zondag 18 juni 2017

Dag 1, 17 juni, Berlijn

Dag 1?

Wat nou dag 1? Ik hoor jullie al denken. Tsja, ik weet het, ik heb geen blog-introductie voor deze vakantie gemaakt. En waarom? Toch te weinig tijd gereserveerd denk ik. Zowel voor het blog, alsook voor de vakantie heb ik soms het vermoeden.

En Berlijn lees ik? Wat nog meer?

Deze vakantie is een korte vakantie, van zaterdag t/m zaterdag, een weekje vakantie dus. We beginnen in Berlijn, rijden door Polen en komen weer terug in Berlijn. In een kort overzichtje:

Zaterdag Aankomst in Berlijn
Zondag Berlijn
Maandag Vertrek van Berlijn naar Wroclaw, Polen.
Dinsdag Vertrek Wrowlaw, Polen naar Krakow, Polen.
Donderdag Vertrek Krakow, Polen naar Poznan Polen
Vrijdag Vertrek Poznan Polen naar Berlijn
Zaterdag We vertrekken van Berlijn weer terug naar huis.

En wat zijn de doelen deze vakantie?

Dat lijkt heel makkelijk:
Berlijn: DDR
Polen: WWII

Het komt er in het kort op neem dat we in Berlijn onszelf gaan focussen op de DDR tijd, de tijd dat het volk werd onderdrukt door het socialistische regime. In Polen gaan we terug in de geschiedenis naar de WW-2 tijd, de tijd waar het nationaal socialistische regime op hol sloeg onder leiding van Adolf Hitler. Zo bezoeken we de welbekende Auswitch, maar de bedoeling is om ook een hoop mee te gaan krijgen van de stuk minder bekende Projekt Riese (bij Wroclaw) en Miedzyrzecki (een regio met ondergrondse bunkers). Bij Krakow gaan we ook nog een bezoekje brengen aan de bekende zoutmijnen.

Okay, dus het is al dag 1

We vliegen dit keer vanaf Zaventem, voor ons maakt deze locatie wat afstand betreft niet veel uit met Schiphol. Als we eenmaal op de luchthaven aankomen hebben we de volgende keer als het financieel niet veel verschil met zich meebrengt denk ik toch wel weer de voorkeur naar Schiphol. De luchthaven is niet heel klein, maar de manier hoe je op sommige plekken met je bagage de lift in moet (en wij zaten nog buiten het hoofd-seizoen).... Nee, het is het allemaal net niet.

Als we aankomen hebben we 1 koffer welke we moeten inchecken, als we dat via de computer hebben gedaan is het tijd voor de lunch.


Op de foto hierboven zie je een lunch ter waarde van 23 euro. Tsja.... Nu ben ik zelf over het algemeen niet echt moeilijk over prijzen, maar dit gaat wel een beetje ver in Belgenland.

We zijn overigens best wel vroeg aangekomen bij de luchthaven, en hebben dus best wel wat tijd over om ons te vervelen :-). De "gratis" wifi op de luchthaven werkt niet, daar zijn we al vrij snel achter. We hebben wel de tijd om heel de luchthaven een paar keer te doorkruisen, wat we ook maar gaan doen. Je moet iets met de tijd tenslotte. Eenmaal aangekomen in ons vliegtuig(je), een Soechoj Superjet 100, is het hartstikke warm in het vliegtuig, maar het is gelukkig maar een vlucht van iets minder dan anderhalf uur.


De vlucht gaat zo voorbij, we kunnen namelijk allebei slapen tijdens de vlucht :-). Eenmaal wakker vliegen we ongeveer 20 minuten voor ons einddoel: luchthaven tegel, Berlijn.


Als we zijn geland (een kwartiertje later dan de planning) duurt het ongeveer 20 minuutjes voordat we onze koffer hebben, we lopen naar de Car Rental locatie (met trappen, lekker makkelijk met de koffers... zucht..) om onze auto op te halen voor de komende dagen.


Aangekomen bij Europcar, 1 van de weinige waarbij de auto ook naar Polen mag, krijgen we de sleutels van onze auto voor de komende dagen. Een VW Passat wagon diesel.. Broem broem.


We stappen in de auto, monteren de dashcam, en zetten vaart richting ons hotel. Het is inmiddels toch al wel wat later dan we gedacht hadden. We willen vanavond ook nog Berlijn gaan verkennen.


Aangekomen bij het hotel


Na ongeveer een klein half uurtje komen we bij het hotel welke in het "oude" DDR gedeelte ligt bij het centrum. Het hotel is redelijk netjes, maar niet echt een uitblinker met vriendelijk personeel. Na het douchen gaan we richting Alexanderplatz en verkennen de regio.




De voormalige leiders en grondleggers van het socialisme worden nog op vele plekken met standbeelden vertoond.



Onderweg besluiten we ook om (eindelijk) ergens wat te gaan eten. Het is inmiddels 8 uur, en onze magen beginnen toch wel te knorren.

Aangekomen bij een "oud duits" gedeelte met leuke restaurantjes kiezen we een leuk terrasje uit om te gaan eten. Tamara gaat voor een curry worst, ik ga voor een deel van een varkens poot (knuckle of a porck).  Het eten is lekker, en het bier gaat er ook wel goed in.





Als we een tijdje hebben gezeten lopen we verder naar  Alexanderplatz, het valt echt op dat ze in dit gedeelte van Berlijn alles (maar dan ook echt bijna alles) aan het renoveren zijn. We zien heel erg weinig van de oude gebouwen of bezienswaardigheden, bijna alles is afgeschermd of gedeeltelijk in renovatie. Jammer, maar helaas niet aan te doen.






Op Alexanderplatz is een Afrikaans feest bezig, een markt (geloof mij, echt niets bijzonders) met ook wat eten erbij. We zijn er echt snel op uitgekeken. Het begint in middels ook al een beetje te schemeren, we besluiten via een andere route weer richting het hotel te lopen.






Eenmaal bij het hotel aangekomen zijn we toch wel aardig moe, dit soort dagen putten je aardig uit. We gaan snel naar onze mand toe, morgen hebben we een hele dag ingepland in Berlijn, waarbij we een aantal musea, maar ook zeker andere dingen gaan verkennen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten