dinsdag 17 september 2019

Dag 13, de rit naar Plzeň

Vandaag rijden we naar Plzeň, maar niet zonder tussenstop. We stoppen halverwege bij concentratie/werkkamp Památník Vojna u Příbrami. Deze is opgebouwd door de Duitsers in WWII en nadien overgenomen door de communisten.


In de ochtend stappen we het koffie-tentje naast ons hotel binnen om wat koffie met ontbijt naar binnen te werken, eenmaal uitgegeten vertrekken we rond 9u45 uit het plaatsje. De route is weer flink afwisselend, soms korte stukjes autowegen, maar voornamelijk slingerweggetjes met veel blinde bochten. Op zich niet erg, maar die Tjechen rijden alsof ze suïcidaal zijn. Mag je ergens 90 en rij je 95? Je wordt ingehaald, hoe smal de weggetjes ook zijn.  Hoe dan ook, het zijn op zich wel leuke weggetjes om te rijden.

Rond half 12 arriveren we bij onze stop: het kamp.






We zien een paar auto's staan, maar het blijkt allemaal van het personeel te zijn. Er blijkt verder niemand te zijn op dit moment. De dame achter de toonbank is vriendelijk, maar spreekt geen Engels en gebrekkig Duits. Het kwam er uiteindelijk op neer: ik maak voor jullie alle gebouwen open en je mag zelf vrij rondlopen. Mooi :-).

We begonnen met een uitkijktoren bij het nieuwe complex waar je een goed overzicht had van het complex.



Vanuit de uitkijktoren lopen we naar het eerste gebouw toe waar ze een verhaallijn hebben uitstaan van de geschiedenis. Het is voornamelijk de geschiedenis van na WWII welke ze vertellen, de geschiedenis waar de communisten aan de macht kwamen. Dit kamp was opgezet om arbeid te verichten in het winnen van uranium.











We lopen naar het volgende gebouw.



Het gebouw ligt een meter of 30 verderop, ze hebben hier barakken nagemaakt.



We lopen nadien naar de gebouwen binnen de afrastering, niet alle gebouwen staan er meer. Ze hebben met steentjes proberen aan te geven waar de gebouwen vroeger stonden.








Het eerste gebouw dat we op het terrein binnen gaan is een cultureel centrum.





Het volgende gebouw is een ziekenboeg.




En het laatste gebouw dat we binnen gaan zijn wederom barakken.









Buiten hebben ze nog wat wagentjes staan voor de mijnbouw, naast dit kamp heb je nog enkele andere musea hier in de omgeving welke allemaal aan elkaar gerelateerd zijn. Wij gaan daar echter niet naartoe.



We stappen rond 11u40 weer in de auto om verder te rijden richting Plzeň. We maken nog wel een korte tussenstop bij een grote supermarkt om eten te kopen en bier in te kopen om mee naar huis te nemen. Uiteindelijk komen we rond 15u15 aan bij ons Airbnb appartement. We parkeren de auto en leggen onze spullen in het appartement.

Nadat we ons ff opgefrist hebben vertrekken we richting centrum om ergens lekker te eten en bier te drinken, we vinden al snel een geschikt puik plekkie.







Niet al te laat gaan we weer terug naar ons appartement om te relaxen. Morgen gaan we Plzeň verder verkennen. Vanuit ons appartement hebben we overigens een mooi uitzicht op een deel van Plzeň.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten