maandag 25 juni 2018

Dag 5, een natte Riga en het holocaust museum

Dag 4 hebben we gemerkt dat er meerdere musea (en winkels overigens ook) gesloten zijn vanwege de feestdagen. Een bijkomstigheid is ook nog wat tegenvallers in de weersverwachtingen. Er wordt veel regen verwacht.

Als we weglopen is het heeeeeel rustig in de stad. Wegen zijn compleet verlaten en winkeltjes en restaurants zijn gesloten. Af en toe zie je iemand lopen op straat, maar niet meer dan dat.


We lopen vanaf het appartement richting het holocaust monument om vervolgens door te lopen naar het holocaust en ghetto museum.


Als we bij het holocaust monument aankomen begint het met regenen, en het lijkt er niet op dat het minder gaat worden. Jammer, maar je doet er helaas weinig aan. We hebben snel wat foto's geschoten bij het monument.




We lopen snel door naar het museum, in de hoop dat daar ook binnen dingen zijn te bezichtigen. Aangekomen blijkt het museum nu wel open. Als we een paar minuten rondlopen komt er een enthousianste dame naar ons toelopen of ze ons (in de regen) wat meer toelichting op alles kan geven.

Ik zal niet te diep overal op ingaan, maar om een idee te krijgen zal ik wat uitlichten. Er staat een wagon waarin mensen in Riga werden aangeleverd om in de ghetto (een afgesloten gebied in ten zuiden van het centrum) op te sluiten. Omdat de ghetto eigenlijk al overvol was zijn daar eigenlijk grotendeels van de mensen niet aangekomen, ze werden geexecuteerd in de bossen. Binnen in de wagon zie je bomen welke het bos vertegenwoordigen en slachtoffers.



Om het museum heen hadden een klein gedeelte van de originele afrastering nagemaakt zoals vroeger in de ghetto opgezet was. In de praktijk moesten mensen in de ghetto minimaal 3 meter afstand houden van de afrastering.



Ze hadden hele muren vol met foto's en namen van slachtoffers en mensen welke juist andere mensen hebben geholpen.



Op drie locaties hadden ze binnen een expeditie of bezichtigingen. De eerste was van de armeense genocide (wat nogal gevoelig lag volgens de gids).


De tweede binnenlocatie was een ruimte waar ze een soort lampionnen hadden opgehangen om de slachtoffers van de oorlog te herdenken.




De derde ruimte is een huisje welke ze nagebouwd hebben. Dit huisje heeft gestaan in de ghetto. De indruk welke je hier op de foto's krijgt zijn blijkbaar wel heel erg lastig te plaatsen, er leefde soms 40 man in zo'n huisje. De spullen welke gepresenteerd staan had men enkel als deze waren meegenomen toen ze uit huis werden gehaald.












Als we klaar zijn bij het museum lopen we richting het centrum waar al snel blijkt dat ook vandaag de musea wederom dicht zijn :-(. Ook winkels zijn veel dicht blijkt als we door een winkelcentrum(pje) lopen. Een enkeling is open, maar merendeel niet.



We besluiten om bij een klein restaurantje wat te gaan eten. Tamara gaat voor "iets" (geen idee wat voor "iets", ik geloof met brood oid), en ik ga voor een lekkere pizza :-).




Als we klaar zijn met eten lopen we nog even langs Trīs brāļi (ofwel de drie gebroeders), de drie oudste huizen van Riga. Het straatje waar ze instaan is heel erg smal, iets wat het niet makkelijk maakt om een foto van te maken zonder de juiste lens.




We lopen nog even verder door het centrum.




Het begint al snel een stuk harder te regenen. We besluiten om snel ergens een taxi in te springen welke ons naar het appartement kan brengen. In de avond is de regen al een stuk afgenomen en lopen we weer richting het centrum. We gaan naar een leuk hamburger restaurantje om wat boterhammetjes naar binnen te werken :-). Tamara gaat voor de BBQ burger, ik kies de pulled pork.







Na het eten drinken we onze drinkbakken met bier op en lopen op ons gemak weer terug naar het appartement. Morgen moeten we weer vroeg onze mand uit. In de ochtend bezoeken we een schietbaan, en in de middag staat een bezoek aan Jūrmala op het programma. Jūrmala is een kunstplaats aan de Baltische zee.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten