donderdag 16 juni 2022

Dag 3, Lager Koralle en Szczezin

Vandaag vertrekken we naar Polen, naar het plaatsje Szczezin. Het is ongeveer een dikke 2 uur rijden, maar we maken onderweg ook nog een tussenstop bij een bos waar Lager Koralle ligt, een geheim bunkercomplex uit de 2e wereldoorlog. Woohoo, spannend!

Rond half 11 in de ochtend vertrekken we bij ons hotel, en zetten koers richting het noord oosten. Het gaat allemaal niet soepel om Berlijn uit te komen, vooral wegwerkzaamheden zorgen ervoor dat we regelmatig stil staan.

Een klein half uur later zijn we dan toch eindelijk uit Berlijn, en zetten we koers naar boven, naar Lager Koralle. Ik heb vooraf uitgezocht, en het lijkt erop dat we in het bos aan de kant van de weg onze auto kunnen parkeren. Het laatste stuk zal lopend moeten. Eenmaal in de buurt gaat het parkeren in de desbetreffende straat niet gebeuren, de weg blijkt afgesloten te zijn.

Balen, we kijken nog of we iets om kunnen rijden, maar dan zal dat via zandweggetjes moeten, en mijn auto is daar niet zo dol op. We kijken via Google maps, en het lijkt goed te doen om vanaf hier te lopen. We gooien de auto hier in de straat en gaan lopend verder.

Vervolgens komen we er ook achter dat het vanaf nu ook niet meer mogelijk is om de auto te parkeren aan de kant in de desbetreffende straat. Ze plaatsen overal vangrails. 

Na een kleine 1,5 km lopen duiken we een bospad op.

En als we van het hoofdpad een kleine pad inslaan komen we al snel een eerste constructie tegen. Zoals vaker op dit soort locaties kunnen een aantal mensen zich niet inhouden, en vinden ze het helaas nodig om alles onder graffiti te spuiten en troep te dumpen.



Een stukje verder komen we bij een ander gebouw, het is mij niet helemaal duidelijk wat de functie was van dat gebouw. Het is een oud stenen gebouw(tje) (helaas niet heel goed te zien op de foto) met wat aangebouwd.






We gaan dieper het bos in, we komen natuurlijk voor de grote betonnen bunkers. Bunkers welke in 1945 door de Sovjet Unie zijn opgeblazen. Er ligt overigens ook nog een ondergrondse bunker, maar daar mag je niet in, en blijkbaar valt dat deel ook onder bewaakt gebied. Het kan lastig zijn om dat soort locaties ook te vinden, dus daar hebben we dan ook geen tijd in gestopt. 

Na 5 minuutjes komt een muur van de eerste bunker in ons zicht.

We zoeken een ingang om erin/erop te komen, en vinden deze al snel. Het is goed kijken waar je je voetjes wegzet, veel delen zitten vol scheuren, en je wilt hier echt niet zomaar tussen het gewapende beton vallen.




Het is heel bijzonder om metersdik beton zo schots en scheef te zien liggen. Het is geknakt als een luciferstokje. En wij huppelen er bovenop. Nou, laten we hopen dat het dan niet gaat schuiven :-).

En ook hier overigens weer veel vandalisme, de doppen van de graffiti liggen er nog. Tuig.

Op veel plekken zie je bij de breuken het enorme metersdikke beton met stalen draden. Wat een klap moet die explosie zijn geweest.

Nou, de eerste bunker was in ieder geval erg indrukwekkend om te zien.


Tijd om de volgende bunker te bezoeken, deze ligt vlakbij, het is nog geen 5 minuutjes lopen schat ik. Daar aangekomen lijkt de constructie nog groter dan de vorige.

Deze bunker was ook indrukwekkend om te zien. Grote stukken beton welke zijn geknakt. Foto's maken was erg lastig door het donkere bos en erg fel tegenlicht. Maar ja, je kunt niet alles hebben natuurlijk.

Plekken waar je naar binnen kon zaten vol muggen. Wij houden niet van muggen, dus wij blijven buiten staan :-). Verder leek er ook niet veel te zien binnenin. 

We lopen na een uurtje weer terug richting onze auto om de reis naar Szczezin verder te zetten op de verder rustige snelweg in Duitsland. Om 13u55 rijden we de Poolse grens over.

We kunnen vanaf 15u terecht in onze Airbnb, en we arriveren rond 14u15 in het centrum. We besluiten de tijd nog even te vullen bij een winkelcentrum dat op 5 minuten lopen ligt van onze Airbnb. Daar kunnen we gelijk de auto ook opladen.

Het winkelcentrum is een mooi, groot en modern winkelcentrum. Niets mis mee verder. Om 15u besluiten we eerst even met kleine tassen naar het appartement te lopen om te kijken hoe parkeren daar te doen is, anders laten we de auto gewoon hier in de parkeergarage staan.

Ons appartement (wij zitten bovenin op de hoek)

Parkeren blijkt niet makkelijk te zijn, dus we gaan de auto laten staan. We halen de 2 laatste koffers uit de auto en halen wel even de auto van de laadpaal natuurlijk. We gaan niet laadpaalkleven.

In de avond gaan we een hapje eten bij een lokale brouwerij, deze zit in een oude kerk (althans, ik denk dat het een oude kerk is) in het oude centrum om de hoek bij ons appartement.


Eenmaal binnen besluit ik voor de proeverij te gaan waarbij je 4 verschillende eigen gebrouwen bieren krijgt. Nou, dat viel op zich niet tegen. We gaan wel gewoon verder met pils (wat ook zelf gebrouwen is). Dan is het tijd voor een voorgerecht. Ik kies voor tartaar, Tamara gaat voor tomaten waar ze "iets" mee gedaan hebben. Beide waren erg lekker.


Als hoofdgerecht gaat Tamara voor spareribs, ik ga voor een stuk varkenspoot. 



Het is voor de rest een hele mooie (en best grote) tent. De grootte kun je niet goed zien op onderstaande foto, maar van de uitstraling kun je wellicht wel een idee krijgen.

Het nadeel van de indeling en de constructie lijkt wel dat het bijzonder rumoerig is in deze ruimte. Er zitten een aantal grote groepen, en met z'n 2en aan een tafel kun je elkaar bijna niet verstaan. We besluiten om na het eten nog een drankje te pakken in een bar om de hoek.

 Nadat we het biertje op hadden gedronken zijn we weer terug gegaan naar ons appartement met een korte tussenstop bij een kleine supermarkt. Het is natuurlijk wel makkelijk dat je in de ochtend ook ontbijt hebt :-). Het staat nog niet helemaal vast wat we morgen gaan doen. We gaan ons vast niet vervelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten