer verder. Niet veel later komen we bij de grens bij Oostenrijk. Hier worden we heel even staande gehouden en gevraagd "Niederlande?".. Euhh. Geen idee wat de intentie van die vraag was, maar ik roep gelijk ja. En we kunnen weer door.

In Oostenrijk kunnen we ook lekker doorrijden, en behalve enkele werkzaamheden aan de weg, hebben geen vertraging.

Iets voor half 5 passeren we de Duitse grens, waar ze wederom met flinke wapens de mensen verwelkomen. Wij mogen zonder te stoppen doorrijden.

Voordat we het hotel bereiken moeten we nog 1 korte stop maken van 5 minuutjes.

Daarna is het ff doorstampen op de Duitse snelweg voordat we de bestemming rond kwart voor 6 bereiken.

Bij het hotel waar we overnachten hangen de auto nog ff aan de supercharger, deze staat er 100 meter vandaan. Na een half uurtje trekken we hem vol van de lader af en gaan een hapje eten bij een truckers restaurant.


Morgen willen we vroeg vertrekken, dus liggen ook op tijd in onze mand in het hotel.

Nou, dat was een korte nacht. De wekker stond om half 6, om 3u was ik echter wakker geworden. Waarvan? De warmte, de airco deed het niet in het hotel, en door een open raam kon ik de snelweg wel heel goed horen welke naast het hotel voorbij raast. En het matras zorgde voor rugpijn.

Nou, om half 4 zaten we dus in de auto. Eerst ff ontbijt scoren bij de benzinepomp naast het hotel, en hoppa onderweg. Het is overigens heel ander weer dan gisteren. Gisteren kwamen we aan met 29 graden, vandaag is het koud met veel regen :-(. En regen + Duitsland + donker = niet fijn om te rijden.

Als het eenmaal wat lichter begint te worden buiten verdwijnt de regen gelukkig ook grotendeels. Er is wel veel werk aan de weg.

En in de ochtend krijg je soms mooie plaatjes bovenaan de bergen. Hier rijden we de wolken tegemoet :-).

Rond kwart voor elf in de ochtend bereiken we onze laatste laadstop van vandaag, vlakbij de Nederlandse grens in Moers. 

Uiteindelijk komen we kwart voor 1 in de middag thuis :-).

Het was weer een interessante en bijzondere vakantie. Erg weinig toerisme, nog minder dan vorig jaar tijdens corona in Slovenië. Hieronder enkele bevindingen.

Taal

Ga er niet vanuit dat men Engels spreekt, vooral buiten Bratislava hebben erg veel plekken meegemaakt waarbij je met Engels niet echt kan communiceren. De meeste toeristen in het land komen uit Polen, Tsjechië of Hongarije voor zover wij hebben kunnen zien, hier is ook alle communicatie op gericht.

Bier

Er is bier, veel bier. Overal drinkt men pils, en een standaard pilsglas is een halve liter glas. Is het ook lokaal bier? Nee, het is voornamelijk bier uit Tjsechie. Prijs van bier is goedkoop, soms erg goedkoop. Vooral buiten de hoofdstad kun je er wel vanuit gaan dat een halve liter echt onder de 2 euro zal zitten, ook als je op een A-locatie zit.

Wegen

De wegen zijn overal eigenlijk wel goed begaanbaar, vooral als je niet de boerenweggetjes opzoekt :-). De meeste Slowaken rijden bijzonder netjes. Parkeren kans soms erg verwarrend zijn waar/wanneer je moet/kan betalen. 

Geld

Het land heeft euro's, das handig :-). We hebben echter met grote regelmaat meegemaakt dat bij een restaurant of museum enkel met cash betaalt kon worden. 

Laad infrastructuur

Voor diegene die dezelfde reis op korte termijn willen maken naar Slowakije met een elektrische auto: het land is absoluut niet erg laadvriendelijk ingericht, hou hier rekening mee met het plannen van de reis.  

De enige snelladers welke beschikbaar zijn in het land zijn de Tesla Supercharger op 4 verschillende locaties verdeelt over het land. Voor de rest enkele 50kW laders verdeelt over het land, maar met 50kW laden onderweg is wel erg langzaam om snel bij te laden. 

Voor de rest heb je ook 11kW laders, de zogenaamde langzame laders, in enkele (grotere) plaatsen. Vergelijkbaar met de laadpalen zoals je ze aantreft in NL in bv woonwijken. Ze staan meestal echt niet op logische plekken (dus niet zoeken bij de ingang van een winkelcentrum, maar zoek ergens in een uithoek), en ga er niet vanuit dat je laadpas uit NL hier werkt (zoals in veel andere landen dit ook problematisch is). Ik heb het 1 keer geprobeerd met als resultaat dat mijn laadkabel vast zat in de paal, en dat ik moest bellen om deze los te krijgen.  En ja, bellen = geen Engels. 

O, ja, als je met een benzine auto gaat: de benzineprijs stond op 1,36 euro per liter ;-).