maandag 29 april 2019

Dag 4, van Minsk naar Babruysk

Vandaag is de dag dat we gaan rijden naar onze eerste volgende stop, het plaatsje Babruysk. Babruysk ligt ten zuide van Minsk op zo'n 170km afstand.


Als we het ontbijt op hebben gooien we onze bagage in de auto en checken uit bij het hotel. Normaal gesproken ben je met dit soort steden even bezig om de stad uit te komen, dit blijkt bij deze stad gelukkig vrij snel gedaan.




Als we eenmaal op de doorgaande snelweg zitten gaat het rijden op cruise-control vrij relax. Het is af en toe afremmen voor een zebrapad, een stoplicht of een tractor, maar de wegen zijn in goede staat. Als je in een dorp/stad aankomt wordt je altijd verwelkomd door een bijzondere betonnen symbool/bord met de naam van de plaats.




Onze eerste stop is in het plaatsje Maryina Horka, waar we in het centrum nabij het station een leuke foto kunnen maken van een tank en een standbeeld.





We rijden snel verder naar de volgende tussenstop, het plaatsje Asipovichy. Heel opvallend, onderweg zie je dat mensen heel erg veel dezelfde soorten hekjes gebruiken voor hun huis, ook in dezelfde kleur. En schilderen is ook hier erg populair, opvallend veel mensen zijn bezig met het beschilderen van de hekjes. In de buitenwijken kom je ook regelmatig wat standbeelden en memorials tegen.






Als we door het plaatje rijden blijkt niet alles verhard en moeten we ook over zandpaden.




Aangekomen bij het station hebben we twee dingen welke we kunnen bekijken. We beginnen met het plaatselijke museum. Eenmaal binnen in het museum zijn de mensen gelijk helemaal van slag, ze spreken geen woord Engels. Er is geen mens binnen, de lampen zijn, maar toch rende er opeens vijf mensen rond ons heen in paniek om te kijken wat ze moesten doen. Uiteindelijk kwam het eruit, we mochten alleen kijken (natuurlijk konden ze niets uitleggen), en we waren nog geen 3 euro kwijt met z'n vieren. Hier zijn ze duidelijk geen buitenlandse toeristen gewend :-).







Het museum was redelijk groot voor zo'n plaatsje zonder toeristen, en met een leuke afsluiter wat met vlinders waar ze helemaal trots op waren. Ze waren zo enthousiast dat ze allemaal water op die vlinders spoten om ze te laten fladderen. Tsja.... Laten we maar zo zeggen, ze bedoelde het goed :-).




Eenmaal klaar bij het museum gaan we een kijkje nemen bij het spoor waar ze een oude locomotief hadden staan.





Nadat we een paar foto's hadden genomen stappen we weer in de auto naar onze eindbestemming: het hotel in Babruysk. Onderweg komen we weer allerlei aparte dingen tegen. We hebben niet overal foto's van genomen, en van de dashcam beelden wil ik nu niet teveel afplukken omdat ik ook nog wat tijd voor de vakantie zelf over wil houden :-).  De wegen zijn overigens nog steeds erg goed te noemen.





Aangekomen bij het hotel blijkt het personeel geen woord Engels te spreken. Gelukkig weet ze heel erg goed om te gaan met Google translate en zijn we er uiteindelijk helemaal uitgekomen :-). Het hotel is best een net hotel voor de prijs, en het ligt mooi in het centrum. We gooien de spullen op de kamer en maken een leuk rondje door het stadje.



Het eerste doel wat een voederlocatie, wat uiteindelijk een Italiaan is geworden, op zo'n 15 minuutjes lopen vanaf het hotel. Het plaatsje komt een stuk gemoedelijker over dan Minsk.





We bestellen een pizza's en Tamara gaat voor de salade.



Als we klaar zijn met het eten lopen we verder door het stadje. We komen aan op een pleintje waar wederom een tank staat opgesteld en wat memorials voor Sovjet-figuren.





Als we weer een stukje verder komen lopen we in een winkelstraat met een markt waar het redelijk rustig is. Hier komen we ook het symbool tegen voor deze stad: de Bever. Inmiddels hier uitgestorven door de jacht, maar nog wel op verschillende plaatsen in andere vormen aanwezig. Ook veel bloemen overal, ze zijn echter wel allemaal van plastic.





We lopen weer door naar de volgende locatie, een bijzondere Bibliotheek.



De volgende stap is een stadion waar Robert graag even naar wilt kijken.



Als we 100 meter verder lopen komen we aan in het centrale park van deze stad. Een park welke vrij rustig is, maar weer met verschillende kermis attracties. We dachten eerst dat ze (hoe ze eruit zagen vanuit een afstandje) dat ze al meer dan een jaar verlaten waren, totdat opeens beweging kwam in 1 apparaat waar vader+kind in zaten. Heel apart om te zien.








In het park zijn een hoop fonteinen (waar er weer een hoop niet van werken) en symbolen welke doen verwijzen naar de Sovjet tijd.

Als we het park gezien hebben lopen we weer richting het hotel, tijd om wat uit te rusten. En het blog bij te werken natuurlijk.

Na een tijdje uitgerust te hebben lopen we vanuit het hotel naar een verlaten fort (Babrujsk Fortress) in het stadje. Verwacht geen onderhoud, verwacht geen renovatie, het is echt aan het verloederen om het simpel te zeggen. Terwijl het fort echt een hele historie heeft. Erg jammer.





Het is bijzonder om er doorheen te lopen, ook al is het op sommige punten echt gevaarlijk. Als je binnenkomt valt eerst op dat er brand is geweest, je denkt aan de jeugd welke hier rondhangt. Echter, als je de geschiedenis nakijkt blijken hier in de 2e wereldoorlog een hele hoop mensen te zijn verbrand door de Duitsers. Brrrrrrrrrrr.  Er zijn overigens meer gebouwen verspreidt over een redelijk grote oppervlakte.














Als we klaar zijn met de tocht lopen we door richting het centrum waar het tijd is voor het diner.



Na het eten nemen we nog een kijkje bij het stadhuis waar een enorm standbeeld van Lenin staat. Heel bijzonder.




Eenmaal teruggekomen in het hotel besluiten we nog een pilsje te drinken in het hotel. De kerel die in de bar van het hotel werkt is nogal ongemotiveerd, en dan druk ik het nog erg netjes uit, dat is jammer. Uiteindelijk liggen we niet laat op bed. Volgens mij zijn we inmiddels allemaal toe aan een extra vakantie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten