maandag 26 juni 2017

Dag 6, 22 juni, vanaf Krakau naar Poznan via Lodz

Vandaag rijden we via de plaats Lodz naar Poznan.



De eerste route naar Lodz is ongeveer drie uur rijden, we vertrekken lekker op tijd, maar zeker niet heel erg vroeg. We gaan eerst nog op ons gemak het ontbijt eten in het hotel.

Eenmaal op weg merken we al snel op dat een groot gedeelte van deze route niet over de tolwegen loopt, veel loopt over wat oudere autowegen waar we helaas niet zo lekker door kunnen rijden. Toch valt het al met al wel mee, ik had de wegen slechter verwacht.

Lodz


Als we in Lodz aankomen parkeren we de auto bij en groot winkelcentrum in de stad met de naam Manufaktura.



We lopen eerst op ons gemak door het winkelcentrum en kopen wat kleding (wat overigens op gelijk prijsniveau ligt als in Nederland). Als we de bovenverdieping hebben gezien gaan we het winkelcentrum uit om de hoofdstraat te gaan bekijken. Op de terugweg pakken we de beneden verdieping nog wel mee.



Als we het winkelcentrum uitlopen komen we uit op een groot plein met terrasjes, water-fonteintjes en een hoop  levendigheid (of hoe ik dat ook moet noemen).



We lopen een stukje door, als we door een klein parkje lopen komen we aan het begin (of eerder einde) van de hoofdstraat uit, als we een stukje doorlopen en een rotonde voorbij komen begint de echter looproute pas.





Er zijn veel verschillende winkeltjes en een aantal terrassen in de straat. Bij de restaurants zijn het voornamelijk pizzarias of shoarma tentjes (of kebab, geeft het een naam).

Het is inmiddels lunch tijd, maar om een geschikt terrasje te vinden lukt ons niet echt snel. Uiteindelijk vinden we een hamburger tentje en nemen de gok om te gaan zitten. Nou, dat viel zeker niet tegen!





Uitgegeten kiezen we ervoor om weer terug te lopen naar het winkelcentrum waar we de beneden verdieping doorlopen. Aangekomen bij de auto kunnen we de sleutel niet vinden... Oei, dat is natuurlijk niet makkelijk. Als ik aan de deurhendel trek merk ik dat ik heel makkelijk de sleutel nog in het middenconsole heb liggen. Nou, maar goed dat ze de auto niet hebben meegenomen, dan had ik best wel wat uit te leggen aan Europcar denk ik :-).

We zetten nu koers richting Poznan, onze laatste plaats waar we blijven overnachten in Polen. De wegen tussen Lodz en Poznan zijn bijzonder goed, zelfs beter dan bij Wroclaw/Krakau. Ik heb het idee dat de gemiddelde snelheid aanzienlijk hoger ligt dan op de autobahn in Duitsland, als je rond de 200 km/u rijdt kom je mooi mee op de linkerbaan. Aangezien je zo 100 km aan een stuk moet rijden schiet het lekker op.

Poznan


Aangekomen in het hotel bij Poznan parkeren we de auto op een groot parkeerterrein naast het hotel. Het hotel is vrij nieuw, en ziet er geweldig uit. Ruime kamer, leuke aankleding en aardig personeel.



We gaan de oude binnenstad in van Poznan, en het valt ons op dat deze stad een stuk ouder overkomt dan de vorige steden welke we bezocht hebben.





Het centrum is gezellig, en niet overdreven druk. Het is toeristisch, maar niet zo overduidelijk als bijvoorbeeld een Krakau of Wroclaw. Als we een stuk door het centrum hebben gelopen besluiten we een terrasje uit te zoeken op het centrale plein om een hapje te eten.

Ik ga voor de pulled pork met ei op Pools brood en nog wat dingen erbij, Tamara gaat voor een stuk zwijn. Uiteraard met een lekker biertje erbij.




Als we klaar zijn met eten lopen we op ons gemak terug naar het hotel, maar wel met een omweg langs de rivier Warte waar ons hotel bijna naast staat.

Naast de rivier komen allemaal jongeren bij elkaar om te BBQ'en en wat te drinken. Het ziet er druk maar ook zeker gezellig uit.



Als we weer terugkomen bij het hotel drinken we daar op een klein terrasje in de tuin nog een biertje. Morgen gaan we weer richting Berlijn, maar wel met een tussenstop Miedzyrzecki Fortified Region bij het Poolse plaatsje Kalawa. Dit is een ondergronds gangenstelsel over een totale lengte van 100 km en 100 bunkers. Een verdedigingslijn van de WWII periode om de oostkant te verdedigen. Morgen wordt er echter ook regen verwacht, dus we moeten even afwachten of alles wel doorgaat wat we in de planning hebben staan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten