zaterdag 12 juni 2021

Dag 6, Liptovský Mikuláš, Vlkolínec en openlucht musea

Onze eerst volle dag in Liptovský Mikuláš is een lekker zonnige dag. Komend weekend worden wat regenbuitjes verwacht, dus in de planning houden we daar rekening mee. Vandaag dus wat bezoekjes aan plekken waar we in de buitenlucht verblijven.

Als we in de ochtend ons ontbijt hebben verorberd is het tijd om in de auto te stappen. Ons eerste doel: Vlkolínec. Een heel erg authentiek dorpje, maar wel een dorpje waar nog steeds mensen wonen. Het is een dik half uur rijden van ons huis. Waar de weg aan het begin saai is, is de weg op het laatste stuk weer mooi, smal en bergachtig.


Aangekomen bij het dorp moet je vooraan parkeren. Enkel bestemmingsverkeer (zoals bewoners) mogen het dorp in met de auto. Op de parkeerplaats zijn wij de 3e auto, het is dus lekker rustig :-).

Bij de kassa vooraan het dorp kopen we 2 kaartjes en lopen verder het dorp in. 

Bij veel huisjes zie je bordjes staan met "private property", ik heb dus de verwachting dat de toeristen vaak de neiging hebben om zomaar overal naar binnen te huppelen. Aan het begin van de eerste straat heb je een huisje welke is omgetoverd tot museum(pje).


Tussen de huizen loopt ook nog een pad naar diverse dieren. Of alle dieren een even diervriendelijke omgeving hebben kan discutabel zijn.




Als we 20 meter doorlopen op de hoofdweg kom je in het "centrum" uit waar een hele oude kloktoren uit 1770 staat.




We wandelen weer terug via de andere weg, langs een oude kerk. Nu al? Ja, het dorpje is heel klein :-).

 


Als we langs de zijkant weer richting parkeerplaats lopen heb je een geweldig uitzicht op de omgeving.



 Als we in de auto zitten is het tijd om de volgende locatie in de navigatie te proppen: Archaeological museum Havránok. Dat ligt vlak bij Liptovský Mikuláš, dus we rijden weer terug richting ons huis. Het is zo'n 35 minuten rijden.

Aangekomen op locatie is het even zoeken waar we de auto kunnen parkeren. Navigatie zegt: voor de "oprit" is een parkeerplaats. Mijn gezond verstand zegt: nee, dat is het niet. Uiteindelijk zetten we de auto 100 meter vanaf de "oprit' bij wat vissers weg.

En we lopen richting de oprit. De oprit is overigens een zand/steen weg welke flink omhoog gaat. Het is dus weer tijd om de beenspiertjes te martelen.

Hijgend boven aangekomen melden we ons bij de kassa. 

 De beste man legt ons met handgebaren uit wat de bedoeling is. Er is een soort korte trail waar we langs moeten lopen. We beginnen met een klein gedeelte van een gebouw naast het kassa-hok dat ze hebben ingericht als museum. Het is er binnen vooral klein, donker en warm.



We lopen vanaf het gebouw naar de volgende locatie, hiervoor moeten we wel heuvel op. Halverwege de heuvel ligt een huisje welke ze hebben nagebouwd.


Dan moeten we nog verder de heuvel op, hier hebben ze nog verschillende historische objecten gebouwd. Vanaf sommige punten hebben we een geweldig uitzicht op de omgeving.





We lopen na het rondje weer terug richting de auto. Tijd voor de volgende openlucht stop: Liptov Village Museum Pribylina. Dit is zo'n 40 minuutjes rijden.

Aangekomen op locatie zetten we de auto op de parkeerplaats.

En bij de ingang kopen we een kaartje bij een redelijk norse dame welke wat Engelse woorden naar ons toe schreeuwt. "CARD CREDITCARD LOOK, THERE ENGLISH MAP *wijst naar het westen* CARD CARD". Nou, we hebben de entree kunnen voldoen met onze kaart, dat was voor haar een heel belangrijk dingetje volgens mij. Maar goed, we zijn binnen en hebben geen Engelse plattgrond en hebben ook geen idee waar we die kunnen vinden. 

Eenmaal binnen is het bijzonder rustig. Er lopen wel wat mensen rond, maar wij denken dat het allemaal gaat om personeel of volk dat sommige huisjes aan het renoveren zijn. Het is best een groot museum met een flinke oppervlakte, alles wat we zien is echter niet heel erg indrukwekkend. Veel van hetzelfde, en de gebouwen welke interessant lijken (de grote stenen gebouwen) kun je niet naar binnen, enkel via een hek naar binnen kijken in de gang.

Hieronder een aantal foto's welke ik genomen heb, zonder uitleg, want dat kregen wij ook niet :-).
















We hebben eigenlijk al wel vrij snel gezien, en zitten na een half uurtje terug in de auto. Dit viel wel wat tegen eigenlijk.

We rijden weer terug naar ons huisje, tijd om even op te frissen zodat we straks weer naar een restaurantje op zoek kunnen gaan. Maar niet zonder een korte tussenstop bij de supermarkt.

Als we wat spullen hebben gehaald voor in het huis rijden we naar het huis toe, wat zo'n 5 minuutjes rijden van de supermarkt ligt. In de avond gaan we op zoek naar een restaurant om te eten. We nemen plaats bij een mooi restaurant met de naam Route 66, Tamara gaat voor iets van stoofvlees, ik ga voor een rib-eye. Uiteraard met een lekker pislje erbij. Zo'n literglas pils zoals op de foto kost hier overigens maar 2,90 euro.


Dit keer hadden we een vest meegenomen met het idee langer op het terras te kunnen blijven zitten. Het koelt echter zo af dat we alsnog niet veel later na het verorberen van onze maaltijd weer terug naar het huis zijn gekeerd. 

We hebben nog niet helemaal vast staan wat we morgen gaan doen, maar het gaat vast wel leuk zijn :-).