vrijdag 6 oktober 2023

Theresienstadt en Hradec Králové

Woensdag

Deze woensdag nemen we weer afscheid van ons appartement in Pilsen. Iets na 8 stappen we in de auto om koers te zetten naar Hradec Králové, maar niet zonder een tussenstop bij Theresienstadt, een concentratiekamp in het noorden van Tsjechië. 

We waren een beetje bang dat het deze ochtend weer heel mistig zou zijn, maar het lijkt echt mee te vallen gelukkig. Ook hebben we erg weinig last van de spits, enkel bij het verlaten van Pilsen staan we eventjes in een kleine file voor het stoplicht.

De rest van de route loopt ook voorspoedig, enkel bij Praag lijkt het volledig vast te staan, maar de navigatie stuurt ons via een alternatieve (binnendoor). route welke weinig extra tijd lijkt te kosten.



We komen steeds dichter bij de bergen als we onze bestemming bereiken.

In het plaatsje Lovosice maken we een korte tussenstop, hier kunnen we tijdens de tussenstop gelijk de auto opladen.



Vanuit het plaatsje is het een klein kwartiertje rijden naar het concentratiekamp. Aangekomen parkeren we de auto op een groot parkeerterrein. 

We kopen twee kaartjes welke ook geldig zijn voor 2 andere musea in het dorpje ernaast. 



Het kaartje kost zo'n 11 euro per persoon. Het lijkt bij de ingang redelijk druk, maar er zijn ook net meerdere touringcars met schoolkinderen leeggelopen.

We beginnen aan de route bij de administratie waar het "inchecken" gebeurde.



Na de 2e entree kwamen we bij de eerste cellen uit. In totaliteit zaten 1500 mensen opgesloten in dit gedeelte. 




Er was ook een death-row in dit gedeelte.



We lopen verder, en komen aan bij de "badkamer".



 En naast de "badkamer" heb je de ziekenboeg waar gevangen die ziek zijn onder toezicht van een dokter verbleven.

Als we weer een stukje verder lopen komen we uit bij een grotere dokterspost. Hier hebben ze echter voornamelijk volledig lege zalen, dus zonder interieur. 

Uiteindelijk lopen we door en komen we uit bij een gang met een lengte van 500 meter. 





De gang zal uiteindelijk uitkomen op de executie-ruimte. 500 meter is overigens best lang bij een gang waar je continue je hoofd een beetje omlaag moet houden om de kop niet te stoten.


Uiteindelijk komen we dus uit bij de executie ruimte, een groot veld waar in het verleden 250-300 gevangen zonder proces zijn vermoord. Er staat ook een galg, maar die is maar voor 3 mensen gebruikt, het was gebruikelijker om mensen dood te schieten.


Als we een tunneltje doorlopen komen we uit bij het volgende veld: een massagraf met 601 lichamen. 



We lopen weer door een gang om uit te komen bij een zwembad. Het zwembad had 2 doelen: bluswater en als vermaak voor de bewakers.


We zijn uitgekomen op een groot plein, vanuit dit plein kunnen we weer door een tunnel naar de "4th yard" welke in 1943 is gebouwd. 


 Hier waren meer dan 3000 gevangenen opgesloten. Ook was er een executie-ruimte.









We lopen door naar het volgende gebouw, een gebouw waar de SS-bewakers waren gehuisvest. 

Het gebouw is niet meer in de oorspronkelijke staat te bezichtigen van binnen, ze hebben er nu meer papieren en informatie tentoon gesteld.




Er is nog een laatste deel in het kamp om te bezoeken, maar deze is op dit moment vanwege verbouwing gesloten. We hebben echter nog 2 andere musea op ons kaartje, dus we lopen naar de auto om de andere op te zoeken.

De eerste stop is bij de Magdeburg kazerne. De eerste ruimte waar we inkomen lijkt best interessant, een reconstructie van een barak.



De rest in het museum is veelal kunst of scans in het Tsjechisch.


Dit museum vonden we eigenlijk niet echt een bezoek waard. We gaan naar het volgende museum: het getto museum. Dit ligt een kilometer verderop.






Ook dit museum viel eigenlijk wel tegen. We stappen dus na 10 minuten weer de auto in. Tijd om naar Hradec Králové te rijden waar we onze Airbnb hebben.

Om 15u komen we aan bij onze Airbnb waar onze host op ons staat te wachten. Nadat we alles in het appartement hebben geladen en wat hebben uitgerust zoeken we een leuk tentje om wat te eten. We kiezen ervoor om wat gerechtjes te bestellen dat we kunnen delen. We beginnen met tartaar om vervolgens kippen-"dingen" en gefrituurde aardappeltjes te verorberen.



Uiteraard met een lekker pilsje erbij,

We maken het niet al te laat, we lopen weer redelijk op tijd terug naar ons appartement toe. Het was vandaag toch wel weer een vermoeiende dag.

Morgen heb ik in de ochtend werk gepland staan, in de middag willen we een museum gaan bezoeken.