donderdag 22 juni 2017

Dag 4, 20 juni, van Wroclaw naar Krakau via Katowice

Vandaag is rijden we van Wroclaw naar Krakau, we besluiten in de ochtend dit te doen met een tussenstop in de stad Katowice om Nikiszowiec te bezoeken, een oud dorpje om mijnwerkers te huisvesten.



Als we klaar zijn met het ontbijt in het hotel laden we onze spulletjes in de auto en gaan op weg. We rijden midden in de spits weg, maar echt file rijden is enkel een klein beetje in de stad zelf. Op de snelweg kunnen we gewoon doorrijden. Als je een beetje met het verkeer mee wilt rijden op de snelweg dan kun je de cruise-control op 160 km/u zetten, maar 180 of zelfs harder is ook geen enkel probleem. Mensen op de rechter baan houden over het algemeen rekening met verkeer dat harder rijdt, en in tegenstelling tot Nederland pleuren mensen niet zomaar hun auto naar de linkerbaan. Dit in combinatie met de perfecte snelwegen (het is wel tol) is het heerlijk om hier te rijden.



Nikiszowiec


Als we de wijk Nikiszowiec willen bezoeken is het handig om eerst wat informatie op te halen in  het toeristencentrum van Katowice, deze ligt midden in het (autovrije) centrum.  Aangekomen in het centrum parkeren we onze auto in een grote parkeergarage onder een enorm nieuw winkelcentrum Galeria Katowicka.



Om bij het centrum te komen lopen we eerst even door het winkelcentrum heen.




Het is redelijk druk in het centrum, we lopen redelijk recht op ons doel af en krijgen bij aankomst een foldertje mee met een plattegrond en informatie over bepaalde punten in de wijk.






We lopen weer terug richting de auto, halen nog wel even wat broodjes bij een supermarkt om te eten onderweg.

Aangekomen bij Nikiszowiec parkeren wij de auto aan de rand van de wijk. De complete wijk is nog in gebruik, er wonen nog mensen en er zitten nog bedrijven in de grotere kantoorpanden. Het is echter niet meer de mijn-wijk wat het oorspronkelijk was.






Aangekomen in het centrum van de wijk valt de bouwstijl wel echt op, het is echt een typische bouwstijl met een aparte uitstraling. We lopen ook nog even een museum in welke gevestigd is op het plein.






Het museum valt tegen, het enige wat daar eigenlijk te zien is zijn wat foto's en een interieur van een oud pools-huis. Verder nog wat apparaten welke vroeger gebruikt werden om te wassen.





We lopen nog een rondje door de wijk en besluiten dan weer verder te rijden richting Krakau.

Krakau

Aangekomen in Krakau werkt het verkeer niet echt mee in het centrum. Het is er best druk, zowel met auto's, maar ook zeker met een hoop voetgangers. Bij het hotel weten we gelukkig wel de auto redelijk voor de deur te parkeren. Hier is het blijkbaar normaal de auto half op de stoep te zetten, iets wat best rommelig overkomt.



Het hotel is een mooi hotel met een erg leuke uitstraling. De kamer is wat klein, heeft wat weinig stop contacten maar lijkt verder erg schoon. Na onszelf te hebben opgefrist reserveer ik bij de balie het restaurant onder het hotel waar ze een Poolse kaart hebben.

In het restaurant gaat Tamara voor een kaas voorgerecht en een lamsrack als hoofdgerecht. Ik kies voor verschillende hapjes in een soort pasta als voorgerecht en iets met een been van een kalf. Het eten smaakt erg goed. Als afsluiter kregen we ook nog een Elderflower vodka, wat eigenlijk best goed smaakt :-).







Na het eten is het tijd om het centrum van Krakau in te duiken, echt lang gaat het waarschijnlijk niet worden, we zijn toch best moe naar een hele dag lopen en rijden. Het oude centrum van Krakau is echter niet heel erg groot, dus op zich vrij snel door te lopen. De stad is overigens wel echt een toeristenstad, dat merk je eigenlijk aan alles in het centrum.







Morgen blijven we in de regio Krakau. In de ochtend bezoeken we de zoutmijnen welke op 20 minuten rijden van Krakau te vinden zijn en in de middag brengen we een bezoek aan Auschwitz, ongeveer een uurtje rijden van Krakau (iets onder Katowice).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten