dinsdag 21 juni 2022

Dag 7 en 8, de grootste begraafplaats en een verlaten syntetisch brandstoffabriek uit WW2

Dag 7 en 8 ga ik in 1 blog zetten, beide zijn relatief korte rustige dagen.

Dag 7, zaterdag, gaat een warme dag worden. De voorspellingen geven 30 graden aan. We besluiten om vandaag niet veel in te plannen, en op ons gemakje naar een enorm kerkhof te gaan. Het is ongeveer 40 minuutjes lopen vanaf ons appartement.

Einde van de ochtend zijn we vertrokken, en het is al aardig warm, de route om te lopen is voornamelijk langs doorgaande wegen en erg goed te doen. Het is ook best rustig verder in de stad.

Zodra we bij het kerkhof in de buurt komen is dit makkelijk te herkennen. Het is een aardig groen gebied, en het gebied heeft omheining van oude hekken.

Nu hoor ik jullie denken... "Ruud, je spoort niet, waarom ga je naar een kerkhof op je vakantie." Nou, het kerkhof is het grootste kerkhof van Polen, en staat op nummer 3 van heel Europa. Verder heb je een flink aantal monumenten staan, en een oude ruïne. 

Bij de ingang is het redelijk rustig, en kunnen we een plattegrond bekijken.



In het midden van het kerkhof staat een groot gebouw met aansluitend een fontein (welke nu uit staat en leeg is). 



En achter het gebouw liggen de oudste graven van de begraafplaats. (wel een beetje een aanname van mij, maar zo zag het eruit).


En dan heb je ook nog in het centrum een groot monument staan met graven van soldaten.


De volgende stop is een ruïne welke te vinden is op het kerkhof. Het is een beetje verstopt achter een soort dijk, en het blijkt bijzonder lastig bereikbaar als je er niet goed op gekleed bent. We komen de berg op, maar besluiten niet af te dalen naar de ruïne zelf.




We lopen de begraafplaats weer uit richting het centrum. We komen uiteindelijk uit bij de kade.

En daar belanden we bij een Grieks restaurantje op het terras. Het is inmiddels ook al half 2 geweest, en we hebben nog geen lunch op. De temperatuur is inmiddels 33 graden, een lekker koel pilsje gaat er ook wel in.

Beide gaan we voor een salade, wel zo lekker met dit weer. 


We zien nog leuke bootjes voorbij komen welke we op de Leurse haven eigenlijk ook zouden moeten hebben.

We blijven uiteindelijk heel de middag hier zitten, we zitten tenslotte goed, en het is ook nog eens te warm om veel te ondernemen. Begin van de avond sluiten we af met een kaasplank. 

Morgen is het zondag, en we weten nog niet precies wat we gaan doen. Morgen en overmorgen is de verwachting dat het kan gaan regenen, dus de planning zullen we daar ook op aanpassen.

Dag 8, het is zondag.

Vandaag was twijfelachtig wat het weer zou worden, maar als ik deze ochtend naar de voorspellingen kijk dan zal de temperatuur weer richting 30 graden vliegen in de middag. Morgen zal een dag met regen worden. We besluiten om deze ochtend te rijden naar een synthetisch brandstof fabriek uit WW2. Deze restanten van de fabriek ligt iets boven Sczcezin in het plaatsje Police.

Rond 10u45 rijden we weg bij het appartement en zetten koers richting Police. Om 10 over 11 arriveren we bij een museum dat op het industrieterrein ligt waar ook de ingang te vinden is naar het gebied. Het museum zou open moeten zijn, maar we zien geen mogelijkheid om ergens naar binnen te gaan. Erg jammer. We lopen richting de ingang van het bos dat ons toegang moet geven tot het gebied.

Het begin is geen pretje. Het is 30 graden, dus we hebben korte broeken aan. Het gras waar je doorheen loopt is echter vrij hoog met brandnetels, en.... en dat was misschien nog wel het ergste, het wemelde van de muggen. Je moest continue muggen letterlijk van je armen en benen afslaan. 


Heb ook nog een YouTube video gemaakt om een indruk te geven van de entree. Let wel, ik ben geen Youtuber of filmmaker, dus verwacht geen top video, het gaat puur om een impressie ;-)


 

De paden zijn soms wel iets beter begaanbaar, maar om sommige gebouwen/objecten te bereiken dien je weer volledig als een aap door het hoge gras jezelf voort te bewegen. Wij hebben die acties redelijk proberen te beperken. 


Om bovenstaand gebouw te bereiken moest je door gras van hoger dan een meter doorbaggeren. Ik denk dat in een andere tijd van het jaar het een stuk beter te doen is. We komen na enkele minuten op een groter terrein uit met een stuk minder bebossing. Nog steeds hoog gras, maar gelukkig makkelijker om dingen te bereiken. We lopen naar het gebouw dat in ons zicht komt.

In het gebouw is alles vrij ver vergaan, en natuurlijk jammer genoeg weer een hoop graffiti. 



Ook van dit gebouw heb ik een korte impressie op video gemaakt:


Als we weer een stukje doorlopen komen we langs een soort bunker. Een bunker welke vrij lang is, en pikdonker. Ik heb gelukkig een zaklamp meegenomen zodat we door de bunker kunnen huppelen. Let niet op het laatste stuk in de video welke hieronder staat, daar pleur ik namelijk om mijn snuit als ik de bunker uit probeer te springen als een jong hertje.





Het is er eenmaal binnen echt pikdonker, gelukkig hebben we een zaklamp bij. 



De video:


Vanuit deze bunker kunnen we een andere constructie zien liggen, we moeten daarvoor enkel wel een heel erg eind door erg hoog gras gaan lopen. We kiezen ervoor om er niet heen te gaan.

Naast de bunker liggen 2 enorm grote betonnen platen, iets waarvan wij vermoeden dat er ook iets onder de grond te zien moet zijn. Wij hebben echter geen idee waar te zoeken.

Sommige gedeeltes van oude wegen zijn nog goed begaanbaar, maar sommige zijn ook helemaal dicht gegroeid. We lopen nu een weg af richting de zijkant om te kijk of de met een boog om het hoge gras kunnen lopen.

Helaas kunnen we aan het eind niet fatsoenlijk rechtsaf omdat het helemaal is dichtgegroeid. In de bebossing zien we nog wel een gebouw staan.

Aan de andere kant van het pad ligt een soort wachthuisje. 

De warmte, de kledingkeus icm hoog gras, brandnetels en distels en de muggen. De combinatie die ons doet besluiten om weer te gaan. We hebben het laaghangend fruit mooi kunnen bekijken, maar voor de rest had het iets koeler mogen zijn en hadden we andere kleding nodig gehad. 

We keren weer terug naar het appartement waar we even relaxen. In de avond gaan we bij een restaurantje om de hoek wat eten.

Als voorgerecht gaat Tamara voor pate, ik ga voor gebakken geitenkaas.


Voor het hoofdgerecht ga ik voor de Schnitzel, Tamara kiest de nek van het zwijn. Achteraf heb ik spijt van de keuze, er waren veel betere opties.


Op het einde van ons terrasbezoek gaat het flink afkoelen en begint het zelfs te regenen. We rekenen snel af en besluiten vanavond gewoon te relaxen in het appartement. Als de weersvoorspellingen voor morgen uit gaan komen (regen) dan gaan we enkele musea bezoeken nabij ons appartement.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten