zaterdag 11 mei 2019

Dag 9, van Gomel naar Mogilev

Vandaag vertrekken we uit Gomel naar Mogilev, in totaal ongeveer 3,5 uur rijden met 2 tussenstops. Om 8u in de ochtend gaan we bij een klein koffie-tentje aan de overkant van het hotel ontbijten met een espresso en een donut. Jammie.



Als we nadien de bagage terug in de auto gepropt hebben rijden we richting de eerste stop, het plaatsje Chachersk. Ongeveer een uur rijden. Onderweg merken we dat de weg welke we nu rijden (een provinciale weg) heel anders rijdt dan de snelweg welke we eerder hadden. Waar je op de snelweg voornamelijk zebrapaden tegenkomt en kruisingen, kom je hier vooral vaak door hele kleine dorpjes gereden. Per dorp zie je dat de inwoners de aankelding proberen op te fleuren door allerlei dingen in de berm te zetten.


Opvallend is ook, we zijn inmiddels best wel noordelijk van de exclusion zone, dat er bij elk bos nog waarschuwingen staan voor radioactiviteit. Dit blijft overigens zo tot aan Mogilev. De wegen zijn hier overigens ook in een best goede staat.





Aangekomen bij het plaatje maken we een tussenstop bij een vliegtuig middenin het dorp. Dit vliegtuig heeft dienst gedaan als soort van jongerencentrum en bioscoop en is een oud Sovjet vliegtuig.




We rijden verder naar de volgende stop. We merken op dat de voortuin vaak gebruikt wordt voor een paard, een koe, geiten of kippen. Helaas niet altijd diervriendelijk, bij paarden worden vaak de voorpoten aan elkaar gebonden. En vind je een ooievaar leuk? Dan is dit het ideale land voor je. Die beestjes zie je werkelijk overal.




Rond kwart voor 12 komen we aan bij het plaatsje BychaĆ­ waar een oud kasteel is te zien.



Aangekomen blijkt het echt een ruine, het is niet mogelijk om binnen te kijken. We blijven niet lang.





Het is nu nog een klein uurtje rijden naar ons Airbnb appartement in Mogilev. Aangekomen in Mogilev blijkt het een redelijk drukke stad te zijn.



Bij de Airbnb staat de vrouw van het appartement ons al op te wachten. Na een korte instructie (in gebaren, het vrouwke spreekt geen woord Engels) krijgen we de sleutel. Het is een mooi en erg groot appartement. Laat je niet misleiden door de gordijnen in de slaapkamer, dat zijn siergordijnen aan de zijkant ;-).







Nadat we de benodigde spullen hebben uitgepakt zetten we koers richting het centrum. Het is inmiddels al bijna half 2, dus voedertijd. We maken een rondje door het centrum, waarbij ook indrukwekkende sojvet gebouwen voorbij komen.







En ook hier kun je bij de grote kruispunten ondergrond de weg oversteken, en zijn ze vaak voorzien van winkeltjes.


We lopen nog een klein stukje door voordat we ergens bij een restaurant plaatsnemen.

We vinden uiteindelijk een leuk restauraunt waarbij ze ook een stuk terras zo hebben ingericht dat je in een auto kan plaatsnemen. Kei-leuk natuurlijk, ook al blijkt dat ik de enige ben binnen onze groep. We gaan dus op een normale stoel zitten.



We bestellen een zooi hamburgers met bier (woohoo, plaatjes bij de menukaart), en het blijkt er erg goed in te gaan :-).






Na zo'n anderhalf uur te hebben gezeten in het zonnetje lopen we weer door, we gaan richting de rand van het centrum waar ze een grote memorial hebben staan bij het oude stadshuis. Dat stadshuis heeft ook een hele historie. Onderweg naar dat plekkie komen we nog een aantal opmerkelijke gebouwen tegen.





Aangekomen bij het oude stadshuis is het een groot plein, en is het ook erg rustig. Vanaf de rand heb je een geweldig uitzicht. We hebben wederom weer erg veel geluk met het weer.







Als we dit bekeken hebben lopen we door de oude stadskern terug naar het appartement.






In het appartement gaan we nog ff wat uitrusten, en kan ik het blog weer bijwerken. Rond half 7 gaan we weer op pad om te gaan eten bij een Ierse pub in het centrum. Het ziet eruit als een erg leuk tentje.




Als voorafje nemen we toast (was erg lekker) en ik had ook varkensoor erbij besteld (waarom zou je denken, en daar heb je helemaal gelijk in). De varkensoor was niet echt een succes, lekker op kraakbeen knauwen.




Als hoofdgerecht gaan de dames voor de Schnitzel en ik samen met Robert voor de ribs. Jammie!




Rond half 10 vertrekken we weer richting het appartement. We liggen uiteindelijk niet veel later in onze mand. Morgen gaan we aan het eind van de ochtend richting Minsk, de eindbestemming voordat we vrijdag (het is morgen woensdag) weer vertrekken richting Nederland.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten