zaterdag 9 oktober 2021

Tsjechië, een dagje musea

Onze eerste volle dag in Tsjechië beginnen we niet te vroeg in de ochtend met een ontbijt in het hotel.

Na het ontbijt lopen we richting onze hotelkamers om de winterjassen te pakken. Winterjassen? Ja, het is 6 graden buiten, dus de bikini kan in de koffer blijven zitten 😎.  Vandaag willen we enkele musea bezoeken welke we de vorige keer niet gezien hadden. Pilsen heeft niet veel musea, en diegene die er zijn, zijn onder te verdelen in: Bier, poppen en geschiedenis. Het bier hebben we de vorige keer gehad, de poppen geven we niets om, dus vandaag gaan we voorgeschiedenis.

Na een klein kwartiertje lopen komen we aan bij het eerste museum. 

Het museum gaat om 10u open, wij lopen netjes om 10.01 naar binnen. We kopen 2 kaartjes voor enkele euro's per persoon en kunnen beginnen met de ronde. Het is er erg rustig, nu is het natuurlijk nog vroeg, maar als we de gastenboeken bekijken zien we ook wel heeeeeel weinig notities erin staan van andere bezoekers. We beginnen op de begane grond.

Hier hebben ze een flinke collectie met wapens liggen (wel helaas grotendeels allemaal hetzelfde), en sjieke pakskes voor ridders. 



Er was ook nog een keldertje waar het licht stuk was, hier was een muurschildering te zien.

De eerste verdieping zijn we zo door, we gaan door naar de volgende etappe: de 3e etage van het gebouw. Aangekomen bij de etage staat er een oudere man de bezoekers op te wachten. Hij legt vol enthousiasme uit wat we kunnen verwachten op deze verdieping, en wij huppelen na de uitleg vrolijk de verdieping over. Er zijn een grote diversiteit aan spullen te bewonderen. Van glas tot aan schilderijen.








Op de 3de verdieping staat alles in verschillende ruimtes opgesteld, en het is echt een flinke collectie welke ze hier hebben staan.




Na een klein uurtje zijn we eigenlijk wel uitgekeken. Het was in ieder geval lekker rustig, naast ons was geen enkele andere bezoeker in het museum. 

We lopen door naar het volgende museum dat om de hoek zit. Dit museum is een stuk kleiner opgezet. Binnengekomen staan er drie man achter de balie (ik verwacht studenten), en na het betalen van enkele euro's kunnen we de een kijkje nemen in het gebouw.

In de eerste ruimte is er een tentoonstelling met poppen, iets waar Pilsen bekend om is. 


Nadien gaat het al snel de religieuze kant op. 




Ze hebben een aantal flink ouden schilderijen en objecten in de verzameling. En een hoop goud, dat was wel wat met de kerk enzo, goud.




Als we weer buiten stappen besluiten we nog even door het centrum te lopen, en we pakken gelijk even het winkelcentrum mee.

Als het tijd is voor de lunch nemen we plaats bij het restaurant dat hoort bij het biermuseum. We nemen beide een Tsjechisch gerecht(je) met een lekker biertje erbij.



Na de lunch lopen we verder door het centrum, en maken uiteindelijk nog een tussenstop bij de Urquell brouwerij voor een biertje. Jammie!

Na het biertje lopen we weer eventjes richting het hotel. Maar niet voor lang! Voor je het weet is het weer tijd voor het avondeten natuurlijk! 

We belanden voor het avondeten bij een typisch Tsjechisch restaurant.


We bestellen op de gok een lokaal voorgerecht waarbij we enkel weten dat het om "worst" gaat. Altijd weer afwachten, nou, dat was nu ook. Dat was best een zuur voorgerecht. Dat gaan we niet meer bestellen in de toekomst (niet dat we nu nog weten hoe het gerecht heette...).

Het hoofdgerecht was weer erg lekker. Ik ben voor de varkensnek gegaan, Tamara voor langzaam gegaard rundernogwattes, wat overigens uit elkaar viel als je er boos naar keek.


Na het eten pakken we nog een biertje, maar erg lang blijven we hier niet. Het is er erruuuug druk, en bijzonder rumoerig. We zijn dus weer op tijd terug in het hotel waar we ook nog een biertje kunnen pakken.

Morgen gaan we op pad, we gaan een plaatsje ten noorden van Pilsen bezoeken.




donderdag 7 oktober 2021

Tsjechië 2021, de heenreis

En ja hoor, we gaan weer op herhaling naar Tsjechië 😀. Dit keer maar voor een weekje, en met bonus nog een nachtje Duitsland op de heenweg.

In Tsjechië pakken we deze week maar 1 locatie: Pilsen, of Plzeň zoals ze het lokaal noemen. De afsluiter van de rondreis in 2019 was hier geëindigd, en we gaan in dit pils walhalla nog een keertje wat meer bekijken.

We hebben besloten om op de heenreis een korte tussenstop van een nacht in te plannen in Hösbach. Hierdoor hoeven we niet te lang aan een stuk te rijden, en hoeven we ook geen enkele keer vroeg ons bed uit om ergens op een normale tijd aan te komen. 

De rit naar Hösbach is niet zo heel lang: zo'n 450km. De auto geeft aan dat we 2 hele korte tussenstops nodig hebben om een beetje bij de laden. We vertrekken uiteindelijk thuis om iets voor 9u in de ochtend.


In de ochtend voor een lange tijd een lekker laagstaand zonnetje, maar altijd nog beter dan regen natuurlijk. En op de A58 pakken we jammer genoeg ook nog een stuk file mee.

Eenmaal in Duitsland gaat het allemaal lekker door, en uiteindelijk komen we iets na 11u aan bij onze eerste laadstop in Flechen, Hier stoppen we voor een kwartiertje welke we gelijk gebruiken om een toilet op te zoeken.

We rijden weer door naar de volgende stop welke een uurtje van de huidige locatie af ligt. Het verkeer valt uiteindelijk, met wat wegwerkzaamheden tussendoor, allemaal wel mee, en we naderen al iets na 2 uur onze locatie in Hösbach. Er naderen echter ook wat donkere wolken.

We krijgen nog enkele druppeltjes, maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee met de regen. Aangekomen bij het hotel kunnen we onze auto parkeren op de gereserveerde plekken waar je de auto aan de lader kan hangen. 

We gooien de spullen op de hotelkamer en besluiten nog even een wandeling te maken door het dorp. Of nee, wacht, het is gewoon een gat. We lopen eerst nog even naar het vooraanzicht van het hotel, en bekijken gelijk het mooie treinstation aan de overkant. Nou ja, mooi....


In het dropje is verder eigenlijk helemaal niets te zien. In het begin van de avond nemen we plaats in het restaurant naast het hotel waar we lekker een stuk kadaver gaan verorberen. Met een lekker biertje erbij uiteraard. Tamara gaat voor een flink biefstuk, ik ga voor een stuk kalfsvlees. Beide waren erg goed te verorberen.


Als we klaar zijn met het eten besluiten we nog even een drankje te doen in het hotel. Morgen willen we redelijk op tijd, maar zeker niet heel vroeg wegrijden. Als we te vroeg aankomen pakken we nog een luchtvaartmuseum mee welke ten oosten van Pilsen ligt. Maar van het weer zijn we ook wel enigszins afhankelijk, er wordt morgen ook wel wat regen verwacht.

De 2e dag, de aankomst in Pilsen

We worden iets na 8 in de ochtend wakker en huppelen richting het ontbijt-restaurant in het hotel. Er blijkt genoeg keus om te eten.

Na het ontbijt rijden we iets na 9u in de ochtend weg bij het hotel. Het weer ziet er niet echt zonnig uit, we verwachten eigenlijk nog wel wat regen.

De rit is vandaag een stukje korter dan gisteren, en we hebben 2 hele korte laadstops ingepland. Onderweg krijgen we echter dit keer wel te maken met wat regen en best wel veel stukken met wegwerkzaamheden.

Om iets na half 11 komen we bij onze eerste laadstop aan waar we ca 8 minuten moeten laden, een plek waar we al een aantal keer eerder zijn geweest toen we naar Slowakije reden.

We rijden weer verder, en om iets voor half 12 duikt het eerste verkeersbord op dat we richting Tsjechië aan het rijden zijn.

Net voor de grens met Tsjechië moeten we nog een korte laadstop maken voordat we uiteindelijk de grens om 12u50 passeren. 

De verwachting volgens ons navigatie is dat we rond half 2 aankomen bij het hotel. Ook al hadden we eerder de gedachte om een luchtvaartmuseum mee te nemen voor aankomst als we veel vroeger zouden zijn, dit gaat nu niet door. We hebben er toch iets langer over gedaan dan verwacht door de hoeveelheid wegwerkzaamheden.

Aangekomen in Pilsen vallen gelijk de kleurrijken gebouwen op.

Bij het hotel komen we een halfuurtje voor de eerste inchecktijd aan, maar dit is gelukkig geen probleem, we krijgen de kamerpas en kunnen de auto in de parkeergarage zetten. 

We hebben een kamer op de 5e verdieping, en vanaf de gang heb je een mooi uitzicht op de Urquell-brouwerij aan de overkant. 

In de middag lopen we nog even een rondje door het centrum. Het is niet heel lang geleden dat we hier geweest zijn, dus herkennen nog een hoop punten in de binnenstad. We hebben echter nog een hele hoop niet gezien. 

In de avond gaat we richting centrum om een hapje te eten bij een restaurant waar we de vorige keer niet terecht konden vanwege drukte, maar die wel hoog op mijn lijstje stond. Nu zijn er bijzonder weinig toeristen, dus dat maakt alles een heel stuk makkelijker.

Als eerste bestellen we een ongefilterde Urquell, jammie! En daarbij gaan we voor een lekkere toast met een rauw stuk beest.


Als we het rauwe beest hebben verorbert kiest Tamara voor een stuk varken, ik kies voor een stuk kip.


We hadden geluk dat we er op tijd waren, de tent zat heel snel vol waardoor een hoop mensen teleurgesteld weer konden vertrekken omdat er geen plek meer was. We nemen nog een aantal biertjes voordat we weer teruglopen naar het hotel.

Het plein in het centrum waar het restauarant aan ligt, ligt er verder verlaten bij.

We lopen weer richting het hotel, morgen weer een dag, een dag waar we het centrum van Pilsen verder gaan verkennen waar we de vorige keer niet aan toegekomen zijn.