zondag 8 oktober 2017

Dag 14, Praag deel I

De eerste volle dag Praag breekt aan. We beginnen de dag met een ontbijt in de hotelkamer, rond kwart over tien lopen we richting het centrum van Praag, het westen van het centrum om precies te zijn. De route welke wij deze dag hebben gelopen:


Het weer is aan het begin van de dag een onzekere factor, er wordt regen verwacht, maar het is altijd maar de vraag wanneer en hoe hard het naar beneden komt vallen. We hebben er gelukkig in de ochtend en middag eigenlijk helemaal geen last van. We lopen vanaf het hotel langs het water richting centrum.



Eenmaal aangekomen in het oude centrum kom je in een stad met karakter. Kleine steegjes, een wirwar van straatjes en een GPS welke niet altijd meewerkt als je daarvan afhankelijk bent voor de route welke wilt lopen.





Aangekomen bij de bekende oude brug Most LegiĆ­ (of Legion bridge) vanaf het centrum naar het westen van het centrum lijkt het een invasie van Chinezen. Het is er erg druk voor een doordeweekse dag buiten vakantieperiode.




Het centrum in het westen ligt een stuk hoger dan het andere gedeelte. Voordat we de "heuvel" oplopen trakteren we ons eerst op een plaatselijke delicatesse.



Pfoe, dat bleek een flinke boterham te zijn, een stuk meer dan dat we dachten. Geen probleem, die energie kunnen we goed gebruiken voor de heuvel verder opwaarts te lopen.







Boven aangekomen komen we uit bij een plein met een ceremonie die net start bij de Matthias Gate. Een soort wisseling van de wacht lijkt het wel. We kijken het eventjes aan, de chinezen zijn vooral te vinden bij de hekken, met hun selfie-stickies, ze zijn er niet van weg te slaan.





Als we het rondje hier gezien hebben lopen we weer richting het zuiden.




Voordat we het water overgaan bezoeken we eerst nog een park welke aan de westkant ligt. Aan de voorkant van het park heb je een monument voor de slachtoffers van het communisme. Ook in Tjechie(Slowakije) zijn ze slachtoffer geweest van het communisme.



We lopen het pad naar boven, bovenaan het park heb je een mooi uitzicht van de stad. De paden lopen op sommige plekken echt serieus stijl naar boven.






Als we op 75% zijn besluiten we toch maar weer naar beneden te lopen, het vele lopen van afgelopen dagen begin je toch ook een keer te voelen als je door blijft lopen :-).


Beneden aangekomen lopen we via een andere brug terug naar het centrum.





We lopen via het centrum weer richting het hotel, voordat we het centrum verlaten brengen we eerst nog een bezoek aan het "Communism museum", een museum over de geschiedenis van het communisme, in het bijzonder de impact hiervan in Tjechie(Slowakije).



De verhalen zijn helder en duidelijk. Ik erger mij regelmatig in museums dat ze om de feiten heendraaien, in dit museum echter niet, ze gaan recht doorzee met de feiten over het communistische verleden (en de ideologie). Hoe het in het verleden meer dan 100 miljoenen doden heeft gekost, het de grote massa burgers onderdrukte met geweld en de hele economie om zeep hielp.








Het is opvallend druk in dit museum, echt duur was het (zoals overal eigenlijk is) niet. Je kaartje kost een paar euro, niet meer. Het is het zeker waard wanneer je hier in Praag bent.






Als we klaar zijn in het museum lopen we terug naar het hotel, het is inmiddels al bijna 4 uur. In het hotel kunnen we dan nog even onszelf opfrissen om een leuke plek voor eten uit te zoeken.

In de avond belanden we bij een restaurantje in de buurt van het hotel, leuk aangekleed, aardig personeel en vooral veel bier. Als je glas nog niet leeg was stonden ze er al bij of je een nieuwe wilt. Natuurlijk wil je dat :-).





Het restaurant was ook leuk aangekleed met allemaal verschillende borden.




Uiteindelijk gaan we veel bier later terug naar het hotel, met een rekening van wederom onder de 50 euro. Bij het hotel drinken we nog een biertje voordat we gaan slapen, morgen hebben we de tweede dag welke we volledig in het centrum van Praag gaan doorbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten