maandag 19 juni 2017

Dag 2, 18 juni, Berlijn

Dag 2 breekt aan, de tweede dag Berlijn staat op het programma.

De planning


De planning is vandaag opgesplitst in twee simpele dingen


Ochtend

  1. Bezoek aan Hohenschönhausen, een gevangenis van de Stasi waar mensen in terecht kwamen als ze zich verzette tegen de socialisten. 
  2. Stasi museum, een museum welke uitleg geeft over de Stasi (Ministerie voor Staatsveiligheid). 
  3. De Berlijnse muur, 1 van de weinige stukken muur welke nog zijn overgebleven uit de oude tijd.


De rest van de dag

Een flinke wandeling door de rest van Berlijn, voornamelijk rondom Brandenburger Tor. Het park links (de oude west-kant), en uiteraard de oostkant.

En de praktijk


Tsja, het is altijd maar weer afwachten of de praktijk ook zo goed werkt als in de eerder opgemaakte planning. Nou, niet helemaal deze dag.

In de ochtend komen we lekker vroeg onze mand uit, en gaan een ontbijt regelen bij een bakker op loopafstand van het hotel (hotel ontbijten zijn over het algemeen veel te duur voor wat je krijgt). We nemen een paar lekkere broodjes en lekkere koffie (wat veel te veel is voor mij).




Eenmaal klaar met het ontbijt lopen we weer terug naar het hotel om onze spulletjes op te halen (camera's etc), en vertrekken we met de auto naar de eerste stop: Hohenschönhausen.

Hohenschönhausen


We komen uiteindelijk om half 10 aan bij Hohenschönhausen, iets later dan de planning helaas. Om 10u staat de eerst volgende rondleiding op de planning, helaas wel enkel in het Duits. Aangezien de Engelse rondleiding een stuk later begint besluiten we toch maar te gaan voor de Duits-talige, we zien wel hoever we het gaan verstaan.


Bij de start komen we er snel achter dat onze gids vrij zacht praat, wat resulteert dat het heel erg lastig is om te volgen (we zijn beide geen held in Duits, ikzelf al helemaal niet). Hij gaf blijkbaar aan het begin aan dat het wel toegestaan is om alles te fotograferen, maar niet filmen. Nou, dat mocht hij dus nog een keer uitgebreid uitleggen toen ik alles zat te filmen :-).


De gids is zelf in de DDR-tijd ook slachtoffer geworden van de overheid, en heeft in totaal een jaar vastgezeten in deze gevangenis. In die tijd heeft hij een hoop meegemaakt, waaronder ook martelingen.



De gevangenis zelf is indrukwekkend om te zien, het feit dat mensen ook nog psychologisch werden gemarteld, en de manier waarop was erg moeilijk om je voor te stellen. Ook de feiten waar deze mensen voor vastgezet zijn is natuurlijk te absurd voor woorden.



Stasi museum


Na een rondleiding van ongeveer 2 uur zijn we klaar bij de gevangenis, we kopen daar nog een paar lekkere broodjes om onderweg op te eten als we naar de Stasi museum rijden, deze ligt op ongeveer 20 minuutjes rijden van de gevangenis.

Het museum staat ergens midden in een woonwijk, een woonwijk met een echte Sojvet uitstraling, Grijs/grauwe blokkendoos flatgebouwen, met een hoop groen er omheen. Het museum zit overigens nog steeds in hetzelfde gebouw waar het vroeger de Stasi gevestigd was.  Ik kreeg weer een beetje het Tjernobyl gevoel toen we daar rondreden.




Het museum is een aantal verdiepingen met een complete verhaallijn. Het gebouw is nog grotendeels in de staat zoals het vroeg was.












Na ongeveer een uurtje in het museum te hebben rondgesnuffeld zijn we uitgekeken, we gaan door naar de volgende stop in de planning, een deel van de Berlijnse muur.

De Berlijnse muur

De route van het Stasi museum naar de Berlijnse muur zou ongeveer 20 minuten zijn... Zou zijn.... Ts
ja.... En dan komen we er onderweg achter dat er een 1-naar grootste wielerronde vandaag bezig is in Berlijn. Er is een complete ronde precies om het centrum waar ons hotel zit, en waar we ook precies langs moeten rijden om naar de Berlijnse muur te gaan.



Drie kwartier later komen we eindelijk aan bij de Berlijnse muur, eerst lopen we richting de muur via een park, althans, de begrafenis waar we opeens in belanden bleek toch geen park te zijn. En aan de achterkant bleek geen opening, we moeten dus weer terug lopen naar de auto om een stukje verder te rijden.





Eenmaal aangekomen bij de juiste locatie zien we een indrukwekkende opstelling van de oude muur in de oorspronkelijke staat. Hier wordt ook goed duidelijk hoe massaal zo'n muur is, we praten tenslotte niet over een simpele muur, we praten over twee muren met een zone ertussen.


Na een kwartier zijn we al uitgekeken, het is tenslotte niet heel groots opgezet, en langer blijven hangen is aan ons niet echt besteedt. Inmiddels is het ook al kwart over twee, en we zouden dit eigenlijk al voor de middag hebben af willen ronden.

Deel 2 van de planning

We rijden weer terug naar het hotel om onze auto te parkeren en te voet verder te gaan. Voordat het zover is rijden we onszelf helemaal zoek in Berlijn vanwege de wielerronde, de volledige ring is afgesloten, en na navraag bij een verkeersregelaar blijken er enkele doorgangen te zijn bij tunnels.. Meneer spreekt heel slecht Engels, maar uiteindelijk krijgen we toch door op een klein kaartje waar de tunnels ongeveer liggen waar we doorheen kunnen. Resultaat: na ongeveer anderhalf uur beginnen we eindelijk aan onze wandeling in Berlijn.



We lopen door het centrum richting het Tränenpalast, een grensovergang tussen oost- en west-Berlijn. Het is indrukwekkend om te zien wat je hier ziet. Smokkelpogingen, visum-informatie, verhalen van mensen, het is een mooie locatie waar je veel informatie op kan doen.






Als we uitgekeken zijn in het museum lopen we door richting het grote park bij Brandenburger Tor, hier merken we al snel dat ook de wielerronde ook hier grote sporen achterlaat. Het is jammer, maar we doen er niets aan. We lopen het lijstje met bezienswaardigheden af zover mogelijk.






We eindigen uiteindelijk bij Checkpoint Charlie, welke vlakbij ons hotel ligt. Deze huidige opstelling heeft tussen de McDonalds en de KFC nog maar weinig weg van de oorspronkelijke opzet, maar we hebben toch maar een bezoekje gebracht.



We lopen weer terug naar ons hotel, het is inmiddels 6 uur geweest, en onze voetjes beginnen nu inmiddels toch wel wat minder lekker aan te voelen. We frissen ons op en gaan op zoek naar een leuk tentje om wat te eten. Eenmaal een leuk tentje gevonden gaat Tamara voor varkenshaas, ik ga voor een schnitzel. En uiteraard een lekker bijpassend pilsje :-).





Als alles eenmaal op is, en de pilsjes een paar keer opnieuw zijn gevuld is het tijd om naar het hotel terug te gaan. Het is morgen weer vroeg opstaan als we van Berlijn naar Wroclaw in Polen rijden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten