zondag 19 juni 2022

Dag 6, Underground City en V-3 museum

Nou, deze ochtend zit het meer mee dan gisteren. We hebben de auto weer kunnen bevrijden uit de parkeergarage bij het winkelcentrum. Woohoo! Voor 9u zijn we al het centrum uit, en rijden we richting de snelweg.

En wat is de planning vandaag? We rijden eerst vanuit Szczecin naar het noorden naar Podziemne Miasto na wyspie Wolin, ook wel Vineta Battery of Underground city genoemd. Een verdedigingslinie gebouwd in 1935 door de Duitsers. In 2007 is het hele project in particuliere handen gekomen en als groot "museum" tentoongesteld. Als we hier zijn geweest rijden we door naar het V-3 museum. V-3 staat voor een kanon om raketten af te schieten welke Londen konden bereiken tijdens WW2. 

Al met al zitten we vandaag best een tijdje in de auto. De wegen welke we moeten rijden zijn niet slecht, veel nieuwe snelweg, en soms zelfs een soort speelgoedbrug.

Om 10u komen we aan op onze eerste stop. Parkeren is een Polen vaak nogal een "dingetje" (pleur hem ergens neer waar ruimte is), en zo komt het hier ook over. Veel los zand op een klein parkeerplaatsje waarvan ik nog 1 fatsoenlijk plek weet in te pikken.

Dan moeten we nog een stukje lopen door een bos om bij het begin te komen van de rondleiding.

Alle vrijwilligers zijn vrij jong, maar Engels blijft toch wel een "dingetje". We hebben in ieder geval 2 kaartjes weten te krijgen en kunnen om half 11 aansluiten bij een groep voor de tour. Een groep welke veeeeeeeeeeel groter blijkt te zijn dan ik had verwacht.


De gids stopt regelmatig om iets toe te lichten, wij krijgen er niets van mee, alles is in het Pools. Wel jammer, we hebben het idee een hoop relevante informatie te missen. De desbetreffende gids spreekt overigens geen woord Engels, iets tussendoor vragen zit er dus ook niet in.

En nu wil ik natuurlijk niet te negatief overkomen, maar om het af te maken stopte mijn goede Sony camera er ook nog eens mee. Zucht, gelukkig hebben we naast onze 2 camera's vaak een extra backup camera bij. Maar ja, ik had natuurlijk liever de goede gehad, vooral omdat die veel beter is in donkere omgeving. Ach, beter iets dan niets. Voordat we ondergronds gaan komen we nog bij een wachttoren uit.

O, wacht, toch nog iets negatiefs tussendoor: het wemelde van de muggen. Dat wilde ik nog even kwijt. :-)

We lopen de bunker in, en gaan een lange gang door. Na binnenkomst gaat het hek direct achter ons op slot. Ik merk dat ze de boel hier erg goed beveiligen.



Ook in het begin van de bunker zaten de muggen. Grmlll..

De gids vond het leuk om ons door een gang te laten lopen waar geen licht aanwezig was om te laten zien hoe donker het dan is. Leuk, je ziet geen zak, en voor je het weet loop je degene voor je ondersteboven.

Uiteindelijk komen we in verschillende ruimtes uit met verblijven en apparatuur.



Omdat de groep eigenlijk veel te groot is voor de kleine ruimtes en smalle gangetjes is het soms lastig om alles goed te bekijken. Maar ja, niets aan te doen. We lopen na een eerste ronde door naar een ander gedeelte waar nog meer verblijven zijn.






De laatste ruimte waar in aankomen is een wat grotere ruimte, ook daar zijn best interessante dingen te zien.



Na anderhalf uur zit de tour erop, en lopen we weer terug naar de auto. Parkeren daar is inmiddels een chaos geworden, maar we kunnen gelukkig veilig eruit omdat we op een makkelijk plek staan. Het is een kleine 10 minuutjes rijden naar het volgende plek: V-3 museum.

Daar aangekomen komt het ongelooflijk amateuristisch over, en dat maakt het soms juist erg leuk om te bezoeken, die mensen die er dan bij betrokken zijn weten dan erg veel te vertellen. In dit geval echter enkel in het Pools. Jammer voor ons :-). 

We beginnen in een kleine ruimte waar een vrouw heel veel vertelt tegen een klein groepje, gelukkig ligt er ook best wel wat afleiding in de ruimte waar de aandacht naartoe verlegd kan worden.




Na de uitleg is het tijd om flink te klauteren naast de bunker (wat nu dienst doet als ruimte waar ze de uitleg geven). En het is een lange klim naar boven, de rails welke we gaan bekijken zijn namelijk zo'n 130 meter lang, de hoogte in.


Eerst komen we langs een V-2 lanceerinstallatie (V-1 en V-2 liggen hier ook). Hier is enkel nog een greppel van zichtbaar.

Een stukje verderop komen we bij de V-3 uit. Dat is een flinke jongen.


De v-1 ligt een stuk verderop, maar we besluiten deze niet meer te bekijken, daar is verder niet heel veel te zien. We lopen weer het hele stuk naar beneden, en zeggen netjes gedag tegen een pop bij de ingang.

We stappen weer in de auto om de weg richting Szczezin te vervolgen. Het is inmiddels 13u, en we beginnen toch ook wel honger te krijgen, we stoppen dus ff bij een dorpje om wat naar binnen te schrokken, ook onze auto krijgt gelijk wat lading erbij.



Na de lunch stappen we weer in onze volgeladen auto om onze weg te vervolgen, het is nu nog ongeveer 30 minuutjes rijden naar ons appartement. Eenmaal aangekomen bij het appartement kunnen we nog mooi een plekje bemachtigen voor de deur, en dat is hier niet zo eenvoudig normaal gesproken.

Terug in ons appartement houden we ons een paar uurtjes rustig, begin van de avond zoeken we een leuk Braziliaans tentje op om stukken dier te verorberen. 

Tamara gaat voor een slow-cooked entrecote steak, ik ga voor een 50-dagen aged rib-eye steak.


Het eten was top, we sluiten af met een dessert met passion fruit. Jammie!

Na het eten maken we nog een wandeling, en bezoeken we nog even de shoppingmall om wat dingen te halen. We zijn uiteindelijk weer redelijk op tijd terug in het appartement. 

Morgen zijn de weersverwachtingen erg warm (30 graden), dus gaan we het rustig aan doen. We willlen wat musea gaan bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten