zondag 6 november 2022

BRNO, grot met militair verleden

Deze vrijdag gaan we een bezoekje brengen aan een grot, een grot welke deel uitmaakt van een hele reeks grotten waar we ook al eerder geweest waren. Het verschil met deze grot? Deze grot is in gebruik geweest bij het lokale leger, maar ook door de Duitsers. En er is nadien ook nog eens tijdens de koude oorlog een hele bunker in gebouwd.

De weg naar de bunker/grot is voornamelijk door bebossing, vooral het laatste deel van de route. Het regent op dit moment een klein beetje, maar de verwachtingen voor later vandaag zijn helaas niet echt heel goed als het om regen aankomt.

We komen iets te vroeg aan, we hadden graag vooraf nog bij een koffie-tentje gestopt, maar die was door wegwerkzaamheden lastig bereikbaar. We zijn de eerste (bezoekers) vandaag. 

We krijgen te horen dat de tour ipv 10u om 10u30 begint, wat in zal houden dat we nog wat langer moeten wachten. 1 Geluk: we kunnen alvast wel de de eerste etage van het gebouw bekijken waar ze diverse dingen uit het verleden tonen.


Door het museum(pje) zijn we zo doorgelopen, we hebben nog bijna een uur te wachten. We gaan even terug in de auto zitten om Youtube te kijken :-). Kwart over 10 lopen we naar de ingang waar iedereen zich verzamelt om te starten met de tour. De tour is in het Tsjechisch, maar wij hebben Engelse uitleg op papier erbij gehad.

Voordat we daadwerkelijk de grot ingaan hebben we een ruimte waar iedereen wat uitleg krijgt over de geschiedenis van deze grot. Na de uitleg mogen we door de grote deur heen lopen.

Tijdens de 2e wereldoorlog konden hier 300 mensen verblijven welke in 12-uur ploegen werkte. 

We liepen aan het begin langs veel bedden, heel erg veel bedden.


En als je in het verkeerde deel van een groep loopt heb je helaas erg weinig tijd om overal rustig foto's van te nemen. Aan het begin liepen we in zo'n verkeerd deel, gelukkig konden we nadien een iets andere positie in de groep aannemen. Het was aan het begin van de bunker een lange wandeling langs heel veel verschillende kamers.






Naast kantoren zijn er natuurlijk ook technische en communicatie ruimtes.


Ze hadden ook 2 ruimtes ingericht met een vliegveld opstelling en allerlei verschillende vliegtuig types. Geen idee waarom dat er was, dat konden wij helaas nergens uit halen. 


Verwacht van een toilet (en daar hebben ze er ook heel veel van) niet heel veel. Ik denk dat het een soort chemisch toilet is wat ze gebruiken, maar weet het niet heel zeker.

En dan gaan we van volledige verbouwing naar de "echte" grot. 




In de grot is een mix te vinden van militaire (er ligt overal zelfs asfalt), dieren uit het verleden (de grot-beer, en een grot-poes/leeuw). De hele combinatie maakt dit een erg bijzondere grot.








In de grot hebben ze deze avond ook een optreden, de gids gaf aan dat het om "volkszang"  oid gaat. Iets met triangels enz. 

Iets na 12u stappen we weer uit de grot. In de middag gaan we nog eventjes wat boodschapjes doen, maar in de avond gaan we weer wat lekkers eten en drinken.

Onderweg naar het centrum krijgen we wel wat druppels te verwerken.



Gelukkig vinden we een mooi plekje om een biertje te drinken en op te drogen.

Na een paar biertjes is het tijd om aan te sterken moet voedingsstoffen (ook al zit dat natuurlijk ook in bier). Tamara gaat voor spareribs, ik ga voor een lekkere burger.

 


Niet al te laat (we zaten er ook al redelijk op tijd) gaan we weer terug naar ons appartement. Inmiddels is het gelukkig weer droog. We doen nog ff rustig aan deze avond in het appartement. Morgen is het zaterdag, en gaan we BRNO in om meer te bekijken van de stad. Gelukkig zijn de weersverwachtingen positiever dan vandaag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten