dinsdag 2 juli 2024

Vrijdag en zaterdag in České Budějovice

Deze vrijdagochtend gaan lekker op pad in České Budějovice om het stadje verder te verkennen. Als we het hotel uitlopen komen we al vrij snel bij het kleine riviertje (Mlýnská stoka) dat door de stad loopt 2 opmerkelijke diertjes tegen. 


Langs de oude binnenstad ligt naast het kanaaltje zoals hierboven ook nog een grotere rivier, de Malše. Naast de rivier zie je een hoop wandelaars en fietsers. Je kunt er ook waterfietsen huren. En het moment dat wij er waren ook opnames van een interview.
 




Als we het centrum induiken zien we een hoop kleine straatjes, smalle steegjes en kleurrijke gebouwen.






Het plein in het centrum is zoals in elke Tsjechische stad en dorp onmisbaar. Ze hadden nu ook tijdelijk een expositie met historische foto's die ze op de grond hadden geplakt.







We lopen het centrum uit, richting het zuiden van de stad. Als we door een parkje lopen merken we op een gegeven moment dat het weer wat gaat betrekken. We wisten dat er onweer werd verwacht, maar het komt wat vroeger dan gepland. We zien vanuit het zuiden donkere wolken opdoemen.



We lopen snel richting het centrum terug, de wolken worden alsmaar donkerder, en het rommelen is al erg goed hoorbaar. Aangekomen in het centrum ziet het er niet rooskleurig uit. 


We pakken snel een plekje op het terras, dat overigens erg snel volloopt met mensen die een plekje zoeken om te schuilen. Het is inmiddels ook bijna 12 uur, dus we kunnen zo gelijk ook wel wat lunch bestellen. Maar eerst een pilsje. 

Voor de lunch gaat Tamara voor een worst, ik ga voor een heerlijke knoflook soep, meer Tsjechisch dan dit gaat de lunch er niet uit zien :-). 


Als het weer droog is gaan we weer op pad, er liggen aardig wat plassen op de weg na de flinke regenbui. 


We lopen nu richting een groot park, Park Stromovka, in het westen van de stad. 



Aangekomen bij het park, het is nog een beetje nat, het is een erg groen park. Het is er op dit moment lekker rustig.



Naast wandelen kun je hier ook nog discgolfen en is er een enorme zwemvijver. Op het moment dat wij daar rondhuppelen zijn ook mensen in de zwemvijver aan het rond dobberen.



We lopen weer op ons gemak terug naar het hotel, kunnen we nog daar rustig zitten, het blog bijwerken en voorbereiden om vanavond om weer ergens een hapje te gaan eten.

En dat eten gaan we zeker doen, we hebben een leuk tentje gevonden dat bij het kleine kanaaltje ligt (of eigenlijk letterlijk over het kanaaltje). 

Bij aankomst laat ik gelijk een Budvar 33 (een meer hoppige variant) aanrukken. Jammie!

Tamara kiest voor een broodje pulled beef, ik voor een Aziatisch noodle gerecht. Het is een leuk aangekleed en kleurrijk tentje. 



Een druk leuk tentje houdt ook in: om 19u is onze tafel gereserveerd door andere, we moeten dus op tijd wegwezen. Het weer is redelijk dramatisch, maar gelukkig kunnen we tussen de buien vluchten naar een andere plek. Een klein lokaal cafeetje dat er uit ziet alsof het is blijven hangen in de communistische Tsjecho-Slowakije tijd.


Maar dat maakt op zich niet uit, op de prijslijst hierboven staat een halve liter Gambrinus voor 1,70 euro, daar kun je niet veel over klagen lijkt mij.

Dus we drinken lekker een pilsje. De tent heeft ook een aparte balie waar mensen kunnen gokken op wedstrijden.

Morgen gaan we de stad verder bekijken. De verwachting is zo'n 33 graden, dus dat zal niet heel actief rondhuppelen worden.

Zaterdag in České Budějovice

Vandaag zijn de verwachtingen van het weer erg warm, zo'n 33 graden. We hebben dus niet al te veel activiteiten voor vandaag op het programma staan. We gaan nog lekker door het plaatsje lopen, en een museum bezoeken. 

We lopen dit keer een iets andere route lang het centrum, deze route gaat ook langs een dam in de rivier. 

En vandaag lopen we langs een parkje over een ander riviertje waar ze gisteren een groot vlot hebben gebouwd. 


Langs het water lopen we verder richting het museum.

Aangekomen bij het museum kopen we 2 kaartjes.

We hebben in totaal 3 verdiepingen te bekijken, we beginnen helemaal bovenaan. Daar krijgen we uitleg over de verschillende regio's in regio Bohemia, en de verschillende dieren en planten.



Ook hier hebben ze een hele hoop mineralen uitgestald staan.


De lokale history komt goed aan bod in dit museum.





Dan komen we in een gedeelte terecht dat over de history in de stad gaat, en die heeft een lange geschiedenis welke start in 1265.

Ze hebben het mooi ingericht, goede uitleg erbij, en een hoop interactieve. schermen opgesteld waar je meer info kan ophalen.




Soms worden er binnen 1 kamer forse sprongen gemaakt in de tijd. 



En de afdeling doekoe mag natuurlijk ook niet ontbreken :-).


Aan het einde van deze afdeling hebben ze ook nog wat andere zaken uitgestald, een beetje afgezonderd van de rest. 


Dan gaan we naar de begaande grond, de laatste verdieping. Aan 1 kant hebben ze een tijdelijke expositie over Jan Žižka, maar ik kon niet helemaal thuisbrengen wat nu exact het idee was van deze expositie. Jan Žižka is een generaal uit de 14e eeuw, maar veel objecten die hier lagen waren veelal uit een andere tijd of lastig te matchen. We zullen wel iets gemist hebben :-). Veel was ook enkel in het Tsjechisch, dat helpt er natuurlijk ook niet aan mee (dat was overigens niet in de rest van het museum).


Aan de andere kant van de verdieping is een expositie over sport geschiedenis. Dit was best een interessante opzet. 





We huppelen de warmte weer in als we het museum helemaal bekeken hebben. Tegenover de ingang, als je de parkeerplaats over loopt, kom je uit bij een mooi klein parkje met bloemen, in dat parkje staat een herdenking aan Tsjechische RAF-piloten tijdens de 2e wereldoorlog welke voor de Royal air force vlogen.

We lopen weer een stukje verder, het doel is om even een kijkje te nemen in een nieuwe gedeelte van de binnenstad. Maar daar aangekomen bleek deze redelijk uitgestorven te zijn.

We lopen weer richting het oude centrum, waar we een mooi plekje uitzoeken om de lunch te verorberen. het is eigenlijk veel te warm om te eten, dus de lunch blijft klein en licht.

Na de lunch lopen we naar de andere kant van het centrum, we zoeken verkoeling in een groot winkelcentrum. 

We hebben met dit warme weer al met al toch nog best een hoop stapjes gezet, en na het huppelen door het winkelcentrum is het dan ook tijd om nog even terug te keren naar ons appartement. 

In de avond gaan we lekker zitten op het terras bij de overburen.



Morgen rijden we in de ochtend weer terug naar Pilsen, maar niet zonder een aantal tussenstops onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten