maandag 21 juni 2021

Dag 15, Slovak Tokaj

Vandaag is de dag dat we rijden naar de kleinste wijn-regio in de wereld: Slovak Tokaj. Het ligt tegen de Hongaarse grens aan. Als we deze regio hebben bezocht willen we nog een stukje verder naar het oosten om een kasteel/ruine te bezoeken.

Onze route van vandaag ziet er als volgt uit. Het is niet veel snelweg, dus het is nog wel even afwachten hoe de staat van de wegen is.

We zijn de stad nog niet uit of de weg zit al vol met noodreparaties, en het is wel goed opletten of je niet een groot gat ergens over het hoofd ziet.

Het is verder wel een leuke route om te rijden. We rijden door vele kleine dorpjes (wat vaak niet meer is dan de doorgaande straat), en tussendoor kun je genieten op de rustige wegen van een erg mooi uitzicht.


Uiteindelijk komen we aan bij Tokaj Macík Winery, een bekende wijnwinkel (+ pension) in die regio. Het is er erg rustig, en we lopen de winkel binnen waar behalve iemand van het personeel niemand is. Er liggen een aantal lang gerijpte flesjes in de winkel, woohoo, die moeten in ieder geval mee mee :-). 


Als we de boel gaan afrekenen bied de dame aan om een rondleiding te krijgen in hun kelders. Nou, daar zeggen wij geen nee tegen! En om het af te maken roept ze ook nog eens een collega erbij welke oorspronkelijk uit België komt, we kunnen dus gezellig Belgisch met elkaar klappen :-). 

Om de wijnkelder in te gaan moeten we een lange trap af naar beneden. 

En eenmaal beneden komen we in een klein grottencomplex met diverse "kooien" waar de wijn staat opgeslagen. Er is op een aantal locaties flink veel schimmel aanwezig, volgens de vrouw blijkt dit een complexe smaak te ontwikkelen aan de wijnen, het is dus een goede schimmel. 


Het is een erg indrukwekkende kelder. De vorige dag was de president van Slowakije hier met een delegatie om een aantal wijnen te proberen, van die avond waren ze nog wat aan het opruimen, je hebt er namelijk ook een proeflokaal in de kelder. We liepen er redelijk snel doorheen, en het was erg donker. Daardoor was het wel heel erg lastig om "snel ff" mooie foto's te maken. Ik probeer toch ff een indruk te geven met hetgeen ik heb.










 Na afloop kunnen we nog een wijn proeven, voor mij maar een ietsiepietsie bodempje, ik moet tenslotte zo ook nog rijden. We hebben zojuist een goede wijn uitgezocht blijkt, een hele zachte vol ontwikkelde smaak gaf de wijn. Poef, jammie!

We leggen onze gekochte wijnen in de auto en krijgen nog een tip voor een uitkijktoren mee welke 2 kilometer verderop staat. Dus dat gaat onze volgende stop worden :-)

Aangekomen bij de uitkijktoren zijn we niet alleen, er is net een groep aangekomen die ook bovenop willen kijken.

Vanaf boven heb je wederom een erg mooi uitzicht op de omgeving.

We stappen weer in de auto om naar de volgende locatie te rijden. De navigatie zegt dat ik deze weg moet volgen. Mooi, hoef ik ook niet te keren :-). De weg blijkt een stukje verderop wel erg slecht te zijn, maar we kunnen er door, dat is het belangrijkst.


 Aangekomen bij de ruine blijkt deze op een heuveltje te staan, midden in het centrum van een klein dorp. Het is even uitzoeken waar we de auto weg kunnen zetten, veel van die dropjes hebben namelijk helemaal geen parkeerplaatsen op de doorgaande weg, behalve de eigen oprit. Uiteindelijk pleuren we hem maar gewoon naast een gebouw neer en lopen richting de heuvel.

Om bij het gebouw te komen blijken we door het hoge gras te moeten lopen.  

We besluiten het echter niet te doen. We zien distels, brandnetels, en hebben ook geen zin in teken. We hebben beide een korte broek aan. We keren weer terug naar de auto om terug naar het hotel te rijden.

We komen weer lekker op tijd terug in het hotel. Na even te hebben relaxed, en het blog te hebben bijgewerkt, gaan we weer lekker op tijd naar het centrum om een terrasje te pakken.

Het is iets voor vieren als we ons eerste pilsje krijgen, iets te vroeg om gelijk met het eten te beginnen. We beginnen echter al wel wat honger te krijgen. We besluiten om wat hapjes erbij te bestellen. Wat hapjes is hier: we laden heel de tafel vol.

Nadat we een hele inktvis familie hebben verorberd aan de inktvisringen, en de rest van de vleesplank naar binnen hebben geschrokt betrekt het weer een beetje. Als ik naar de weer-app kijk wordt er zo onweer verwacht. Na een uurtje horen het ook al rommelen. Als het dan begint te regenen, en we merken dat de druppels grotendeels door de parasol heen spetteren, besluiten we naar binnen te verhuizen. Hier bestellen we nog een keer wat extra hapjes. 

Uiteindelijk blijkt de regen vrij snel te stoppen, en hadden we achteraf gezien beter gewoon buiten kunnen blijven zitten. Nadat we bijna onze 2e ronde aan voer hebben verorbert besluiten we terug naar het hotel te gaan, kunnen we daar ook nog een pilsje drinken.

Morgen hebben we een redelijk relax dag ingepland. We gaan in de ochtend in ieder geval naar een luchtvaart museum nabij het vliegveld, en voor de rest zien we wel. We hebben na vandaag nog 1 volle dag voordat we terugrijden, dus gaan de druk een beetje afbouwen, het blijft tenslotte vakantie :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten