vrijdag 16 juni 2023

Dag 5, de rit naar Wenen en een atoom-bunker

 Dag 5, woensdag, staan we vroeg op, we willen uiterlijk om 8u vertrekken uit het hotel. De planning is om eerst een atoombunker te bezoeken nabij Plzen voordat we doorrijden naar ons appartement in Wenen.

We schuiven in de ochtend al vroeg aan bij het ontbijt in het hotel, het is al er best druk.

En rond 7u45 rijden we de parkeergarage uit van het hotel.

Om 9u begint de rondleiding bij de bunker. Normaal gesproken is deze enkel op zaterdag open, maar we hadden geluk dat ze voor deze dag een uitzondering hadden door ander bezoek dat die dag langs kwam.

De route naar de bunker is niet heel lang, we verwachten in de spits zo'n 40 minuutjes te rijden. Bij aankomst is het even goed opletten waar we moeten zijn, maar er staan gelukkig ook bordjes.


En we komen uiteindelijk best te vroeg aan bij het hek.

De verwachtingen van vandaag: een grote groep mensen, en een tour in het Tsjechisch. We hopen vooral veel dingen te kunnen zien.

Na 10 minuten komen er 2 motorrijders achter ons staan, en nog een keer 10 minuten later een busje van Atommuzeum zelf. Maar waar zijn al die andere mensen dan? Nou, dat zullen we zo dan wel zien. Het hek gaat open, en we kunnen doorijden. Wel rustig rijden geeft de man van het museum nog aan, want de weg is niet in een al te beste staat.

Die heel slechte staat viel reuze mee, paar gaten ontwijken en no problemo. We komen na 800 meter op een groot open gedeelte waar we de auto kunnen parkeren.



De gids moet nog even alles open zetten voordat we met de tour kunnen beginnen. En het heeft er alle schijn van dat mijn verwachtingen bijgesteld moeten worden. We hebben een gids welke goed Engels spreekt en zijn in totaal met 4 personen (waarvan 2 Tsjechisch). We lopen nu richting de ingang van de bunker.

En binnen krijgen we eerst een introductie uitleg van deze bunker. Het was vroeger de meest geheime locatie geheime in Tsjechoslowakije, en werd gebruikt voor de opslag van atoomwapens. Enkel 8 mensen hadden toegang tot deze bunker. Vroeger waren er in totaal 12 van dit soort bunkers over heel Oost-Europa, waarvan er nog maar 1 intact is en is te bezoeken. Er zijn in het verleden al heel erg veel "bekende" bezoekers geweest, waaronder Gorbachev, de voormalige leider van de Sovjet Unie. 

En dan is het zover, we gaan naar de ingang van de bunker, de deur staat al open.

En eenmaal binnen heb je zicht op de centrale hal van de bunker. 

Het is zo'n 7 graden in de bunker, een jasje is dus geen overbodige luxe. We krijgen uitgebreide uitleg van de gids, welke vol passie de tijd neemt om zaken goed uit te leggen. Hij legt alles eerst in het Engels aan ons uit, en dan in het Tsjechisch aan de andere bezoekers. Iets wat ons elke keer tijd geeft om foto's tussendoor te maken.

Waar vroeger stroom werd opgewekt met een "mini-kerncentrale", en waar de bommen waren opgeslagen, is nu een ruimte waar ze verschillende atoom-programma's uitleggen. Zowel uit de Sovjet tijd als uit de USA tijd.


De gids was zelf op erg veel plekken geweest, van Kazachstan (waar heel veel atoombommen zijn getest) tot aan het Pentagon. Leuke was dat hij ook begon te vertellen over de "Satan", een bom welke ook wij in het echt hadden gezien in Oekraïne (Zie hier). Ik zal verder er niet teveel bij vertellen en de foto's laten spreken.


















In de tijd dat Tsjechoslowakije in tweeën werd gesplitst is deze bunker ook nog ingezet als opslagplaats voor munten, hier hadden ze nog 1 munt van liggen.

Het was een bijzondere bunker om te bezoeken, vooral de hoeveelheid kennis bij de gids gaf echt een extra pluspunt aan het hele gebeuren. Mocht je in de buurt van Plzen zijn, vergeet niet dit museum te bezoeken (Atom Muzeum).

We gaan na een leuk bezoek weer op pad. Onze volgende stop is České Budějovice, hier kunnen we laden voordat we verder rijden naar Wenen.

De route gaat vooral binnendoor, wat veel leuk uitzicht oplevert en kleine dorpjes, maar niet altijd even snel gaat.



Rond 12u komen we aan op onze laad locatie.

We vervolgen weer onze weg, en komen door de bergen aan bij de grens van Oostenrijk.

In Oostenrijk kunnen we lekker doorrijden op autowegen (100km/u max), totdat we op een wegblokkade stuiten welke in mijn navigatie niet bekend is. Ook Google maps had geen weet. Aaaj, dat gooit de planning wel overhoop.

Uiteindelijk moeten we best een stuk terugrijden om een omleiding te volgen, iets wat helemaal niet duidelijk stond aangegeven. Het gaf ons uiteindelijk een vertraging van gelukkig maar 20 minuten.

Uiteindelijk komen we iets voor half 4 aan op onze bestemming.

Na onszelf opgefrist te hebben is het tijd om ergens wat te gaan eten. Ons appartement ligt 8km van het centrum vandaan, maar wel op hele korte afstand van een metro-station. 


Aangekomen in het centrum nemen we plaats op het terrasje voor een lekker biertje. En dat biertje krijgen we in een ouderwetse sjieke drinkbak.

Na enkele biertjes kiezen we ervoor om een schnitzel te verorberen.

Niet lang nadat we alles verorberd hebben keren we weer terug naar ons appartement.

Morgen gaan we de binnenstad van Wenen verder ontdekken.

donderdag 15 juni 2023

Dag 3 en 4, wandeling door het buitengebied van Pilsen en een dependance van Plzen zoo in het centrum

Op maandag gaan we de ochtend beginnen met een wandeling, een wandeling door het buitengebied van Pilsen. Onderweg hebben we als het goed is een erg mooi uitzicht op de stad.

Het eerste stuk naar de start pakken we de bus, het is maar 2 kilometer, maar bergop en een doorgaande autoweg. Dat gaan we dus niet lopen. Via de plaatselijke OV-app koop ik 2 kaartjes voor 30 minuten OV voor zo'n 80 eurocent per stuk. Als de bus er bijna aankomst besluit de app echter een storing te hebben, en is het onmogelijk om de kaartjes te activeren. Grmlll, gelukkig kun je in de bus bij een automaat ook kaartjes kopen met de bankpas/mobiel.

De wandeling duurt niet lang voordat we een geweldig uitzicht krijgen op de stad.

Bij het uitzicht staat er ook een bord waar ze dingen benoemen welke je in de verte kan zien.


Het pad is goed begaanbaar, en het is er erg rustig. In de tijd dat wij er liepen is 1 man met de fiets voorbij gekomen.



Al vrij snel is de buitenwijk waar we zo aankomen te zien, en als we nog door een klein stukje bebost gebied heenlopen komen we aan in de wijk waar we verwelkomd worden door een nagedachtenis aan de oorlogen.



We lopen verder door de wijk Plzeň 2 (welke ook de naam Slovany heeft) richting het centrum.




Er is veel variatie te vinden in deze wijk, en ook nog een Trabant :-).



De wijk is een dorp op zich met bijna 40.000 inwoners, met een eigen dorpskern met kerk en een eigen winkelcentrum.

Voordat we de oude dorpskern inlopen zien we weer een fietspad liggen, deze hebben ze verbazingwekkend veel in Plzen. Niet dat je veel fietsers ziet, en als je ze ziet pakken ze alsnog de stoep op wegen waar geen fietspad is.

Dan lopen we de oude dorpskern binnen, waar een school staat welke vorig jaar een 100-jarig bestaan vierde. 



We zijn inmiddels nabij het centraal station aangekomen, dus ook bij ons hotel (dat er vlak bij ligt). De route welke we deze ochtend hebben gelopen was leuk om te zien.

In de middag wandelen we nog lekker door het centrum, en pakken uiteindelijk aan het einde nog een lekker biertje bij de brouwerij.




In de avond gaan we in het centrum nog een lekker hapje eten, we besluiten om enkele gerechtjes te bestellen welke we kunnen delen.




Op tijd gaan we weer terug richting het hotel.

Dag 4, de dependance van Plzen zoo: Akva Tera

Deze dinsdag beginnen we bij Akva Tera, een dependance van Plzen zoo welke in het centrum ligt. Ze hebben daar leuke beestjes rondhuppelen, kruipen en zwemmen.

We lopen eerst lekker in het zonnetje door het centrum. Mensen zijn in het park rondom het centrum druk bezig met de plantjes, zodat alles er weer netjes uit ziet.





Aangekomen bij Akva terra kopen we twee kaartjes zodat we de diertjes kunnen bekijken.


Het is allemaal vrij klein en krap, maar ook lekker rustig, je hebt dus alle tijd om alle diertjes op je gemak te bestuderen. 

En je ziet best wel wat afwisseling, van vissen tot kikkers, van slangen tot spinnen.







Ik blijf nog gewoon even wat foto's spammen :-)






Als we alle diertjes hebben bekeken lopen we weer richting het oude centrum, daar staat nu een Italiaanse markt. 

We lopen vanuit het centrum naar Pilsen 1, een wijk over het water. hier hebben de laatste jaren veel ontwikkelingen plaatsgevonden met nieuwbouw. Verder niet heel interessant om te zien als toerist, maar we wilde het maar meegekregen hebben :-). We kopen er nog wel een broodje dat we opeten aan het water.


Na het broodje vinden we het tijd om ergens anders naartoe te lopen, een plek waar we een pilsje kunnen drinken :-).

We hebben vandaag weer best een hoop stapjes gezet, en deze sterken we in de avond aan met wat lekkers. 


Ook deze avond maken we het niet al te laat. Morgen vertrekken we richting Wenen, en in de ochtend moeten we al op tijd weg om een atoom bunker te bezoeken.