maandag 11 oktober 2021

Tsjechie, een bezoek aan een luchtvaart museum

Vandaag gaan we naar een luchtvaart museum welke een kwartiertje rijden van het hotel ligt. Het betreft een privécollectie van vader en zoon.We stappen na ons ontbijt in de auto en stellen de navigatie in. Het kan niet missen, we hebben de juiste bestemming ingevuld 😁.

En bij aankomst weet je ook dat je er bent, je kunt mooi onder een vleugel parkeren.

Als we de auto parkeren is het er nog niet druk, er staan nog 2 andere auto's. Bij de entree hek moet je wachten totdat de eigenaar naar je toe komt lopen om je binnen te laten. Er hangen wel genoeg dingen aan het hek met regeltjes, we kunnen maar enkele zinnen lezen, de rest is allemaal Tsjechisch.

We betalen 200 CZK om binnen te komen (zeg maar zo'n kleine 8 euro). Er is ook nog een "special" gedeelte welke (heel) jammer genoeg niet open is. Alleen vader lijkt er te zijn, en die spreekt ook nog eens heeeeel erg beperkt Engels. Er valt genoeg te zien als je het terrein op komt lopen.

Ik zoek een helikopter op waar je ook in mag kruipen. Uiteraard weer met waarschuwing, ze hebben liever geen kinderen in deze dingen zitten, blijkbaar veel ervaring dat die overal met de klauwtjes aan zitten en dingen kapot maken.


Wel erg gaaf om erin te zitten, maar lenig zijn is geen overbodige luxe. 



Op het terrein komen nog veel andere gave vliegtuigen tegen. 





Er staan ook diverse tanks, ook daar kun je bij sommige inkruipen. Dat doe ik niet, ik ben bang dat ik er niet meer uit ga komen 😇.









Er staat ook nog een ander groot vliegtuig (in de "special" zone staan er nog meer) waar je in kon kijken. Mochten we wel even 200 CZK bijbetalen. Dus wij de oude man zoeken en die nam ons mee naar boven.

Het gaat om een Tupolev Tu-104A uit de Sovjet tijd. Geproduceerd in 1958. Binnen is het vliegtuig nog in best goede staat. Erg bijzonder om te zien!



Ze hadden ook een aantal gevechtsvliegtuigen staan waar je in kon kruipen, niet gedaan, ik was vast komen zitten denk ik 😶.



En er staan nog zoveel gave dingen.


Mocht je hier in de buurt zijn, en dit soort dingen leuk vinden. Je wilt dit dan echt niet missen. Wij zijn een dik uur bezig geweest, maar ik had er nog wel een hele week bezig kunnen zijn, helemaal als de "special" sector ook open was geweest. 

We rijden in ieder geval weer op tijd weer richting het hotel. In het begin van de middag gaan we naar het centrum, het is tijd om een lekkere hamburger naar binnen te werken! Je krijg honger van vliegtuig kijken 😎. Ik bestel er dus ook nog een extra aardappel-kaas salade bij. Jammie! Ohja, en een lekker biertje natuurlijk.



Voor de avond hebben we gereserveerd in een leuk restaurant in het centrum. Als je hier in het weekend verzekerd wilt zijn van een plek voor voer dan is reserveren geen overbodige luxe.

Tamara gaat voor de kip schnitzel, ik voor short-ribs met biersaus.



Als er na het eten wat tijd is verstreken besluiten we dat het tijd is om nog wat extra voer te bestellen. Verse geshredderde koe met toast! Erg populair hier in Pilsen. En begrijpelijk, want het is erg lekker!

En wat ons ook opviel was dat heel erg veel tafeltjes een drankje bestelde waarvan wij niet direct konden herleiden wat het was. Dus navraag gedaan bij de ober, zijn antwoord: Oooh, that's a local drink, it's terrible, you should not try it. It's strong and disgusting. 

2 minuten later:

 En inderdaad, het was sterk. En het was niet lekker. En hij stond er van te kijken dat het op was. 

Al met al hebben we nog best lang gezeten in deze tent. Morgen gaan we een dagje naar de dierentuin, eens kijken hoe de dieren in Pilsen zich weten te gedragen, en kijken of dat deze wellicht ook pils drinken! Spannend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten