woensdag 3 juli 2024

Zondag, onderweg naar Pilsen met enkele tussenstops

 Deze ochtend rijden we weer richting Pilsen. Om iets voor 10 stappen we in de auto en zijn we onderweg.

Onze eerste tussenstop is het plaatsje Vodňany, met net geen 8000 inwoners niet heel groot. We parkeren de auto midden op het dorpsplein. Eigenlijk best jammer dat meer dan de helft van zo'n plein parkeerplaats is, dat doet wel wat af van de rest van de uitstraling.


We lopen een rondje door het dorp, langs een klein riviertje. 




Een grote schoorsteen in het centrum is voorzien van een familie ooievaars.

We stappen weer in de auto om naar het volgende plaatsje te rijden. De wegen waar we vandaag over rijden zijn mooie provinciale wegen, dus het is een lekker relax ritje.


De volgende stop is het plaatsje Strakonice, met zo'n 24.000 inwoners al een stuk groter dan Vodňany. We parkeren de auto net buiten het centrum en lopen op het centrum af. Bij een grote brug zien we mensen in het water badderen.


Het centrum van het stadje is redelijk uitgestorven. Maar is het dan natuurlijk ook zondag.



Aan de andere kant van het stadje steken we het water weer over, ook daar zitten mensen lekker in het water.


Aan de andere kant staat ook een kasteel, welke we overigens niet gaan bezoeken vandaag.

We lopen weer terug naar de auto om koers te zetten naar de volgende locatie. 


Onze volgende stop is in de plaats Klatovy, met ca 23.000 inwoners ongeveer even groot als onze vorige stop.

Ook hier in het centrum is het rustig, ook al staan er ook in dit plaatste best veel auto's geparkeerd op het dorpsplein. Je ziet dat inmiddels de zon verdwenen is achter de wolkjes, echt kouder is het echter nog niet geworden.


We besluiten om hier wel even een korte pauze te maken op een terras.

En na de korte pauze lopen we naar de Klatovské katakomby, catacomben uit de periode 1656 - 1783. We kopen twee relatief dure kaartjes en gaan naar binnen. 

De eerste ruimte was vooral ingericht met boekwerken en brieven. Heel erg veel tekst als je alles door wilt nemen, en lastig door te komen.

Deze catacomben zijn gebouwd als onderdeel van de kerk, en was een begraafplaats voor leden van hun orde en weldoeners van plaatselijke adel, het leger en de stadsmensen. Een hoop dus. In totaal zijn er zo'n 200 mensen ondergebracht in deze catacomben.

Vanuit de algemene ruimte kun je al een blik werpen op de graven, en ook ondergronds liggen er nog meer kisten.


Ze hadden een luchtcirculatie systeem gemaakt dat er voor zorgde dat de lichamen uitdroogde, en op deze manier werden gemummificeerd. Elk lichaam weegt nu zo'n 8-10 kilo. In de jaren 30 is tijdens een reparatie van het dak veel afval gedumpt in de ventilatiekanalen waardoor er zo'n 140 mummies uiteen zijn gevallen, deze zijn in een massagraf begraven op de begraafplaats van de kerk.





Het is allemaal heel interessant om te zien en te lezen, de mummies zijn ook met de CT-scan onderzocht, waaruit ze ook soms hebben kunnen achterhalen waardoor ze overleden zijn. Het hele gebeuren is ook best groot met verschillende gangen.





Als we naar buiten lopen blijkt het te regen, aaarghhhh, niet zo hard gelukkig, maar hard genoeg om nat aan te komen bij de auto die een stukje verderop bij een laadpaal staat geparkeerd.

We gaan door, op naar pilsen. Als we eenmaal in de auto zitten is de regen weer voorbij.

Om een uur of 3 komen we bij ons appartement aan, een appartement waar we nog niet eerder gezeten hebben, maar lekker dicht bij het centrum waarop we ook een mooi uitzicht hebben.


In de avond happen we iets lekkers weg bij het restaurant Lékárna aan het dorpsplein. Jammie!

Als we weer teruglopen naar het appartement is het droog, maar dat was 5 minuten daarvoor niet. Het blijft allemaal lastig te voorspellen, hopen dat het weer morgen wat beter is.

Maandag, Pilsen

En dan zitten we de rest van de week in Pilsen :-). De weersvoorspellingen voor deze week zijn aanzienlijk kouder en natter dan de vorige weken. In de ochtend heb ik nog een werkafspraak, maar iets voor het middaguur huppelen we toch nog lekker in het zonnetje naar het centrum toe.

En wat is de planning verder voor vandaag? Nou, eigenlijk niet veel. Gewoon lekker door de stad wandelen en een terrasje pakken aan het water. Niet heel veel om te laten zien dus :-).


 In de avond gaan we eten bij een goed restaurant in het centrum van Pilsen.


Morgen hebben we de planning om weer op pad te gaan om iets meer te zien in de omgeving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten