vrijdag 22 juni 2018

Dag 2, het KGB gebouw en Riga centrum

Dag 2 stappen we op tijd ons bed uit, we willen om 10u30 de tour beginnen het in KGB gebouw in het centrum van Riga. Dit gebouw is in de Sovjet-historie gebruikt als belangrijk gebouw voor KGB praktijken.

  • 57.25571, 25.06902
Eerst ontbijten we in ons appartement, en na het ontbijt lopen we even langs een koffie-tent iets verderop in de straat om wat koffie naar binnen te schrokken (hebben we namelijk niet in het appartement).



Vandaag staat er volgens het weerbericht veel regen op het programma, de ochtend is echter zonnig. We lopen vanuit het koffie-tentje door naar het KGB gebouw wat ongeveer op 15 minuten loopafstand ligt van ons appartement.


Eenmaal binnen krijgen we voor dat een tour door het gebouw (voornamelijk cellenblokken) begint een aantal ruimtes waar al enige informatie wordt gegeven over het gebouw, en de historie van de KGB. Veel oude delen van het gebouw zijn nog ongewijzigd. Het gebouw is eigenlijk ook pas sinds 2014 open gesteld voor bezoekers.







Als de tour eenmaal begint blijken we met een vrij grote groep te zijn. Jammer, dat maakt het een stuk lastiger om leuke foto's te maken en te filmen. We doen toch ons best :-). De tour maakt heel veel indruk. De manier waarop mensen gevangen zijn gezet, en dan hebben we het nog niets een om de "reden", zijn werkelijk onmenselijk.






Als we de eerste cellen hebben bekeken op de beganegrond gaan we door naar een kleine luchtingsplaats.




Na de luchtingsplaats bekijken we de ondergrondse cellen. Het is daar koud, vochting, donker en heel erg krap.




Vanuit de "kelder" komen we op de grote binnenplaats uit.



De laatste stop bij de tour is een stop bij een plek welke ze pas zeer recent ontdekt hebben bij een controle van de staat van het pand. Er bleek een muur te zijn geplaatst voor een executie-ruimte welke in het verleden is gebruikt. Nog heel duidelijk zijn planken te zien waarbij elke kogel is gemarkeerd door een geel stickertje.




Al met al is dit een tour welke een serieuze indruk achterlaat. Het geeft weer de wreedheden in wat het socialisme/communisme met zich meebrengt.

Als we klaar zijn met de tour lopen we richting het oude centrum van Riga. Het oude centrum behoort tot Unesco werelderfgoed. Het zonnetje schijnt nog steeds, en er staat een lekker briesje. Nog helemaal niets te bekennen van de regen welke ze hadden verwacht. Gelukkig! Het oude centrum is een schitterend centrum om te zien. Veel oude gebouwen, en veel verschillende kleuren.






Als we een stukje rond hebben gelopen nemen we plaats op een terrasje voor wat lekker voer. Tamara gaat voor de warps, ik ga voor pasta. Uiteraard met een lekker lokaal pilske.




Na de lunch lopen we verder door het centrum. Er zijn een aantal marken aanwezig. Ook is er een festival gaande in het centrum.







We besluiten weer richting het appartement te lopen. In de avond keren we weer terug richting het centrum.

Rond een uur of 5 begint het flinkt te regenen met lichte ontweer. Voordat we het een beetje acceptabel vinden om met een paraplu te lopen is het rond een uur of 6. We lopen weer richting het centrum om een leuk plekje te zoeken om te eten. We kiezen uiteindelijk voor een restaurantje met een "lokale" keuken. Tamara gaat voor een stuk koe, ik pak een stuk poot van een varken. Uiteraard met een lekker biertje erbij :-).


Na het eten drinken we nog een paar biertjes en gaan weer redelijk optijd naar het appartement. Morgen gaan we op stap naar een oude Sovjet bunker in Gaujas nacionālais parks, een natuurpark op een dik uur rijden van Riga.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten