donderdag 23 juni 2022

Dag 9, een regenachtige dag, tijd om ondergronds te gaan

Deze maandag is een regenachtige dag als we in de ochtend uit het raam kijken. 


We besluiten in de ochtend om "Podziemne Trasy Szczecina" te bezoeken. Een grote ondergrondse schuilkelder in het midden van de oude stad.

Op de heenweg is het gelukkig nog redelijk droog, we lopen mooi tussen de buien door naar het museum dat een 20 minuutjes lopen is vanaf ons appartement. Het museum ligt in het centrale station, en staat goed aangegeven aan de straatkant. Eenmaal binnen kopen we 2 kaartjes, en krijg ik een helm op omdat ik langer ben dan 1,75m. De tour (zonder gids) bestaat uit 3 delen: 1: WW2, 2: koude oorlog, 3: diverse. Maar we starten eerst in een algemene ruimte waar enkele spullen staan gepresenteerd uit het verleden van Szczezin (of Stettin zoals het eerder heette toen het nog deel uitmaakte van Duitsland).




Als we de centrale hal hebben bekeken is het tijd om het gangenstelsel in te gaan van de bunker (of eerder schuilkelder). 

De schuilkelder is in 1941 gebouwd voor de lokale bevolking als bescherming tegen (bom)aanvallen. En nee, die aanvallen kwamen niet vanuit Duitsland, maar vanaf de andere kant.

Om verder te gaan moeten we langs een luchtsluis, als bescherming tegen mogelijk vervuilde lucht buiten.

De kelder heeft een eigen (gefilterde) watervoorziening. 

Ze proberen beeldend te maken hoe mensen hier hebben gezeten tijdens de oorlog.

Mannen en vrouwen waren gescheiden, en er stonden nog andere teksten op de muren.


Op de meeste plekken is het erg donker, en mijn goede camera welke veel beter werkt in donkere situaties werkt nog steeds niet goed :-(. Er zijn overigens ook scenes uit films opgenomen in deze bunker, bijvoorbeeld van de film "The great escape to the north". We lopen door een lange gang weer naar het volgende deel. Inmiddels zitten we 18 meter onder grond.

De gehele bunker is voorzien van verse lucht via een filterinstallatie. 

We komen na een uurtje lopen aan bij het einde van de eerste route over WW2, de 2e (veel kortere) route gaat over de koude oorlog.

Hier hebben ze enkele kamertjes ingericht met spullen uit de koude oorlog tijd. Bijvoorbeeld een kamer met communicatie apparatuur, en gasmaskers, vooral die laatste mogen nooit ontbreken in het plaatje :-).



En er was een kamertje waar de communistische leiders en idolen werden tentoon gesteld, waaronder Karl Marx, Lenin en Stalin. Bijzonder dat er nog steeds mensen zijn die deze mensen en de achterliggende gedachtes aanhangen, maar het gebeurt nog echt.


Ze hebben ook nog originele informatie-posters hangen in de ruimtes en gangen.



Tussen 1967-1970 werden diverse opslaglocaties gebouwd voor nucleaire wapens. Deze werden door de Sovjet geregeld en konden enkel door het Russisch leger gebruikt worden. Er hing een map met de locaties. 

We lopen naar de laatste route in de bunker, een route met diverse onderwerpen.

Ook komt kunst ter sprake. Binnen het communisme/socialisme was het niet makkelijk jezelf te uiten in de vorm van kunst. Het was simpelweg niet toegestaan. De manier hoe het wel kon was jezelf uiten in kunst gerelateerd aan de staat. Het werd ook gebruikt als propaganda-middel.


Ook valuta kwam hier kort ter sprake. En ja, inflatie was hier (zoals elk ander socialistisch land) een "dingetje".


Er waren nog een aantal andere kamers waar we doorheen huppelen, uiteindelijk staan we na een uur en kwartier weer bij de exit van het museum. Het was een bijzonder en interessant museum met een groot nadeel: veel zaken waren enkel in het Pools beschreven waardoor je veel informatie mist. Hier kunnen ze absoluut nog vooruitgang in boeken. Maar mocht je in Szczezin zijn, absoluut dit museum bezoeken!

Als we weglopen vanuit het museum gaat het onderweg een stuk harder doorregenen.

We lopen richting het winkelcentrum, zo'n 800 meter van het museum vandaan. De verkeerslichten zijn echter hier echt een drama voor voetgangers, het is niet vreemd dat je 5 minuten erover doet om een kruispunt over te komen. Tijdens de regen is dat niet fijn. In het winkelcentrum maken we nog een kort rondje voordat we terugkeren naar het appartement. In de avond besluiten we een brouwerij (je hebt er vier in de stad) op te zoeken voor een hapje en een drankje. 

Aangekomen bij de brouwerij is het tijd om hun bieren te proberen, ze hebben er niet heel veel, maar diegene die ze hadden waren goed te doen :-).


 Wat eten betreft gaat Tamara vandaag voor pasta, ik ga voor een lekker stuk koe. 


Uiteindelijk blijven we nog enkele uurtjes hier zitten. Morgen zijn de weersverwachtingen weer wat beter, droog en een graad of 22. We willen dan nog een tweetal musea gaan bezoeken in de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten