donderdag 22 juni 2023

Dag 9, Boedepest deel 1

De eerste volledige dag in Boedepest, het gaat weer een lekkere zonnige dag worden vandaag.

 Na ons ontbijt in het appartement lopen we naar het oude centrum van Pest (Buda = links van de rivier, Pest rechts van de rivier). Een groot deel van onze wandeling zal door de wijk van ons appartement zijn. 

Naar het oude centrum lopen is ongeveer 2,5km vanaf ons appartement, goed te doen dus. Onderweg komen we nog wat mooie parken tegen en veel contrast tussen gebouwen en straten.





Onze eerste stop is een retro-museum in het centrum. Als we binnen stappen, stappen we al een beetje terug in de tijd. En door het hekje met de QR-code komen we eerste bij een soort appartement-kasten waarvan je de deurtjes kunt openen.



Ze hebben erg veel deurtjes die open kunnen, en ook erg veel leuke objecten achter de deurtjes verscholen. We gaan met de trap naar een hogere verdieping toe.


Ook op deze verdieping hebben ze een hoop leuke dingen tentoongesteld, veelal via dezelfde deurtjes. Ook dingen die je niet verwacht, zoals een bom of een straaljagerpilootpak (wat een woord)...






En alles wat een stekker heeft of in het huishouden voor komt, komt ook aan bod.







Ze hadden op deze verdieping ook een hele televisie-opname studio ingericht. 




Naast de filmstudio was een ruimte waar men een huiskamer en keuken had ingericht. De huiskamer konden we niet goed bekijken, er was een gezin met 2 kinderen waarbij het leek dat ze de keuze hadden gemaakt om daar te gaan wonen. We kregen geen enkele kans om daar fatsoenlijk te kijken voor een heeeeeele lange tijd.



We gaan nu naar de onderste verdieping, de kelder. De eerste ruimte waar we in komen is een ruimte welke toegewijd is aan ruimtevaart.



Verderop in de kelder hebben ze een oude auto staan.

En een oude Lada welke omgebouwd was tot simulator. Je kon hier in zitten en rijden, erg leuk gedaan!



En speelgoed, dat hadden ze hier ook nog veel staan.




Na het speelgoed gaan we weer naar de begaande grond waar de uitgang is. Al met al hebben we nog best lang rondgehuppeld in het museum. Mocht je in Boedapest zijn, ga hier gerust langs, het is echt de moeite waard.

We lopen vanuit het museum de stad verder door, het eerste park dat we tegenkomen is voorzien van een groot reuzenrad. Het rad was overigens niet druk bezocht, de hokjes zijn dichte hokjes, en met de 31 graden buiten ga je natuurlijk stuk in zo'n hokje.


We lopen richting het water, kijken wat daar allemaal te beleven is, bij het water komen we nog een mooi statig gebouw tegen.

En aan het water is verder niet veel te beleven. Er staan vooral veel touristen-standjes welke tours willen verkopen. Uitzicht op de overkant is natuurlijk wel mooi. De weg langs het water is op dit moment afgesloten waardoor je geen last hebt van verkeer.









We komen uitgelopen bij het parlementsgebouw. Een groot en indrukwekkend gebouw.



Er staat op dit moment een hele rij mensen die naar binnen willen, het lijkt erop dat er een event is zoals bijvoorbeeld een bruiloft. Met een lekker zomers kledingvoorschrift, meeste lopen in 3-delig pak. Lekker zo met 30+ graden in het zonnetje.


We lopen weer verder, het is inmiddels weer tijd om wat te gaan eten. Na een stukje lopen komen we terecht bij een mooi terrasje. Tamara gaat voor een lekker broodje, ik ga voor een hamburger. Na het schrokken zullen we vast geen honger meer hebben. 


Na de lunch gaan we weer terug richting het appartement om ff te relaxen en op te frissen. In de avond kiezen we een leuk plekje om wat te drinken. Of we erbij gaan eten weten we nog niet, we hebben aan het begin van de avond nog niet veel honger.

We belanden dus bij een plekje naast het station, ziet er gezellig uit.


Het was een leuke en gezellige avond. Morgen hebben we niet heel veel op de planning, veel museums zijn op maandag dicht, dus dat is sowieso een lastige optie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten