zondag 21 juni 2020

Dag 12 en 13, Plečnikova hiša en open food market

Dag 12 en 13 (donderdag en vrijdag) gaan we combineren in 1 blog, we hebben deze dagen wat rustiger aan gedaan.

Donderdag, onze 12e dag van deze vakantie zijn we begonnen met een wandeling richting Plečnikova hiša, het huis van een lokale bekende architect. Het huis ligt in een woonwijk ten zuide van het centrum. De dag is al warm begonnen. In de wijk van Plečnikova hiša ligt ook een smal park met water en enkele terrasjes.




We komen rond 11u40 bij het huis aan.


We zijn het inmiddels gewoon: we waren daar als enige gast. 2 mensen van het hotel verwelkomde ons, en gaven aan dat de tour door het hele huis om het hele uur begint, in ons geval dus 12u. Kosten: 6 euro per persoon. We hadden dus een kleine 20 minuutjes om wat ruimtes te verkennen met wat uitleg over diverse bouwwerken.





5 Minuten voor 12 staan we te trappelen om te beginnen, en onze gids komt voor de prive tour 😊. Die mensen zitten hier heel de dag en hebben werkelijk heel de dag volgens mij niets te doen. Lijkt mij echt niet motiverend voor die mensen.

De rondleiding door het huis is bij het leefgedeelte waar de architent Jože Plečnik woonde,maar ook grotendeels heeft gewerkt. De rest van het complex was eigenlijk voor de rest van de familie, en zijn bediende. De tour gaat redelijk snel door het huis, en doordat je niet vrij rond mag lopen is het wat lastiger om uitgbreid de tijd te nemen om goeie foto's te maken. We begonnen in het huis zelf na de aankomsthal in de keuken.


Van daaruit lopen we naar zijn slaapkamer wat op de begaande grond staat. Dit is een ronde kamer, wat je van buitenaf ook goed kan zien. In zijn slaapkamer had je tevens een gedeelte van een werkkamer, meneer was namelijk een work-aholic.



Alles was trouwens exact neergelegd zoals op het moment dat hij was overleden. Volgende kamer in het huis is zijn "man-cave", oftewel, een kamer waar hij vrienden in ontving. Deze kamer was verboden terrein voor zijn bediende.


De volgende kamer is zijn werkkamer op de 1e verdieping.




We lopen weer naar bedenen waar  vroeger een wintertuin gehouden werd.


Als we hier doorheen lopen komen we in een grote tuin uit.




De ronde is nu klaar als we de tuin hebben bekeken. We lopen nu richting het centrum om een kijkje te nemen bij de open food market (Dežela Okusov), maar daar aangekomen blijkt de markt helaas niet opgebouwd te zijn ivm het dreigende regenachtige weer. Onterecht blijkt deze middag zelf, want het is echt nog steeds schitterend weer.

We besluiten deze middag maar af te sluiten op een terrasje.


In de avond komen we weer terug in het centrum om wat te eten, ditmaal bij een tentje met de naam Sarajevo '84. Het terras blijkt aan een aardig drukke straat te liggen met een hoop wind, niet het meest ideale, maar het eten blijkt er erg goed te zijn.




Nou, het eten was zeker goed, en goedkoop. Beide krijgen we ons voer niet helemaal naar binnen geschrokt, en omdat de locatie van het terras niet ideaal is besluiten we op een andere plek nog even een terrasje te pakken.



Na een paar lokale biertjes en wijntjes is het weer tijd om naar het appartement te gaan. Morgen gaan we een nieuwe poging wagen om wat voer te scoren op de open food market.

DAG 13

Vrijdag zijn de weersverwachtingen weer erg goed, en ik zie op de Facebook pagina van de food market dat het vandaag door gaat zoals het er nu uitziet. Mooi, daar gaan we dus vanmiddag een kijkje nemen!

Eerst gaan we in de ochtend ons gemak houden, en besluiten even een kort rondje door een stuk Tivoli park te lopen waar we nog niet eerder zijn geweest. Daar stuiten we opeens op een aantal verlaten gebouwen. Het lijkt een soort hotel/resort te zijn geweest, maar ik heb het nog niet kunnen achterhalen. Erin gaan is overigens helemaal niet moeilijk, de hekken staan op meerdere plaatsen open. We zien op het moment dat wij er voorbij komen zelfs iemand gewoon in-/uitlopen. We hebben er echter niet de kleding/schoenen voor aan om binnen te kijken, en de staat van het grote pand lijkt ook wel erg slecht.












Als we verder door het park lopen komen er wat meer donkere wolken, rond het middaguur wordt er even regen/onweer verwacht. We besluiten om terug te lopen richting het appartement.

Halverwege de middag lopen we weer richting het centrum voor de markt met eten en drinken. Aangekomen is er wel wat volk, maar niet overladen met mensen.


We nemen beide een rib, ik ga voor een koe-rib, Tamara gaat voor een varkensrib.



Na het eten bestellen we ook nog een lekker biertje op de markt van een lokale brouwerij.


Het wordt wel steeds (gezellig) drukker op de markt. Het is dan ook best populair hier in de stad.




We besluiten om een stukje verderop nog even een terrasje te pakken met bier uit glas, dat drinkt toch iets lekkerder dan uit plastic :-).


Als we naar een tijdje naar het volgende terras willen lopen, maken we nog even een tussenstop op de markt, ik wil graag wat kip meenemen voor in het appartement :-).


Als we doorlopen merken we dat er een helel grote demonstratie bezig is op het centrum-plein. Ik heb het vermoeden dat het een protest was tegen de COVID19-maatregelen, maar weet het niet zeker. We zagen namelijk ook nog een aantal van die antifa-relschoppers rondlopen.




We hoeven gelukkig niet door de drukte heen te lopen om onze volgende stop, het terras, te bereiken. Hier drinken we nog enkele drankjes voordat we naar het appartement terug gaan.

Morgen, zaterdag, hebben we in de planning staan om een WWII-hospital en WWII-bunkers te bezoeken. Tevens een groot meer en een klein ander plaatsje. Eens kijken of alles morgen via planning zal verlopen :-).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten