zondag 8 oktober 2023

Hradec Králové & Pardubice

Donderdag

Vandaag gaan we op ons gemakje door Hradec Králové lopen en een museum bezoeken die tijdens ons vorige bezoek gesloten was. We lopen vanuit ons appartement richting het centrum, aangekomen bij het centrum lopen we langs het hele oude centrum, deze ligt namelijk op een heuveltje. Het park waar we doorheen lopen is mooi bijgehouden, en het zonnetje probeert er af en toe door te komen.


Na een mooie wandeling komen we uiteindelijk aan bij East Bohemian Museum. 


We kopen 2 kaartjes en beginnen aan de wandeling door het gebouw. Er is op dit moment ook een tijdelijke tentoonstelling van verschillende soorten paddenstoelen.


We beginnen na wat paddenstoelen aan de tour in het museum. Zoals vele museums beginnen ze hier ook met opgegraven dingen van vroeger. En een stenen cavia, dat zag er wel leuk uit.



De volgende ruimte gaat echt over de historie van Hradec Králové, en het verloop in de geschiedenis. En een leuk poppeke.



Ze hebben naast de grote weergaven van de stad ook nog een aantal andere oude dingen liggen uit de kerken, zoals een grote bel, een deur en een boek van 500+ jaar oud.

We komen na deze ruimte in een wat leger gedeelte van het museum. Hier projecteren ze vooral wat foto's van vroeger. En er is een video welke je kunt bekijken.

Op de hoogste verdieping hebben ze een winkelstraat nagemaakt, erg leuk om te zien!








Na het museum lopen we naar een nieuw gedeelte van het centrum, tegenover het museum ligt de rivier Elbe welke we oversteken.

In het centrum hebben ze meerdere grotere pleinen, dit plein ligt in het midden van het winkel/horeca gebied.

Uitgewandeld lopen we aan het einde van de middag weer terug richting het appartement. In de avond gaan we een hapje en een drankje doen in restaurant om de hoek.



Vrijdag

Vandaag gaan we naar het plaatsje Pardubice, een klein half uurtje rijden vanaf ons appartement. Rond half 11 rijden we weg, en is het buiten 15 graden.

Aangekomen in Pardubice parkeren we de auto net buiten het oude centrum, en kunnen we heb gelijk aan de lader hangen. Een goedkope lader dit keer, want hij begint te laden zonder dat ik maar iets hoef te doen. Leuk, gratis stroom :-). 

We lopen een rondje door het relatief kleine centrum van het plaatsje. Er staat op dit moment ook nog een kleine kermis.




Als we de hoofdstraat doorlopen komen we bij een kerk uit waar je onderdoor kunt. Je komt dan op het oude dorpsplein uit. Komend weekend hebben ze daar een groot event wat ze nu aan het opbouwen zijn.





We lopen over het plein, en gaan via de andere kant richting een oud kasteel. Onderweg komen we boos kijkende paaltjes tegen.



Bij het kasteel kopen we bij de kassa twee kaartjes, en rekenen in totaal zo'n 30 euro af. Dat is best veel vergeleken met andere prijzen. We beginnen aan de route in het kasteel, en beginnen met een pauw, daar lopen er erg veel los van rond.

We hebben in totaal 5 segmenten welke we kunnen bezichtigen en een apart museum. We lopen de brug over naar nummer 1.


Hmmm, daar was niet veel te zien, we gaan de trap op naar nummer 2, 3 en 4.



Tsja, behalve wat verloop hoe alles ontstaan is, voornamelijk met video's, is hier eigenlijk ook niet heel veel te zien. We gaan langs de achterkant naar buiten. 

En gaan onderweg naar 5, de laatste stop in de standaard tour. Dit blijkt eigenlijk ook nog de meest interessante te zijn, ook al is het niet heel groot.




De standaard route is u voorbij, eigenlijk best wel een tegenvaller. We hadden er meer van verwacht. We lopen nu richting het museum dat op de 2e verdieping zit van het kasteel. De eerste ruimtes staan in het teken van klederdracht uit de geschiedenis.

De volgende 2 grote ruimtes betreft een tijdelijke tentoonstelling. Kunst en glas, geen idee wat het met het kasteel te maken heeft, maar iemand heeft heel veel zware glazen dingen naar de 2e verdieping moeten sjouwen, dat is een ding dat zeker is.




Het laatste deel van het museum gaat over opgravingen, niet heel uitgebreid. 



We lopen weer terug naar de auto om naar het appartement te rijden. In de avond vinden we een leuk plekje voor wat bier en eten.



Morgen gaan we een kasteel bezoeken en de weersverwachtingen zijn ook goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten