zaterdag 6 juli 2024

Dinsdag, woensdag en de rest, Klooster in Plasy en kastelen

Deze dinsdag gaan we een klooster bezoeken in het plaatsje Plasy, een klein half uurtje rijden vanaf Pilsen. Om kwart over 10 rijden we weg, als het goed is zijn we net op tijd voor de tour van 11u.

En de route is makkelijk, het is 1 rechte weg naar de bestemming.

Er zijn verschillende soorten rondleidingen, waaronder ook een rondleiding die specifiek gaat over het grondwater en het beheer daarvan, wij kiezen voor een reguliere rondleiding. 


Een beetje achtergrond informatie: het klooster is gesticht in 1144, in 1785 werd het onder Jozef II beëindigd. In de 19e eeuw werd het nog even de residentie van de Oostenrijkse bondskanselier. Wat dit klooster mede apart maakt is de eikenhouten fundering, en het feit dat deze het enkel houdt omdat het vanaf het begin volledig onder water staat. Als het water zakt gaat het hout rotten en is het over met de pret, en heb je een veredelde grindtuin over. 

We beginnen de tour in de kerk van het klooster.





En vandaar uit gaan we het klooster zelf in, startend in een lange hal waar oude deuren en geschilderde plafonds te vinden zijn. 



We zien zelfs al een deel van het grondwater waar de fundering in staat.

De tour is overigens in het Tsjechisch, maar we hebben een klein boekje in het Engels erbij gehad. Hebben we toch nog een beetje een idee waar het over gaat, ook al voelt het soms wel dat we veel informatie missen. We komen nu in een soort kapel aan, met een plafond met het hoogste punt op 24 meter. Hier zongen de monniken.



We lopen zo naar de ziekenboeg, maar voordat we dat doen stoppen we eerst bij een meditatie ruimte. Inclusief de pakken van de monniken. 


Als we naar de ziekenboeg lopen komen we voorbij een bijzondere trap waar een heel verhaal aan vast zat.


Een stukje verder komen we verschillende ruimtes tegen en oude kasten.







De volgende locatie is een kantoor van een hoog geplaatst persoon die er bijna nooit is, althans, dat is wat mij bijgebleven is :-). 



Vanuit deze ruimte lopen we naar een andere ruimte, weet helaas niet meer precies wat die ruimte inhield.



De laatste bezichtiging in dit gebouw is bij de fundering, we gaan een verdieping lager waar je gelijk kan zien wat luchtvochtigheid doet met de groei van mos, maar ook is het mogelijk om de fundering te bekijken.


Als we naar buiten lopen kunnen we gelijk door naar het volgende museum dat tegenover het klooster staat: het technische museum. En inderdaad, wie goed kijkt ziet ook Pivovar staan, ze hebben inderdaad ook een brouwerij :-).

We stappen binnen en kopen 2 kaartjes en beginnen aan de route in het museum. Aan het begin werd de weg gewezen door medewerkers, en ik dacht "waarom, zo moeilijk is dat toch niet?". Nou, al snel bleek dat het museum erg groot was, en een soort doolhof om de juiste route te lopen.

Het blijkt echt een heel technisch te zijn, ook voor mensen met een technisch beroep is er bijzonder veel informatie te vinden. Het lijkt soms wel of je in een bouwmarkt staat.



Ik blijkt echt heel veel te zien, van een stoeptegel tot aan een dak constructie. Ik ga er niet teveel woorden aan vuilmaken, ik dump gewoon enkele foto's :-).













Na het museum keren we weer terug naar ons appartement, om in de avond een locatie van de Raven brouwerij te bezoeken om wat te drinken en te eten. Het is er vrij rustig, dus we besluiten als afleiding ook maar de wedstrijd te volgen om te kijken of we komend weekend weer ergens met een biertje voetbal moeten gaan kijken. 



We gaan weer redelijk op tijd terug naar het appartement. Morgen willen we kastelen bezoeken, maar zijn helaas wel afhankelijk van het weer, er is wel regen verwacht morgen.

Woensdag, het bezoeken van kastelen (of eerder ruïnes)  

De woensdag begint heel nat als we uit het raam kijken, we wachten voordat we op pad gaan dus even totdat de regen stopt. 

Zodra de weersverwachtingen beter zijn, en de regen bijna is gestopt, is het tijd om op pad te gaan. Onze eerste stop is kasteel Krakovec, en is een klein uurtje rijden.

Aan het begin is het nog een beetje regenachtig.

Maar gelukkig klaart het al snel op. Onze hele route gaat over provinciale wegen en kleine dorpjes. Inclusief wegwerkzaamheden waar onze auto weer lekker vuil van wordt.





Aangekomen bij de ruïne (het is geen kasteel meer), kunnen we de auto dichtbij de ingang parkeren. we lopen naar de ingang om een kaartje te kopen, links en rechts hebben we mooi uitzicht op de omgeving.



De bouw van dit kasteel is in 1381 gestart, en heeft 2 jaar geduurd. Het kasteel is bewoond tot aan 1783, totdat brand het kasteel heeft verwoest. We lopen naar binnen, we zijn niet de enige, maar het is gelukkig niet te druk.




Echt heel groot is het niet, dus we lopen eigenlijk vrij vlot door alles heen.






We lopen weer terug naar de auto, op naar het volgende plek: Kasteel Žebrák.

En ook deze route gaat over mooie provinciale wegen.




Zo'n 2km voor aankomst zien we al een kasteel op de berg staan.

Maar dat is niet het kasteel dat wij gaan bezoeken, er staan hier 2 kastelen naast elkaar. 1 kasteel op een grote heuvel, en een ruïne op een kleinere. Wij gaan de kleinere heuvel pakken. Op de foto hieronder zie je links de ruine, rechts op de grotere heuvel het kasteel. En ja, beide moet je flink heuvelop, want de auto kun je niet verder krijgen dan waar we stonden (okay, 200 meter verderop op een parkeerplaats).

We moeten om de ruïne te bezoeken om de heuvel lopen en daar naar boven lopen. Het bordje geeft op passende wijze een waarschuwing aan mensen die slecht ter been zijn :-). Het oorspronkelijke kasteel was overigens gebouwd na 1250, de exacte datum is niet bekend.


We klauteren even door, en moeten uiteindelijk om bij de toren te komen nog een kaartje kopen.





Jammer, bij de toren zijn ze vergeten een lift te bouwen, we zijn dus aangewezen op trappen.


Boven heb je een mooi uitzicht over de omgeving.



We hebben weer even genoeg geklauterd en lopen terug naar de auto, tijd om terug te keren naar ons appartement. En de terugweg kunnen we eenvoudig de snelweg pakken, dus gaat aanzienlijk sneller dan de heenweg.

In de avond is het uiteraard weer tijd voor een lekker hapje en drankje.



Morgen is onze laatste hele dag in Pilsen, vrijdag rijden we tenslotte weer naar huis. We hebben niet heel veel gepland voor morgen, maar wie weet wat we allemaal nog zien :-). 

Donderdag, onze laatste dag in Pilsen

Deze donderdag is onze laatste dag in Pilsen, er is geen zonnig weer verwacht, maar we hebben ook geen heel bijzondere dingen verder ingepland, vandaag gaan we lekker rustig aan doen. We beginnen in de ochtend met het winkelcentrum om wat inkopen te doen om mee naar huis te nemen, kunnen we gelijk de auto volladen met stroom, en met andere dingen die we hebben gekocht natuurlijk :-) .




In de loop van de middag lopen we naar de brouwerij, echt mooi weer om op het terras te zitten is het niet, dus dan maar binnen een biertje pakken. In de avond is er overigens een optreden van een band waar ze al voorbereidingen voor aan het maken zijn.


Als we vanuit de brouwerij weg lopen is het inmiddels ook al weer tijd om een plekje uit te zoeken om een hapje te eten. We kiezen een steak-restaurant in de wijk Pilsen-1, de wijk waar ook ons appartement ligt. Binnen pakken we eerst nog een drankje voordat we een koe naar binnen gaan werken. We pakken beide een lekkere steak met gegrilde groene asperges. Jammie! We zijn overigens net op tijd binnen gekomen, want inmiddels regent het weer buiten.




Als we uitgegeten zijn gaan we weer op tijd weg. We willen vanavond alvast wat spullen inpakken zodat we morgen lekker op tijd weg kunnen rijden.

Vrijdag, de terugweg

Allebei worden we veel te vroeg wakker door de slechte matrassen in het appartement, wel het voordeel: we kunnen extra vroeg vertrekken :-). We hadden al veel ingepakt, en zelfs al in de auto liggen. Het weer is deze ochtend in ieder geval goed, het is droog.

Om kwart over 5 zijn we op pad. Ja, inderdaad, heel vroeg dus.

Aan het begin van de route is het nog mistig op bepaalde plekken, maar dat is gezien de tijd niet zo heel vreemd.

Onderweg is het nog even afwachten hoe druk het gaat worden. In Tsjechie was de schoolvakantie al begonnen, in Nederland is dit de laatste dag voor de vakantie. Vooralsnog is het grotendeel van de route erg rustig.



Zodra we bij Nederland in de buurt komen is het een ander verhaal, daar lopen we best wat vertraging op. Uiteindelijk komen we halverwege de middag weer thuis, een uurtje later dan gehoopt. Het is weer een mooie vakantie geweest :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten