woensdag 28 juni 2023

Dag 16, Villa Tugendhat in Brno

Villa Tugendhat, een bekende villa in Brno waar veel mensen op afkomen elke dag. Het is lastig kaartjes te krijgen, en vaak moet je maanden vooraf al een plekje reserveren. Mij was het ditmaal gelukt om in een duitstalige tour aan te sluiten aan het einde van de ochtend.

Om kwart over 10 lopen we naar buiten, lekker in het zonnetje. Het weer is weer helemaal omgeslagen naar lekker zonnig weer. 

Het is naar de villa een dikke 2 kilometer lopen, en het laatste stuk in de wijk waar de villa ligt is heuvelop.

En we zijn weer aangekomen bij de villa. Voor de 2e keer overigens, de vorige keer kwamen we zonder reservering aan, iets wat eigenlijk redelijk kansloos is bij deze locatie.

We zijn een half uurtje te vroeg, op zich niet erg omdat we de mogelijkheid hebben om de tuin te bekijken.



De tuin is niet heel groot, maar wel mooi om doorheen te lopen.



En bij de bloemetjes wemelt het van de bijtjes.

Als het bijna half 12 is lopen we richting de ingang van de villa en laten we onze tickets zien. Op die locatie kun je ook een blik werpen in de garage.

Als dan de tour eenmaal begint legt de gids uit dat het voor foto's eigenlijk nodig is om een apart ticket van 300 CZK te kopen. Maar drie man willen fotograferen, en niemand wist daarvan. Zie lacht het een beetje weg met "als je dat straks alsnog maar doet dan". De gids voert een introductie op het dakterras waar je ook een geweldig uitzicht hebt op de stad.



Dan lopen we met de groep naar de voordeur toe, eenmaal binnen moet iedereen plastic bescherming over de voetjes doen.


De gids begint meer met uitleggen van de history van deze villa. In de groep zit 1 kind dat buiten al vervelend was, en dat zet zich hier lekker door. Hierdoor is het lastig om het verhaal van de gids goed te volgen. De gids haalt een kussentje erbij en een kleurplaat in de hoop dat hij in een hoekje zich bezit gaat houden, iets wat redelijk lukt. De gids gaat weer verder met haar verhaal, de villa was klaar in 1930 en gebouwd voor Fritz en Greta Tugendhat. Fritz stamde af van een vermogende joodse familie. 

De villa was verder zeer vooruitstrevend en was zelfs voorzien van een airconditioning, iets wat echt heel ongewoon was in die tijd. 

We beginnen met de bovenste verdieping, de verdieping met de slaap- en badkamers van de familie. Deze verdieping is overigens dezelfde verdieping als waar de voordeur zit.







We mogen helemaal vrij rondlopen na de uitleg, iets wat het wel een stuk leuker maakt. We gaan een verdieping lager, waar de woonkamer en keuken is gelokaliseerd. Wat hier opvalt zijn de enorme ramen waarvan er 1 helemaal naar beneden kunnen om open te zetten.








Vanuit deze ruimte kunnen we nog een verdieping naar beneden, hier vinden we het klimaatsysteem, het systeem om de ramen te laten zakken en een was- en mottenruimte. Ook een foto ruimte, want de eigenaar was een hobby-fotograaf.









Dan zijn we bij het einde van de tour. Het was een bijzondere villa om te bekijken, maar ik heb wel het gevoel dat het een beetje overhyped is. Let wel: de moeite waard maar de villa welke we gisteren hadden bekeken is evengoed zo bijzonder, en daar heb je geen wachttijden (en is een stuk goedkoper).

Wat nog wel even het vermelden waard is:

  • Tijdens de 2e-wereldoorlog was deze villa ook in gebruik door de Gestapo vanaf 1939. 
  • Willy Messerschmitt, een vliegtuig-engineer van de Duitsers heeft in deze villa tijdens de oorlog gewoond in 1 van de kamers.
  • Nadat ze van de Duiters verlost waren kwam de socialisitsche staat om het huis in gebruik te nemen.
  • Nadien is het huis nog voor verschillende zaken gebruikt, waaronder een kinderfysiotherapie centrum.
  • Václav Klaus en Vladimír Mečiar hebben elkaar in deze villa ontmoet om de splitsing tussen Tsjechie en Slowakije te ondertekenen.
  • Er zijn vele films opgenomen in de villa, waaronder "The Affair" en "Hannibal Rising".

We lopen weer richting het centrum in het warme weer, en ploffen uiteindelijk op een terrasje neer. Tijd voor een lekker biertje met wat eten erbij.



In de avond gaan we met de tram weer naar de Starobrno brouwerij voor een biertje met een hapje.





Om 10 uur in de avond gaat de tent hier dicht, dus we zijn weer op een schappelijke tijd met de tram terug naar het appartement. Morgen gaan we naar het westen van Brno om water op te zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten